Részletes keresés

Tájékoztató műalkotásokkal és régiségekkel kereskedőknek új törvényi kötelezettségekről

A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (a továbbiakban Pmt.) 2020. január 10. napján hatályba lépett módosítása következtében bővült a Pmt. hatálya. A Pmt. 1. § (1) bekezdés p) és q) pontja vonatkozik a Magyarországon székhellyel, fiókteleppel vagy telephellyel rendelkező kulturális javak (műalkotások, régiségek) kereskedelmével vagy közvetítésével, illetve kulturális javak (műalkotások, régiségek) tárolásával vagy kereskedelmével szabadkikötőkben foglalkozó vagy közvetítőként szabadkikötőkben eljáró szolgáltatóra olyan ügyletek vagy ügyletsorozatok vonatkozásában, amelyek értéke eléri vagy meghaladja a hárommillió forintot.

A Pmt. 5. § e) pontja és a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet alapján e szolgáltatók vonatkozásában a kereskedelmi hatóság, vagyis Budapest Főváros Kormányhivatala (a továbbiakban: hatóság) a felügyeletet ellátó szerv.

Amennyiben a szolgáltató a fenti tevékenységet végzi, úgy a szolgáltató a Pmt. hatálybalépését követő 45 napon belül köteles Pmt. szerinti belső szabályzatot készíteni, és azt a hatóságnak jóváhagyás céljából benyújtani. A szolgáltatót a hatóság a belső szabályzatának jóváhagyásával egyidejűleg nyilvántartásba veszi.

A hatóság a Pmt. rendelkezéseinek megsértése, vagy a Pmt.-ben meghatározott kötelezettségek nem, vagy nem megfelelő teljesítése, a Pmt. felhatalmazása alapján kiadott egyéb jogszabály megsértése, figyelmen kívül hagyása esetén a hatóság a Pmt. szerinti szankciókat, köztük pénzbírság kiszabását alkalmazza. A hatóság százezer forinttól négyszázmillió forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki.

A szabályzat elfogadására irányuló eljárás kérelemre indul, mely eljárás lefolytatását az MKEH028 számú nyomtatvány benyújtásával tudja kezdeményezni a szolgáltató. Az eljárás megindításához a kulturális javakkal (műalkotással, régiséggel) kereskedőkre vagy ezeket közvetítő szolgáltatókra vonatkozó, kidolgozott Pmt. szerinti belső szabályzatát a hatóság www.mkeh.gov.hu honlapján található MKEH028 számú e-kérelemhez csatolva szükséges beküldeni jóváhagyás iránt. A kérelmet elektronikusan Ügyfélkapun vagy Cégkapun keresztül lehet benyújtani az ÁNYK program segítségével. A Pmt. szerinti belső szabályzat jóváhagyására irányuló eljárás illetékmentes.

A „Kulturális javakkal kereskedők belső szabályzata mellékletekkel” c. mintaszabályzat a https://mkeh.gov.hu/nemesfemvizsgalat/PmtUtmutato linken elérhető.

A hatóság a hírlevélre feliratkozott szolgáltatókat hírlevélben is értesíti a legújabb változásokról, teendőkről. Hírlevélre feliratkozni a www.mkeh.gov.huKapcsolat” menüpontban a „Hírlevél regisztráció”-ra kattintva lehet.

Bővebb információt az alábbi linkre kattintva találhat: https://mkeh.gov.hu/nemesfemvizsgalat/Pmt

További cikkek
Dresszkód: szecesszió

Dresszkód: szecesszió

2021-06-25

Az Iparművészeti Múzeum kiállítása a Ráth György-villában

Nyitva: 2021. június 26. - augusztus 15-ig

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.