Részletes keresés

Tarol a kortárs a magyar aukciókon – jön A magyar művészek aukciós piaca kiadvány frissített elemzése, élen egy 40 év alatti művész

A műtárgy.com 2017 óta adja ki A magyar művészek aukciós piaca c. kiadványt. A több mint 50 ezer tételből álló műkereskedelmi adatbázis kivonata a magyar művészek aukciós teljesítményét elemzi a hazai és a nemzetközi aukciókon.

Az idei kutatás a kétévente megjelenő kiadvány 2021-es kiadásának frissített változata. Az élő művészek piacán tapasztalt jelentős változás miatt rövid kivonat készült erről a piaci szegmensről, amelynek teljes elemzését a november 10-ei Műtárgybefektetési Konferencia résztvevői fogják kézhez kapni a konferencia kiadványaként.

Az elemzések mellett az alábbi toplistákat tartalmazza a friss kiadvány:

  • A Top 20 élő magyar művész rangsora a 2012 és 2021 közötti aukciós eredményeik szerint rangsorolva
  • A Top 10 élő magyar művész rangsora 2022 első felében elért eredményeik alapján
  • Élő magyar női művészek aukciós eredményei
  • Az élő magyar művészek Top 20 legdrágábban eladott műalkotása 2022 első felében

Elemzésünk a magyarországi nyilvános aukciós piac átfogó vizsgálatának eredményeit foglalja össze, nem tartalmazza a galériák, műkereskedők, művészeti vásárok eladási adatait. A kutatás elsősorban az Artprice adatbázisának adatain alapszik, az Artprice által csak részben lefedett magyar aukciósházak esetében pedig az aukciósházak műtárgy.com felé közölt adataira támaszkodik. A számítások és az eredmények a leütési árak alapján készültek.

Az aukciós eredmények 2022 első felében nagyon erősek voltak, 27%-kal nőttek 2021 azonos időszakához képest. A 2022. évre még nincsenek lezárt adatok, de az erős, élő művészeket is magában foglaló aukciós kínálat előre jelez egy még nagyobb piacbővülést.

Forrás: műtárgy.com/Műtárgybefektetési Konferencia kiadvány

 

Az alábbi táblázat a Top 10 élő művész rangsorának részletét tartalmazza 2022 első felében elért eredményeik alapján:

A Top 10 élő magyar művész rangsora 2022 első felében elért eredményeik alapján (részlet)
Forrás: műtárgy.com/Műtárgybefektetési Konferencia kiadvány

Bozó Szabolcs közelmúltbeli, 2022. áprilisi aukciós debütálása után számos különösen sikeres tételnek köszönhetően átvette a vezetést a legdrágább élő magyar művészek rangsorában, a 2022-es első félévi aukciós forgalom alapján. Emellett Untitled, 2020 című munkája vezeti a 2022 első felében eladott legdrágább tételek rangsorát. Bozó Szabolcs, aki a lista legfiatalabb festője, teljesen átírta a rangsort a 2012-2021-es eredményekhez képest. A mindössze 6 hónapja tartó aukciós forgalma meghaladta a rangsor több művészének 10 éves forgalmát. Emellett eljuttatta a magyar kortárs művészetet egy új helyre, Hongkongba is.

A következő táblázat az élő magyar művészek Top 20 legdrágábban eladott műalkotása rangsorának részletét mutatja 2022 első felében.

Az élő magyar művészek Top 20 legdrágábban eladott műalkotása 2022 első felében (részlet)
Forrás: műtárgy.com/Műtárgybefektetési Konferencia kiadvány

 

Amint az a táblázatról leolvasható, a top aukciós rekordok több mint fele külföldi aukciósházban történt. Bozó Szabolcs pedig nemcsak a legdrágább műalkotással rendelkezett 2022 első félévében, de a 20 legdrágábban eladott műalkotás között az ő munkái szerepelnek a legtöbbször.

A kortárs műtárgyvásárlás népszerűsége a nemzetközi műtárgypiacokon is jelentős növekedést mutatott 2022 első félévében, különösen az ultakortásaké (40 év alatti művészek), és ez a tendencia láthatóan a magyar művészek aukciós kereskedelmébe is begyűrűzik.

A fent található adatok a műtárgy.com több mint ötvenezer tételből álló adatbázisának kivonatként szolgálnak, a teljes elemzés és a rangsorok a Műtárgybefektetési Konferencián lesznek elsőként elérhetőek a nagyközönség számára.

A Műtárgybefektetési Konferenciáról bővebb információ ide kattintva található.

 

Forrás: műtárgy.com

Címlapkép: Bozó Szabolcs. Címlapkép forrása: Carl Kostyál


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.