Részletes keresés

Több mint félszáz El Greco-remekmű a Szépművészetiben

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A Szépművészeti Múzeumban október 28-tól látható tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. Az összesen több mint hetven művet bemutató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.

 

El Greco (Domenikosz Theotokopulosz): Laokoón, 1610–1614 körül
Forrás: Szépművészeti Múzeum, Washington, National Gallery of Art, Samuel H. Kress Collection
Washington, Courtesy National Gallery of Art

 

A Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, benne többek között Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, öt darab saját kezű El Greco-festménnyel. A Szépművészetiben látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery és a washingtoni National Gallery of Art kölcsönzött alkotásokat. A nagyszabású bemutatóra olyan kiemelkedő művek érkeznek Budapestre, mint például a Szent Sebestyén a palenciai katedrálisból, a Krisztus megkeresztelése a madridi Pradóból, a Szent Lajos francia király egy apróddal a párizsi Louvre-ból, a Laokoón  a washingtoni National Gallery of Artból, A kufárok kiűzése a templomból a londoni National Galleryből, az Idősebb Szent Jakab mint zarándok a  toledói érsekséghez tartozó San Nicolás de Bari-templomból, vagy a szintén Toledóból, a Santo Domingo el Antiguo-kolostorból kölcsönzött, Krisztus feltámadása című oltárkép, amely eddig még sosem hagyta el a várost. A kiállításon első alkalommal találkozhat a közönség El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című alkotásával, amely a MOL-Új Európa Alapítvány vásárlásának köszönhetően került a Szépművészeti Múzeumba.

 

El Greco (Domenikosz Theotokopulosz): Gonzaga Szent Alajos képmása, 1583 körül
Forrás: Szépművészeti Múzeum, MOL-Új Európa Alapítvány, letétben a Szépművészeti Múzeumban

 

A tárlat végigvezeti a nézőt azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon, ahol a mester megfordult: különös tekintettel a festői tudásának alakulását döntően befolyásoló itáliai városokon, Velencén és Rómán keresztül egészen Toledóig, ahol élete több mint felét töltötte és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott. A február közepéig nyitva tartó tárlat hét, tematikus és kronologikus fonalat követő szekcióban mutatja be a kiállított műveket, azzal a szándékkal, hogy általuk, valamint a falszövegek, tárgyfeliratok és audiovizuális eszközök segítségével a látogatók behatóan megismerkedhessenek a spanyol-krétai mester egyedülálló munkásságával. A tárlaton látható, félszáz saját kezű remekmű a művész korai, itáliai éveiben, a bizánci ikonfestészet hagyományait még erősen magukon hordozó, kis méretű fatáblákra festett képeitől a már Spanyolországban készült, nagy méretű oltárképeken, a magánáhítatot szolgáló, közvetlenebb vallásos ábrázolásokon, valamint világi portrékon át egészen végső korszakának látomásszerű alkotásaiig mutatja be munkásságát és páratlan stílusfejlődését, köztük több emblematikus, már El Greco életében nagy népszerűségnek örvendő kompozícióval. A nagyszabású kiállítás El Greco életművének átfogó bemutatásán túl kitér a különböző művészeti közegekre is, melyekben a művész élt és tanult, és feltárja, miként sajátította el és építette be alkotásaiba a számára olyan, közvetlen inspirációként szolgáló 16. századi velencei mesterektől, mint Tintorettótól és Veronesétől átvett mintákat; továbbá ismerteti két, biztos attribúciójú művekkel rendelkező tanítványa: fia, Jorge Manuel Theotokopuli, illetve Luis Tristán munkáit is.

 

El Greco (Domenikosz Theotokopulosz): Krisztus a kereszttel, 1590–1595 körül
Forrás: Szépművészeti Múzeum, Barcelona, Museu Nacional d’art de Catalunya, santiago Espona-hagyaték
Barcelona, Museu Nacional d’art de Catalunya, 2022

 

El Greco Kréta gazdag művészeti közegében nőtt fel és tanult. A szigeten a 16. század közepén számos festőműhely működött, amelyek főként hordozható ikonok készítésével foglalkoztak. Az ábrázolások szemléletmódjukban és szimbolikus jellegükben egyrészt a bizánci művészet hagyományaihoz kötődtek, másrészt már a nyugati, főként itáliai reneszánsz újfajta formanyelve és kompozíciós sémái is feltűntek rajtuk. Ebben az időszakban El Greco élénken tanulmányozta a festékek szín- és anyagbeli tulajdonságait. Kis méretű fatáblákon, temperával dolgozott, ötvözve a helyi tradíciókat a velencei festésmód iránti érdeklődésével. Itáliai tartózkodása alatt egyre jobban megismerte a nyugati, elsősorban velencei művészetet. A lagúnák városában töltött három év meghatározó iskolának bizonyult számára, bár Itália más részein, főként Rómában is folytatott hosszas és jelentős tanulmányokat. A vászonnal mint hordozóval és az olajfestéssel kapcsolatos ismeretek mellett a nyugati művészet más alapvető elemeit is elsajátította, a színkezelést, a látványelemeket, vagy a táj- és térábrázolás ideáját. El Grecónak Spanyolországban nyílt lehetősége kibontakoztatnia egy érett festő teljes alkotóképességét és eszköztárát. Első, ambíciózus toledói megbízásai a nagyszabású és bonyolult kompozíciójú művek kivitelezésében szerzett rendkívüli képességről tanúskodnak, és bizonyítják, hogy mesteri szintre fejlesztette az olajfestésben rejlő kifejezésmódokat a nagy méretű vásznakon, képei eredeti és egyedülálló festőegyéniségről tanúskodnak.

El Greco az 1580-as évek elejére a toledói vallásos művészeti közeg meghatározó alakjává vált. Letelepedésétől 1614-ben bekövetkezett haláláig egy kisebb műhelyt vezetett, melyben bonyolult kivitelezésű retablók (oltárfelépítmények) mellett kis és közepes méretű, magánáhítatot szolgáló, vallási témájú képeket, valamint portrékat festettek. A művész a kor spanyol vallásosságának leghatásosabb témáinak képi ábrázolásait alkotta meg: a Szent Család-, a Keresztvivő Krisztus-, a Krisztus az Olajfák hegyén-, az Angyali üdvözlet- vagy a Krisztus a kereszten-jelenetekről számtalan változat és replika készült a műhelyben. Szintén gyakoriak voltak a szenteket ima vagy eksztatikus látomás közben, félalakos és a nézőhöz közeli beállításban megjelenítő festmények, melyek intenzív kifejezőerejükkel nagymértékben előrevetítették a spanyol barokk esztétikáját. El Greco tudatában volt e művei kedvező fogadtatásának, és – minden bizonnyal a nagy itáliai mesterek (Raffaello, Tiziano, Michelangelo) példájára – rézmetszetek útján igyekezett művészetét és hírnevét tágabb körben terjeszteni. Ez indokolja a művész késői alkotói szakaszában egy fiatal flamand rézmetsző, Diego de Astor (1584 körül – 1650) jelenlétét El Greco műhelyében.

 

El Greco (Domenikosz Theotokopulosz): Bűnbánó Magdolna, 1585 – 1590 körül
Forrás: Szépművészeti Múzeum, Sitges, Museu del Cau Ferrat, Santiago Rusiñol-gyűjtemény
Sitges, Photography archive of the cau Ferrat museum (consorcio del Patrimonio de Sitges) (Barcelona, Spain)

 

El Grecónak köszönhető továbbá Toledóban egy olyan műfaj bevezetése, amely Spanyolországban a király környezetében és az udvarban született: ez a világi portré. A festő a velencei arcképfestészet mintáit a spanyolországi ízléshez és igényekhez igazítva élettel teli, különös kifejezőerejű képmásokat alkotott, melyek a reneszánsz legjelentősebb portréfestői közé emelték. A kiállítás El Greco végső alkotószakaszára koncentráló válogatással zárul. Utolsó korszakában egyre inkább műhelye jelentős közreműködésével dolgozott, ugyanakkor e periódusból származik néhány legszélsőségesebb és leginkább zavarba ejtő alkotása is, amelyek bizonyítják, hogy szüntelenül kereste az új kifejezésmódokat. Késői művein a tér és az alakok formai játékokká olvadnak, amivel évszázadokkal előre megelőlegezte a modern művészet megközelítésmódját.  

A kiállítás különlegessége, hogy a krétai-spanyol mester életművéből csupán négy rajz maradt fenn, ezekből kettő, a Keresztelő Szent János és a Szent János evangélista című alkotások is megcsodálhatók a tárlaton.

A kiállítás kurátora dr. Leticia Ruiz Gómez, a spanyolországi Patrimonio Nacional Királyi Gyűjteményének igazgatója, a készülőben lévő új El Greco-életmű-katalógus szerzője.

 

Forrás: Szépművészeti Múzeum

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.