Részletes keresés

Több mint kétmilliárd forintot költöttek műtárgyakra a magyar vevők

A hazai aukciós műtárgykereskedelem a nemzetközi árverési piacon tapasztalt jelentős visszaesés ellenére is jól tartotta magát a tavaszi szezonban, olvashatjuk a műtárgy.com összefoglalójában.



Lehetnek előnyei is annak, ha egy nemzetközi trend nem gyűrűzik be Magyarországra; a hazai piacon nem volt érzékelhető visszaesés az elmúlt év azonos időszakával szemben. Csalódások, negatív meglepetések persze, mint mindig, most is előfordultak, de a jó kínálat összességében élénk keresletet generált; a gyűjtők és befektetők április vége és június eleje között több mint 2 milliárd forintot költöttek a művészeti aukciókon. Ehhez némi külföldi segítséget is kaptak: bár attól még messze van a hazai piac, hogy egy-egy árverésen akár 40-50 országból is licitáljanak a gyűjtők, mint ahogy ezt a Christie's vagy a Sotheby's árverésein teszik, de a határainkon túli érdeklődés növekedése egyértelműen érzékelhető, s ráadásul a legkülönbözőbb tárgycsoportoknál jelentkezik.

Több mint kétmilliárd forintot költöttek műtárgyakra a magyar vevők


Rippl-Rónai József: Stilizált virágok özöne című festménye volt a szezon rekordere 95 millió forintos leütési árral a Kieselbach Galériában


A legmagasabb árak továbbra is a képzőművészeti árveréseken születtek, s mint ahogy az az alábbi táblázatból is jól látható, a prímet most is a hazai klasszikus modern mesterek alkotásai vitték. E területen a két legnagyobb aukciósház, a Kieselbach és a Virág Judit Galéria a meghatározó szereplő - nem csoda, hogy a teljes toplistát kibérelték maguknak. Az abszolút rekordok ugyan egyáltalán nem forogtak veszélyben, de a Rippl-Rónai József stilizált virágaiért - némi meglepetésre - megadott 95 millió forint máris több mint a tavalyi árrekord. Táblázataink ugyanakkor azt mutatják, hogy más kategóriákban - még a képzőművészeten belül is - a többi piaci szereplő is komoly szerepet játszhat, nem is beszélve azokról a műtárgycsoportokról, melyek aukcionálásával a két nagy ház nem foglalkozik.

Több mint kétmilliárd forintot költöttek műtárgyakra a magyar vevők


Schönberger Armand Kávéházi koncertje 44 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria árverésén


Idén tavasszal talán a korábbiaknál jobban látszott, hogy a képzőművészetben a klasszikus moderneken kívül is van élet, bármerre is mozdulunk tőlük az időskálán: a régi mestereknél például - mindenekelőtt a Nagyházi Galériának és a BÁV-nak köszönhetően - igen jó eredmények születtek, a kortársaknál pedig folytatódott a tavaly óta megfigyelhető, óvatos optimizmusra okot adó trend. Egyedül a két, kifejezetten kortársakra szakosodott aukción, a Blitznél, illetve a Bátor Tábor jótékonysági aukcióján több mint 150 millió forint értékű műtárgy kelt el, s köztük a millión felüli leütések száma is a megszokott felett alakult. Az árakra aktuális események is hatással voltak, így például a Magyar Nemzeti Galériában a közelmúltban zajlott nagyszabású tárlata után több háznál is élénk volt az érdeklődés El Kazovszkij munkái iránt, a Deim Pál alkotásaiért zajlott licitcsatákban pedig nyilván szerepet játszott, hogy a művész életműve immáron befejezetté vált.

Több mint kétmilliárd forintot költöttek műtárgyakra a magyar vevők


Egry József Napsütéses Balaton című festményét 11 millió forintért ütötték le a BÁV aukcióján


Tovább tart a grafika iránti érdeklődés lassú élénkülése is: erre a műfajra szakosodott árverést ezúttal ugyan csak az Arte Galéria tartott - kifejezetten jónak mondható, 11,7 milliós forgalommal - de másutt, így a Műgyűjtők Házánál is zajlott néhány heves licitcsata. A szobrok iránti kereslet ugyanakkor - bár egy kiváló eredmény itt is született - továbbra is erősen visszafogott maradt.
Ezúttal is számos Zsolnay-kerámia ára lépte át a milliós küszöböt. A legmagasabb árak szokás szerint a Virág Judit Galériánál születtek, de a BÁV-nál is nagy figyelmet keltett egy Apáti Abt Sándor tervezte díszváza, amit 240 ezer forintos kikiáltási árának tízszereséért vásároltak meg.

Több mint kétmilliárd forintot költöttek műtárgyakra a magyar vevők


Michiel Miereveld (XVII. sz.): Flamand hölgy portréja 15 millióért kelt el a Nagyházi Galéria árverésén


Ami az egyéb műfajokat illeti, az ékszerek és ezüst tárgyak iránti érdeklődés továbbra sem lankad. A legmagasabb árak a BÁV aukcióján születtek, de élénk volt a licitálókedv a Nagyházi, a Biksady és a Villás Galéria árverésén is. Az élénkülés jeleit mutatja ugyanakkor a bútorpiac; ebben az utóbbi időben nehéznek számító műfajban ezúttal a több védett darabot is felvonultató Biksady "nyert".

Több mint kétmilliárd forintot költöttek műtárgyakra a magyar vevők


Emeletes írószekreter, 2,8 millió forintot ért el a Biksady Galéria aukcióján


Végezetül lássuk a szezon legmagasabb áron elkelt műveinek összesített listáját és néhány műtárgykategória legdrágább tételeit:

Több mint kétmilliárd forintot költöttek műtárgyakra a magyar vevők



(Szerző: műtárgy.com)...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.