Részletes keresés

Töltsd híres festőkkel a novembert

A szeptemberi Műtárgyak Éjszakája után sem telik az ősz programok nélkül: a nemrég zárult Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár után novemberben Monet, Van Gogh és Picasso festészetébe lehet betekintést nyerni. A programokon élőben korlátozott létszámban, valamint az előadásokon online is részt lehet venni.

1874-ben néhány fiatal festő a folyamatos elutasítás miatti haragjában és elkeseredésében létrehozta saját, független kiállítását. Claude Monet Impresszió, a felkelő nap című festménye alapján egy gúnyolódó kritikus „Az impresszionisták kiállítása” címmel mutatta be a tárlatot. Az elnevezést a szerző bántónak szánta, azonban a csoport magára vette és ezen a néven vált ismertté. Az impresszionisták nyolc közös kiállítást rendeztek, majd útjaik szétváltak és mindenki az egyéni karrierjét építette. Az előadás Claude Monet életét és művészetét mutatja be, amelyet Mácsay Krisztina művészettörténész tart. Az előadáson való részvételre itt, az online közvetítésre pedig itt lehet regisztrálni.

mm1
Claude Monet: Virágzó szilvafák, 1879. Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

„A szívemet és a lelkemet beleöltem a munkámba, és ettől elvesztettem az eszemet.” – írta magáról Van Gogh. Több mint 100 éve kíváncsian fürkésszük a festményeit, próbáljuk őt megérteni, az életét övező legendákat felderíteni, a lelki és alkotói szenvedéseit értelmezni. Élete során nem ismerték fel tehetségét, de a benne rejlő nyughatatlanság, a nem-lankadó útkeresés szélsőséges megnyilvánulásai mára már beemelték őt a művészettörténet nagyjai közé. Az előadás során Zaray Szilvia új utakat keres Van Gogh-hoz annak festményein és a testvérének írt levelein keresztül. Az előadáson való részvételre itt, az online közvetítésre pedig itt lehet regisztrálni.

mm2
Van Gogh: Önarckép Paul Gauguin számára - részlet, 1888. Fogg, Harvard Art Museums

Picasso talán a leghíresebb modern festőművész. Életének számos különös eseménye, híres barátságai és szerelmei már életében legendás figurává tették. Hihetetlen munkakedvvel és kiapadhatatlan kreativitással életében mintegy 4300 festményt, több ezer grafikát és több száz szobrot készített. Anatómiai és testarány-stúdiumaira alapozva kezdte kutatni az emberi testábrázolás konvencionális alapjait, és tett kísérletet a felrúgásukra. Lovass Dóra esztéta előadásában Picasso legfontosabb korszakait ismerteti az emberi test és arc dekonstruálásának tükrében. Az előadáson való részvételre itt, az online közvetítésre pedig itt lehet regisztrálni.

mm3
Pablo Picasso: Anya és játszó gyerekek, Vallauris, 1951. Picasso Múzeum, Párizs – Antibes

A három előadásról itt található további információ.

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Claude Monet Kazlak-sorozatának egy darabja 1890-ből, Sotheby’s aukciós ház. Fotó: MTI/AP


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.