Részletes keresés

Tovább nőttek a nemzetközi múzeumi látogatószámok - trendek és statisztikák 2018-ban

Idén is megjelent a múzeumok, vidámparkok, élményparkok látogatószámainak alakulását vizsgáló Theme Index Museum Index. A 2018-as év számaiból az alábbiakban a múzeumokra koncentrálunk.

Látogatók a Louvre-ban (forrás: traveller.com)

A felmérés a világ Top 20 múzeumának látogatószámait vizsgálja, valamint régiók szerinti lebontást is közöl (Észak-Amerika, Ázsia és a Csendes-óceáni térség, EMEA: Európa, Közel-Kelet és Afrika). 2018-ban az összesített látogatószám a 20-as listán szereplő múzeumok esetében 0,1 %-os növekedést mutat, ami azt jelenti, hogy míg 2017-ben 108 millió érdeklődő fordult meg ezen intézményekben, addig tavaly 108,1 millió. Az élmezőny összetételét vizsgálva kiderül, hogy továbbra is az európai múzeumoké a vezető szerep, a 20-ból 9 múzeum innen került a listába, illetve a látogatószám egészének 48%-át is a kontinens múzeumai adják. A topban 6 múzeum van Észak-Amerikából és 5 Ázsiából. Jelentős növekedést értek el a Kínában található intézmények, illetve a lista első helyén álló, párizsi Louvre is, amely a 2017-es 8,1 milliós látogatószámot tavaly 10,2 millióra tudta emelni.

Top 20 múzeum világszerte (forrás: Theme Index 2018)

Általánosságban elmondható, hogy a látogatószámot leginkább befolyásoló tényezők az időszaki kiállítások, az intézményi fejlesztések és bővítések, a külső piaci faktorok, valamint a konkurens múzeumok fejlesztései. A listavezető Európában leginkább a geopolitikai változások és az időszaki kiállítások tűnnek kulcsfontosságúnak. Új, de jelentős tényezőkként a felmérés a közösségi médiát és a speciális eseményeket említi. Nem elhanyagolható továbbá a modernizáció sem, például az új online jegyrendszerek megjelenése (a Louvre-ban és az amszterdami Van Gogh Museumban). Az ismert dizájnerekkel, celebekkel való együttműködés szintén hatásosnak bizonyult. A közösségi média platformok sikeres használatának tulajdonítja a Theme Index például azt, hogy az Auschwitz Birkenau-i múzeum 2018-ban először került fel az európai 20-as listára, ami, mint írják, nem kis teljesítmény, hiszen egy eléggé stabil mezőnyről van szó.

Beyoncé és Jay-Z klipje pozitív hatással volt a látogatószámokra (forrás: The National)

Ami a világ vezető múzeumát illeti: a Louvre megdöntötte korábbi, 2012-ben felállított, 9,7 milliós rekordját, és amint azt fentebb említettük, tavaly 10,2 millió látogatót tudott becsábítani a falai közé. Ezzel sokat javított a 2017-es eredményén, amely mélypontként is felfogható az intézmény életében, és jócskán a párizsi nyugtalan helyzet miatti turizmuscsökkenésnek tudható be. Számos tényező játszott szerepet a tavalyi növekedésben. Például Beyoncé és Jay-Z klipje, amelyet a múzeumban forgattak, óriási sajtóvisszhangot kapott. A Louvre történetének legnépszerűbb időszaki kiállítását, a Delacroix munkásságát bemutató tárlatot is 2018-ban rendezte, amelyre 540 ezren voltak kíváncsiak. A Louvre Abu Dhabi 2017-es megnyitása Abu-Dzabi és Franciaország kormánya együttműködésének eredménye, az új múzeum már az első évben 1 millió látogatót vonzott. A megállapodás értelmében a párizsi Louvre 60 millió eurót kapott, amely jócskán hozzájárult a kapacitás növeléséhez, az online jegyrendszer fejlesztéséhez, valamint a nemzetközi látogatókat célzó intézkedések megvalósításához – ez utóbbi már csak azért is fontos, mert a Louvre látogatóinak 75%-át a turisták adják. A megnövekedett látogatószámnak azonban vannak árnyoldalai is, az utóbbi hónapokban sokat hallhattunk arról, hogy a múzeum dolgozói sztrájkkal tiltakoztak a túlterhelés ellen, amely szerintük nemcsak nekik kellemetlen, hanem a látogatóknak is.

Top 20 múzeum világszerte (forrás: Theme Index 2018)

A londoni Natural History Museum is jó évet zárt, 17,8 %-os növekedéssel, amely leginkább az újragondolt Hintze Hall megnyitásának köszönhető, amelyben egy 25 méter hosszú kék bálna csontváza függ a mennyezetről. Az intézmény az EMEA-listán 5,2 millió látogatóval a 6. helyen végzett. A 8. helyen egy szintén növekedést mutató londoni múzeum, a Victoria & Albert Museum végzett, 4,7 %-os növekedéssel, 3 968 000 látogatóval. Az eredmény három rendkívül népszerű, időszaki kiállításnak köszönhető (Frida Kahlo: Making Her Self Up, Winnie the Pooh: Exploring a Classic, Baleciaga: Shaping Fashion).

Észak-Amerika 20 vezető múzeumában a látogatószámok 2017-hez képest kissé csökkentek, 59,1 millióról 57,3 millióra. A vezető intézmény a The Metropolitan Museum of Art lett, amely 2018-ban történetének leglátogatottabb kiállítását rendezte, a Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imaginationt-t. A tárlatot 5 hónap alatt majdnem 1,7 millióan látták, ez a szám feltornázta a 2017-es 7 milliós látogatószámot 7,4 millióra. A jelentés kitér arra, hogy egyre erősödő trendnek tűnik a hagyományos múzeumi élménnyel versengő, látványos, digitális technikákat használó, több érzékre ható kiállítás, amelyet általában az influenszerek, az Y generáció tagjai (és a szüleik) látogatnak. Ezek rövid idő alatt képesek nagy tömegeket vonzani, minimális a visszatérő látogatók aránya. Az okostelefonok sokszor nélkülözhetetlenek a kiállítások megtekintéséhez. Az elsődleges szempont a szórakoztatás.

Az Ázsia és Csendes-óceáni térség első helyén a pekingi National Museum of China végzett, 8,6 millió látogatóval. Három új kínai múzeum került a Top 20-as listára, és a látogatószámok  általában kedvezően alakultak, növekedést mutattak. Kínában is jellemző a celebek bevonása a kampányolásba, valamint megfigyelhető a külföldi múzeumok beáramlása is. (Pl. Sea World Art Culture and Arts Center) A média szerepe itt is hangsúlyos, az Instagramra szánt tartalom megörökítése komoly vonzerővel bír az érdeklődők körében, csakúgy, mint az interaktív kiállítások látogatókat bevonó elemei.

Egyelőre a hazai múzeumok 2018-as látogatószámairól nincs elérhető összesítés, azt azonban tudni lehet, hogy a Nemzeti Galériában megrendezett Frida Kahlo-kiállítás rendkívül népszerű volt, több mint 220 ezren látták.

 

Forrás: Theme Index 2018 (További adatok, összesítések a jelentésben)

Szerző: műtárgy.com

 

 

 

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.