Részletes keresés

Túl szép ahhoz, hogy…

 

 Az idén 13. alkalommal megrendezett londoni Frieze-en a világ galériáinak legjobbjai közül 164-en gyűltek össze. A szervezők szokás szerint ambiciózusan törekedtek arra, hogy fölülmúlják, vagy inkább messze meghaladják egy művészeti vásár lehetőségeit. A 164 kiállító standjai között sétálgatva és a szakmai programokat tanulmányozva a látogatónak az a benyomása alakulhatott ki, hogy a művészeti piac, amelyet némileg feszélyez saját mértéktelensége és felszínessége, egyre inkább fölvállalja a komolyabb szakmai kihívásokat. A kurátorok például nemcsak a pálya széléről nézelődtek vagy kritizáltak, hanem bizonyos galeristák megbízásából éppenséggel aktívan részt vettek standok kiállítótereinek és kiállításainak megtervezésében, olyan műveket is beválogatva, amelyek nem feltétlenül eladhatók. Felbukkantak korábban különösnek számító konceptuális alkotások és olyan többszobás installációk, amelyekkel inkább a Documentán vagy Velencében szoktunk találkozni. A panelbeszélgetésekre olyan művészek kaptak meghívást, akik iránt eddig csak a múzeumok érdeklődtek, például Ellen Gallagher, Lawrence Weiner, Anicka Yi vagy Tania Bruguera. A vásáron megjelent londoni kereskedelmi galériák főhadiszállásain pedig a műkereskedelem érdeklődésétől eddig távolabb álló Ryan Gander (Lisson Gallery) és Cornelia Parker (Alan Cristea Gallery) kiállításait is láthattuk.

 

A Frieze mintha azt sugallta volna, hogy a műtárgypiac nem akar többé csak piac lenni, hogy nem pusztán a szórakoztatásról szól. Komoly tartalmakra vágyik, és olyan státuszra, melyet általában pénzen nem lehet megvenni, most mégis kísérletet tettek rá. A panelbeszélgetésekben, előadásokon az intézményi szféra legelismertebb elméleti szakembereivel, a legizgalmasabb művészekkel és egy nagyon cool filmprogrammal márkázta magát a vásár. Az intellektuális súly megteremtésére irányuló törekvés az utóbbi években egyre inkább jellemzi a top műkereskedelmi vásárokat, s a magángyűjtők mellett az intézményi döntéshozókat is célozza, akik nagyon nagy számban voltak jelen Londonban, és vásároltak is. Úgy tűnik, hogy a határok a művészeti vásárok és a biennálék között egyre inkább elmosódnak. A vásárok intézményesülni próbálnak, a biennálékat pedig műkereskedelmi galériák és a magántőke szponzorálja. 

 2_400

Tom Friedman: Koktélparti, 2015, Stephen Friedman Galéria, Frieze London 2015

 

Félreértés ne essék, a Frieze továbbra is az eladásról és a vásárlásról szólt, a megnyitó másnapján alig akadt eladatlan műtárgy, a galeristák nagyon elégedetten nyilatkoztak a forgalomról. Kétség sem férhet ahhoz, hogy a szervezők és a kiállítók itt igen jól ismerik a saját piacukat. Az egyik legnépszerűbb standon az amerikai Tom Friedman Koktélparti című alkotását, partizó emberek életnagyságú, megmerevedett csoportját, a művész által élő rajzfilmnek nevezett installációt 1,5 millió dollárért árulta a Stephen Friedman galéria. A New York-i és londoni székhelyű David Zwirner kiállításán Chris Ofili festménye vonta magára a figyelmet, de a vásár ideje alatt a galéria londoni kiállítóhelyén rendezett Oscar Murillo-tárlat összes darabja is elkelt. A Hauser & Wirth 42 különböző alkotó egy-egy szobrát helyezte fatalapzatokra, szoborerdővé változtatva standját, ahol a látogató rákényszerült, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljön az alkotásokkal, s gyakran váltson nézőpontot. 

 1_400

Eva Kot'átková installációja, 2015, Meyer Riegger Galéria, Live Section, Frieze London 2015

 

Lassan hozzászokunk, hogy a Meyer Riegger által képviselt cseh Eva Kot’átková installációi a fontos vásárokon mindig a fókuszba kerülnek; a több neves galériával is dolgozó lengyel Goshka Macuga pedig mind az art faireken, mind a biennálékon az egyik legkeresettebb sztár. A vásár állandó résztvevőjének számító Gregor Podnar a román Dan Perjovschi igen nagy méretű, korai, ritkaságnak számító rajzát 90 ezer euróért kínálta; a varsói Foksal Foundation Pawel Althamer applikált rajzát 70 ezer euróért adta el. A Frieze Focus szekciójában kiállító varsói Dawid Radziszewski galériája idén debütált a Tate Modern pop art kiállítása kapcsán felfedezett lengyel művész, Maria Pinińska-Bereś egyetlen installációjával. A művet és az alkotó további munkáit is megvásárolták tőle.

A kínálatot erősen befolyásolták a Frieze idején a londoni intézményekben látható tárlatok. Leginkább a Tate Modern The World Goes Pop című megarendezvénye, mely a popkorszak művészettörténetének átírására tesz kísérletet visszamenőleg, s Brazíliától Csehországon át Japánig számos olyan művészt emel az árnyékból a fényre, akik közül sokan a hatvanas évek óta egyáltalán nem állítottak ki. Bár a kiállítás számos negatív kritikát is kapott, a műkereskedők joggal remélik, hogy a pop art iránt az utóbbi években egyre jobban kibontakozó kurátori érdeklődés a gyűjtőket is befolyásolja majd, és a Tate nyomán számos új, eddig felfedezetlen művészt lehet fókuszba helyezni a hatvanas–hetvenes évekből. Máris érezhető volt, hogy a kollázsairól ismert japán tervezőgrafikus Keiichi Tanaami, a szintén grafikusként alkotó brazil Wanda Pimentel és a már említett Maria Pinińska-Bereś nevét mostantól illik megtanulni.

Spengler Katalin

(Megjelent a Műértő 2015. novemberi lapszámában.)

 

 

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.