Részletes keresés

Tündöklő hagyomány, ami igazán a miénk!

Nemzeti kultúránkhoz kötődő műtárgyat birtokolni igazán bensőséges érzést jelent. A múzeumokban látható, közkincsekhez mérhető kvalitású művek büszkeséggel töltik el tulajdonosaikat. Nem mellesleg pedig ezek azok az alkotások, melyeket nemzetközi szinten is ismernek, számon tartanak, és megbecsülnek így jó befektetésnek is bizonyulnak. A tradicionális motívumok napjainkban kivételes alkalmakon tűnnek fel, kiemelkednek a hétköznapokból és az ünnepélyesség hangulatát közvetítik. A következő műtárgyak mindezért igazi ritkaságnak számítanak!

1 (4)

133. tétel – Ékszergarnitúra, Bánfalvi Rita és Szabó Tönki Erneszt, kikiáltási ár: 2.500.000 Ft

Vannak olyan nemzeti kincseink, hungarikumaink, melyek kortárs tervezőket is megihletnek. Ilyen a kalocsai hímzés is, mely évszázadok óta része a hagyományos magyar viseletnek és mely máig töretlen népszerűségnek örvend. Ha valaki Magyarországra érkezik, biztosan szeretne egy kis darabot magával vinni ebből a pompás mintából. Bánfalvi Rita ruhatervezők nemzetközi sikere után ékszerbe foglalta a burjánzó virágok, színes csokrát. Ehhez a művészi munkához nemesfémeket és drágaköveket használt. A nyakék és fülbevalópár hímzéshez hasonló aprólékosságát Szabó Tönki Erneszt kivitelezte, aki micro pave foglalattal tette mesterivé az ékszereket. Az ékszergarnitúra már több divat- és ékszerbemutatón is nagy sikerrel szerepelt. Új tulajdonosa a magyar tradíció, e kivételes szépségű remekművében tündökölhet majd

2 (1)

205. tétel – Historizáló asztaldísz – Herma, Kikiáltási ár: 460.000 Ft

Fejedelmi dísze lehet egy ünnepi asztalnak, vagy egy szalon berendezésének az ezüstből és foglalt, színes üvegekből készült dísztárgy. A hermák, olyan középkori, jellemzően nemesfémből készült műtárgyak, melyekben szentek ereklyéit őrizték. A karácsony ünnepéhez közeledve a műtárgy kiemeli a szakrális kötődéseket és olyan nemzeti közkincsekre is emlékeztet, melyekhez év közben, országszerte sokan zarándokolnak.

3 (2)

300. tétel – Munkácsy Mihály: Anya gyermekével II. (Tanulmány a Zálogház című festményhez), kikiáltási ár: 28.000.000 Ft 

Munkácsy Mihály festményei a magyar művészettörténet legnagyobb remekei közé tartoznak. Az egyik legrangosabb, művészeket méltató nemzeti kitűntetés is az ő nevét viseli. A Zálogház című kompozíciója – melyhez a bemutatott mű, gondos előtanulmányként készült – a világon az egyik legismertebb magyar alkotás. A sokalakos kompozíció részlete az anya és gyermeke bizalomteljes kapcsolatát jeleníti meg. Munkácsy Mihály kiszolgáltatottságot tükröző nagyméretű festményét 1874-ben mutatta be a párizsi Szalonban. Az előtanulmány vázlatossága a festőgéniusz munkamódszerének őrzője is, mellyel egy pszichologizáló realista portrét rögzített az anya képében.

4 (1)

410. tétel – Kovács Margit: Figurális falikar pár, kikiáltási ár: 150.000 Ft

Kovács Margit kerámiái leggyakrabban a magyar vidéki élet jellegzetes figuráit mutatják be közvetlen, bájos megformálásban. A három-három alakos falikarpár egészen különleges tárgytípus a művésznő életművében. Az egyik darab a Betlehembe érkező három királyt eleveníti meg, mely ábrázolás forma a karácsony ünnepkörének megkerülhetetlen jelenete. Párdarabja pedig emléket állít saját magának, a megrendelőnek – aki egyébként a felirat szerint a pénz birtokosa is egyben – és az építésznek. Ezáltal arra következtethetünk, hogy egy gondosan megtervezett belső térbe készültek. A műtárgyakban ezáltal némi humoros cinkosság, személyesség és a bájosság rejlik, mely kiemelt eleme lehet otthonunknak a közelgő meghitt időszakban.

5. kép

451. tétel – Zsolnay absztrakt motívumos váza, kikiáltási ár: 700.000 Ft

Ha nemzeti közkincsekről beszélünk, akkor a pécsi Zsolnay-gyár műremekei sem maradhatnak ki a sorból. A díszes vázák és műtárgyak mellett hazánk számos fontos épületének díszítő elemei a különleges mázakkal készült kerámiák. Az 1909-ben készült, Pompár Gyula dekorterve alapján festett váza díszítése stilizált, florális ornamentikát követ és többféle színben játszó eozinmázakkal kápráztatja el nézőit. A Zsolnay váza szépsége értékálló, ünnepélyességet és csillogást kölcsönöz ünnepekkor és hétköznapjainkban is enteriőrjeinkben.

6 egy kép egy kardról

541. tétel – Bécsi empire szablya, kikiáltási ár: 850.000 Ft

Egy kivételes gyűjtői darab a markolatán magyar címert ábrázoló, empire stílusú szablya, melynek ezüst szereléke 1821-ben, Bécsben készült. A nemzeti szimbólum mellett a műtárgy szintén erős jelképe a griffmadár, mely a földi és az égi erők egységét eleveníti meg. Mindemellett az egyik legősibb hun, szkíta és avar motívum is, mely magyar régészeti emlékeken is gyakran előfordul. A fegyver Domanovszky Sándor, a Pázmány Péter Tudományos Egyetem egykori rektorának tulajdona volt, melyről egy archív fotó is tanúskodik. 

szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.