Részletes keresés

Új dokumentumfilm jelent meg a kortárs művészeti világban való érvényesülés hullámvölgyeiről

Egy fölöttébb izgalmas új dokumentumfilm tartja lázban a művészeti világot: A The Art of Making It felhívja a figyelmet a művészeti világ nagyon is valós és átható kettősségére.

A rendező Kelcey Edwards összehozza a legfelismerhetőbb, legokosabb és legmegosztóbb figurákat egy olyan iparágban, amelyet gyakran megérteni is nehéz, nemhogy eligazodni benne. A The Art of Making It azt vizsgálja, milyen volt a művészvilág a Covid-19 előtt, és mivé vált, miközben a feltörekvő művészek tapasztalatait állítja a középpontba, akik gyakran csak próbálják megtalálni az útjukat és fenntartható karriert építeni.

 

Edwards alapos leltárt készít arról, hogy miből áll a művészvilág és annak főbb szereplői. A film megpróbálja megvizsgálni, hogy mit jelent feltörekvő művészként „érvényesülni” a mai művészeti piacon, hogyan vallanak kudarcot a régi rendszerek, és milyen változásokra van szükség. Bemutatja a galériák és a művészek közötti, gyakran feszült kapcsolatokat, valamint néhány problémásabb gyakorlatot, amellyel az emberek a műgyűjtés során szembesülnek. Az átfogó témák a gondoskodás kérdését érintik - a művészek, műveik és az általuk ábrázolt közösségek számára -, valamint egy nagyobb hangvételű beszélgetést.

Edwards nagyrészt a művészek műtermeiben forgatott, és megpróbálta bemutatni, hogy mit él át több olyan művész, aki a „befutás” küszöbén áll. Chris Watts művész például, akit kirúgtak a Yale Egyetem MFA (Master of Fine Arts) programjából - amely arról ismert, hogy a korszak legnagyobb művészeti sztárjainak némelyikét kitermelte - kiemelkedő és megrendítő szerepet játszik. Úgy tűnt, hogy a Yale-en nem sikerült neki, és más utakat keresett, hogy folytathassa a művészeti tevékenységet. A 2020-as gyilkosságok, például George Floyd és Breonna Taylor meggyilkolása és az azt követő tiltakozások nyomán egyre inkább politikai témájú műveket készít. Munkái új módon feszegetik a valóság és az ábrázolás közötti határt. Bár első New York-i egyéni kiállítása 2020 márciusában nyílt meg, éppen a világjárvány kitörésekor, úgy tűnik, sikerült talpra állnia, és jelenleg a Galerie Lelong galériában van egy csoportos kiállítása.

A filmben jelentős szerepet kap a mémművész és egykori galériás, a @JerryGogosian hírében álló Hilde Lynn Helphenstein is. Mémjei arra szolgálnak, hogy kihangsúlyozzák a művészeti világ problémáit és feszültségeit.

 

Gisela McDaniel Kelcey Edwards The Art of Making It című dokumentumfilmjében.
Forrás: The Art Newspaper

 

A művész Felipe Baeza munkái a bevándorlással, a kitelepítéssel és az önazonossággal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak. Gisela McDaniel, a filmben szereplő legfiatalabb művész, aki szexuális traumákkal és a gyógyulással kapcsolatos témákkal foglalkozik festményein, amelyek gyakran hangkomponenseket is tartalmaznak. Mind Baeza, mind McDaniel a gondoskodás szerepét vizsgálja munkáiban az általuk ábrázolt emberek és alanyok tekintetében, de azt is, hogy a rendszer, amelyben dolgoznak, néha nem képes gondoskodni róluk.

Jenna Gribbon, a közkedvelt festőművész is bemutatkozik a filmben. Beszámol arról, hogy korábban elkerülte az MFA-programot, és alternatív kereteket keresett, nevet szerzett magának a közösségi médiában, és figyelmet keltett a nőiességgel kapcsolatos elvárásokkal szembenéző, gyakran kísérteties vásznain. Végül engedett, és beiratkozott a New York-i City University of New York Hunter College-ba; a múlt hónapban leszerződött a New York-i LGDR megagalériához.

 

Jenna Gribbon Kelcey Edwards The Art of Making It című dokumentumfilmjében.
Forrás: The Art Newspaper

 

A film rávilágít a fennálló problémákra, de itt megáll. Akkor van ránk a legnagyobb hatással, amikor olyan művészek, kurátorok és mások történeteire összpontosít, akik aktívan próbálják megváltoztatni a művészeti világot, és el merik képzelni, hogyan lehetne azt újraalkotni.

A film előzetese itt tekinthető meg.
Elérhető különböző streaming platformon, úgy mint az Amazon, a Youtube és az iTunes kínálatában.

 

The Price of Everything:

A The Art of Making It sok szempontból a 2018-as The Price of Everything című film nem hivatalos, de méltó folytatása, amely a művészeti piacról igyekezett lerántani a leplet (a két dokumentumfilmnek közös a producere).

 

A The Price of Everything plakátja.
Forrás: IMDb

 

A kortárs művészeti világ labirintusát feltáró The Price of Everything a művészet és a művészi szenvedély szerepét vizsgálja a mai pénzközpontú, fogyasztói társadalomban. A gyűjtők, kereskedők, aukciósházak és a művészek széles skáláját felvonultató film - Jeff Koons, Gerhard Richter és Njideka Akunyili Crosby, valamint Larry Poons - mély ellentmondásokat tár fel, miközben tükröt tart a kortárs értékek elé, és feltárja a megfizethetetlen értékek árképzésének dinamikáját.

A film előzetese itt tekinthető meg.
Elérhető számos streaming platformon, többek között az
Apple TV+ és az Amazon kínálatában.

Forrás: The Artnewspaper, IMDb

Címlapkép: A The Art of Making It plakátja. Forrás: Rotten Tomatoes

További cikkek
Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

2022-08-09

A Federal Bureau of Investigation's (FBI) nemrégiben végrehajtott rajtaütése az Orlandói Művészeti Múzeumban megmutatta a proveniencia, azaz a tulajdonosi múlt nyilvántartásának erejét a képzőművészet területén: A házkut

Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

2022-07-27

A SuperRare, a Superchief Gallery NFT, a Bright Moments és a Quantum Art az elmúlt évben galériákat nyitott az Egyesült Államokban.A kriptopénzpiacok kolosszális visszaesése ellenére, vagy talán éppen azért, az NFT platformok

Rejtett önarcképet fedeztek fel Van Gogh festménye alatt

Rejtett önarcképet fedeztek fel Van Gogh festménye alatt

2022-07-19

Egy Vincent Van Gogh-festményen végzett röntgenvizsgálat egy eddig ismeretlen, a hátoldalon elrejtett önarcképet tárt fel a BBC szerdai jelentése szerint. A felfedezés akkor történt, amikor a Skót Nemzeti Galéria szakértői egy közelgő kiállítás előtt átvilágították a művet.

Íme a nyár legizgalmasabb európai kiállításai

Íme a nyár legizgalmasabb európai kiállításai

2022-07-14
Kiállításajánló sorozatunk utolsó állomásaként kitekintünk a határon túlra és végigvesszük, hogy melyek azok az európai kiállítások, amelyeket érdemes megtekinteni az idei nyári vakációnk során.1. Donatello: the Rena

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.