Részletes keresés

Új interaktív weboldal segít nemzetközi szinten összekapcsolni művészeket és kurátorokat alternatív művészeti helyszínekkel

A kulturális intézmények a megbízható finanszírozásból és a nemzetközi kollégáikkal fenntartott szoros kapcsolataikból egyaránt profitálnak. Működésüket meghatározó módon befolyásolja, hogy az általuk képviselt művészek és az alkalmazott szakemberek milyen sikereket érnek el. Az OtherNetwork egy új online felület, amelynek célja a független művészek és kurátorok globális összekapcsolása alternatív projektterekkel és helyszínekkel a digitális infrastruktúrán keresztül.

A hierarchiamentes online platform egy új típusú kulturális intézmény létrehozására tesz kísérletet. Középpontjában több száz, helyi kontextusban gyökerező, egyénileg irányított, kreatív projekt bemutatása áll, amelyek közvetlenül reagálnak a művészek igényeire. A hálózat létrehozói abban bíznak, hogy a független kulturális helyszínek mielőbb ellennarratívái lehetnek a nagyobb, állami intézményeknek.

Az oldal a kurátorok kutatási eszközévé, a művészek kapcsolatteremtési lehetőségévé és a mainstream kereteken kívül létező független terek közötti kapcsolatok megerősítésének helyszínévé kíván válni. Úgy alakították ki, hogy szervesen növekedjen, nemzetközi tagokból álló fejlesztő csoportja elsőként Accra, a dél-afrikai Johannesburg, Kumasi és Kinshasa kulturális környezetére reagált, jelenleg ezek a városok a hálózat legnagyobb csomópontjai. Az OtherNetwork nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy jelenlétét a dél-amerikai országokban – pl. Latin-Amerika, Brazília, Kolumbia, Mexikó és Chile különböző városaiban – szintén megnövelje. Másutt Párizsban, Berlinben, Londonban, New Yorkban és Rotterdamban is szépen formálódnak közösségei.

Bár a Network által kiemelt projektek mindegyike egy adott kontextuson alapul, a weboldalon olyan megközelítést alkalmaznak az adatvizualizációt illetően, amely elkerüli a földrajzi hivatkozásokat. A webhely felhasználói ezáltal könnyebben megérthetik a művészek globális és helyi szintű együttműködésének váratlan mintáit, miközben megkerülik a feltérképezés történeti hierarchiáját és korlátait. A hálózaton belül minden csomópont a kapcsolatok alapján jelenik meg.

Az OtherNetwork Accra város csomópontjait mutató képe
Forrás: Artnet

A weboldal ötlete a Cookies (Rotterdam) tervezőstúdiótól származik, amely a német Institut für Auslandsbeziehungen (IFA) állami finanszírozású, nemzetközi művészeti és kulturális cserét támogató szervezettel együttműködve valósulhatott meg. Valószínűtlen együttműködésük a Wolfgang Tillmans IFA-val közösen bemutatott „Fragile” című kiállításából fakad, amely 2018 és 2022 között nyolc afrikai városban is turnézott.

„Észrevettük, hogy a politikailag instabil helyeken a legtöbb művész szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a hivatalos múzeumok propagandagépezetnek minősülnek” – mondta Federico Martelli, a Cookies munkatársa. Az a megfigyelés, hogy sok művész aktívan keresi a lehetőséget, hogy olyan független típusú művészeti szervezetekkel dolgozhasson együtt, amelyek gyakran nem rendelkeznek magas nemzetközi profillal, cselekvésre késztette az alapítókat.

A hálózat egyaránt könnyen navigálható telefonon és számítógépen, a városok nagy csomópontokként jelennek meg, amelyekbe egy kattintással be lehet lépni, így a felhasználók válthatnak a globális és a helyi kép között. A csomópontok a szervezetek, alapítványok és helyszínek vagy egyének és kollektívák jelölésére szolgálnak, és mindegyik link valamilyen projektet vagy eseményt jelent. Az adatokat ugyan elhelyezkedésük szerint rendezték, ezen kívül nem rendelkeznek földrajzi kerettel.

Amellett, hogy kiterjedt adatbázist tart fenn, a Network munkatársai eredeti szerkesztői tartalmakat közölnek, rendszeres vándorkiállítás-sorozatokat és egyéb eseményeket egyaránt szerveznek az általuk kiválasztott partnervárosokban.

 

Forrás: OtherNetwork, Artnet

Címlapkép: Az OtherNetwork főoldala. Címlapkép forrása: OtherNetwork

További cikkek
Íme néhány hazai kiállítás az őszi hónapokra

Íme néhány hazai kiállítás az őszi hónapokra

2023-09-20

Újra itt a szeptember, a nyár végeztével azonban ugyanúgy számos kiállításélményt szerezhetünk. A műtárgy.com bemutat hét kimagasló budapesti, vidéki múzeumban nyílt, illetve hamarosan megnyíló tárlatot, amel

Mit érdemes tudni a Párizs Design Hétről? – Mutatjuk a rendezvény legkiemelkedőbb részleteit, kiállítóit

Mit érdemes tudni a Párizs Design Hétről? – Mutatjuk a rendezvény legkiemelkedőbb részleteit, kiállítóit

2023-09-15

A francia főváros egészére kiterjedő Paris Design Week eseménysorozata tökéletes időtöltést kínál mind a tervezők, mind a design világa iránt rajongók számára. A belsőépítészet, illetve életmód legújabb trendjeit bemutató, nagyszabású rendezvény idén szeptember 7. és 16. között zajlik. A Maison & Objet szervezésben megvalósuló Design Hét központi helyszíne a Paris Nord Villepinte Kiállítási Központ, azonban az itt tartott programokkal egyidőben számos más rangos intézmény is izgalmas kulturális projektekkel készül az érdeklődők számára. A több ezer designmárkát kiállító galériatárlatok mellett rengeteg képzőművészeti installáció várja a látogatókat. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a vásárt és programkínálatát illetően.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XIV.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XIV.

2023-09-13

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A szeptemberi Technológia, digitális kultúra – tervezés, látvány és valóság, új kihívások fókuszunknak megfelelően ezúttal Gresa Márton New (is always) better című alkotását mutatjuk be.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.