Részletes keresés

Új jelentés a 2023-as műgyűjtési szokásokról – Összegyűjtöttük a legjelentősebb információkat

Mi motiválhat valakit a műtárgyak gyűjtésében? Milyen tényezők befolyásolják a vásárlást? Ezek a kérdések képezik az Artsy által kiadott Art Collector Insights alapját. Kimondható, hogy a művészeti piac és általában véve a gazdaság számos bizonytalansággal küzd. A 2023-as jelentésben több mint 1200 gyűjtő válasza tájékoztat bennünket a műtárgypiac jelenlegi preferenciáiról és aggályairól. A műtárgy.com összegezi a beszámoló legfontosabb eredményeit.

A kutatás összességében egy erősen árnyalt, mégis pozitív képet tár elénk. A megkérdezett gyűjtők vásárlási szokását illetően nem látszódnak kimagasló változások az elmúlt évhez mérten. A műtárgyak felfedezésére és értékesítésére szolgáló online eszközök és platformok használata egyaránt következetes maradt a világjárvány utáni világban.

A fiatal és idősebb korosztályú gyűjtők közötti generációs különbségek azonban meghatározóan jelentkeznek, mind a vásárlás módját, mind a művészeti ágak népszerűségét tekintve. A Z generációs gyűjtőknél például, nem meglepő módon elsőbbséget élvez a digitális úton zajló beszerzés. Mindemellett gyökeresen más tényezők motiválják az ezredforduló környékén született gyűjtőket, mint az idősebb társaikat.

A cikkben most csupán a jelentés fontosabbnak vélt megállapításait közöljük. A kutatás teljes terjdelmében az Artsy felületén érhető el.

2. A legtöbb műtárgyvásárló célja a gyűjteményépítés, azonban a befektetés céljából történő vásárlás aránya szintén megnövekedett

A válaszadók többsége arra a kérdésre, hogy miért vásárolnak műtárgyakat, leginkább a gyűjtemény építési szándékát fejezte ki (64%), ezt követi a vágy, hogy otthonaikat, belső tereiket díszítsék (62%). Szintén megmutatkozik a szándék az alkotók támogatásra (52%), illetve egyéb inspiráció szerzésére (50%).

A válaszadók kisebb hányada, 38%-a mondta, hogy befektetési értékük miatt kíván leginkább műtárgyakat beszerezni. Ez az arány egyébként hat százalékos növekedést mutat a 2022-es kiadvány eredményeihez képest. Az emelkedés többek között annak tulajdonítható, hogy a műalkotás a gazdasági ingadozások idején is stabil alternatív eszközkategóriaként jelentkezik.

2. Az absztrakt művek számítanak a legnépszerűbbnek a piacon

A megkérdezett gyűjtők különféle műfajú alkotásokat preferálnak. A túlnyomó többség (94%) a festmények vételét helyezte előtérbe. Ezután következtek a nyomatok és a sokszorosított grafikák (56%), a szobrok és kerámiák (57%), valamint a fotográfiák (43%).

Arra a kérdésre, hogy a kortárs művészet melyik három irányzata a legfontosabb számukra, a gyűjtők az absztrakt művészetet 50%-os arányban választották ki, ezt követték az expresszív figuratív alkotások (34%), a realista figuratív alkotások (22%), majd a kortárs szürrealizmus (17%).


Az Artsy felmérése alapján az absztrakt művek számítanak a legnépszerűbbnek a piacon
Forrás: Artsy

3. A gazdasági hatások ellenére a műgyűjtés stabil mutatókkal rendelkezik

A gyűjtők körében végzett felmérésben a gazdasági légkört az inflációs félelmek jellemezték, a válaszadók legnagyobb aránya (37%-a) fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy a következő évben az infláció hatással lesz költségvetésükre. Ennek ellenére a gyűjtők műtárgyvásárlási szokásai nem változtak az év eddigi időszakában. A válaszolók mintegy 75%-a azt mondta, hogy az elmúlt 12 hónapban ugyanannyi, illetve több műtárgyat vásárolt, mint az előző 12 hónapban.

4. A személyes műtárgyvásárlás ismét előtérbe helyeződik, de az online beszerzés egyaránt megmarad

A művészeti világ tavaly visszatért a világjárvány előtti normákhoz, azonban a digitális eszközök továbbra is meghatározó fontossággal jelentkeznek a műtárgyak megvásárlásakor, illetve felfedezésükben. A válaszadók mintegy 80%-a vásárolt műtárgyat online az elmúlt 12 hónapban, ami négy pontos növekedést jelent a tavalyi felméréshez képest.

5. Az árak átláthatósága és a biztonság kulcsfontosságú az online művészeti tranzakcióknál

A válaszadók többsége (58%) az átlátható árképzés hiányát jelölte meg fő tényezőként, amely megakadályozza őket abban, hogy online vásároljanak műalkotásokat. Arra a kérdésre, hogy számszerűsítsék, mennyire fontosak a nyilvánosan jegyzett árak egy műalkotás online vásárlásakor, a válaszadók átlagosan 84 pontot adtak a 100-ból.A legnagyobb visszatartó tényezők az online vásárláskor
Forrás: Artsy

6. A fiatalabb generáció merőben másképpen gondolkodik a műgyűjtésről

A 37 év feletti gyűjtők mintegy 82%-a nyilatkozott úgy, hogy meglévő műtárgyait leginkább művészeti galériák által szerzete be. A fiatalabb, 18 és 36 év közötti gyűjtőknek csupán kisebb része, 70%-a mondta ugyanezt. A fiatalabb gyűjtők mindössze 10%-a jelezte, hogy személyes aukción vásárolt műtárgyakat, míg az idősebb gyűjtők 29%-a. Művészeti vásárokon a fiatalabb gyűjtők 38%-a vett műtárgyat, míg az idősebb korosztály jóval nagyobb arányban (51%) vásárol ezeken az eseményeken.

Mindkét csoport előtérbe helyezi, hogy közvetlenül a művésztől vásároljon alkotást, ezt a módot a résztvevők 70%-a tüntette fel.

Az Artsy Collector Insights idei jelentését egy 2023 júliusa és 2023 augusztusa között zajló online felmérés során dolgozták ki, amelyre több mint 1200 Artsy-felhasználó válaszolt 60 országból.

A résztvevők többsége (53%) az Egyesült Államokban él, kisebb része Egyesült Királyságból származik (20%).

Itthon is készült egy hasonló kutatás, amely a gyűjtők online és offline műtárgyvásárlási szokásait, döntési preferenciáit és vásárlási szokásait vizsgálta. A műtárgy.com a Deloitte Magyarországgal együttműködve tavaly év végén publikálta a Kutatás a hazai műtárgyvásárlási szokásokról című   kiadványát. A jelentés alapjául szolgáló kérdőívet előzetesen közel 200-an töltötték ki, legfontosabb megállapításai először a 2022-es Műtárgybefektetési Konferencián kerültek bemutatásra.

Források: Artsy

Címlapkép: Artsy Collector Insights 2023

Címlapkép forrása: Artsy


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is”  – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

„Gyűjtő vagyok, de egyben mecénás is” – betekintés a híres műgyűjtő Patrizia Sandretto Re Rebaudengo világába

2023-11-27

Az olasz Patrizia Sandretto Re Rebaudengo számára a műgyűjtői lét nem merül ki a műtárgyak megvásárlásában. "Soha nem vettem műalkotást csak azért, hogy a házam falát díszítsem" – mondta nemrég egy interjúban. Patrizia nem csupán a világ egyik legjelentősebb gyűjtője, hanem a kortárs művészet egyik legfontosabb mecénása is. Cikkünkben röviden bemutatjuk munkásságát, filozófiáját, illetve az otthonában található, egyéni kollekciójának kimagasló darabjait.  

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.