Részletes keresés

Új sorozat jelent meg Andy Warhol életéről


A sorozat előzetesének borítója
Forrás: Netflix

 

Andy Warhol naplói című új, hatrészes dokumentumfilm-sorozat jelent meg a Netflixen, március 9-én.

Andrew Rossi rendező, aki olyan elismert dokumentumfilmekről ismert, mint a Page One: Inside the New York Times és a The First Monday in May és Ryan Murphy producer, aki a Glee, a Nip/Tuck, a Halston, az American Crime Story Gianni Versace-ról és O.J. Simpsonról szóló sorozatairól ismert, a Andy Warhol naplói című új sorozatukhoz a pop art sztár halála után két évvel, ugyanezzel a címmel megjelent memoárjaiból merít ihletet.

A 840 oldalas memoár, amely Warhol telefonon keresztül diktált napi visszaemlékezésekből áll, és amelyet bizalmasa, Pat Hackett szerkesztett le 1989-es megjelenése előtt, különböző mélységű információkat tartalmaz Warhol életéről: némelyikük zsibbasztóan banális (piti pletykák felidézése, taxizásra költött dollárösszegek feljegyzése), míg némelyikük hihetetlenül elbűvölő (éjszakák a Studio 54-ben Bianca Jaggerrel, találkozás a pápával a Vatikánban). Az Andy Warhol naplói tehát mindennapi és kivételes eseményekkel is egyaránt foglalkozik, egy cseppet sem kiábrándító módon. Ahogy maga Warhol írta Popism: The Warhol Sixties (1980) című könyvében: „Mindig is lenyűgözött, ahogy az emberek egész nap ülhetnek az ablak mellett vagy a verandán, és nézhetnek kifelé, és soha nem unatkoznak, de aztán ha elmennek egy filmre vagy egy színdarabra, hirtelen tiltakoznak az unalom ellen. Mindig is úgy éreztem, hogy egy nagyon lassú film ugyanolyan érdekes lehet, mint a verandán üldögélés, ha ugyanígy gondolkodunk róla.”

 

Andy Warhol az Andy Warhol Diaries című Netflix-sorozatban
Forrás: Netflix

 

A sorozat egyik legmegdöbbentőbb eleme a narráció.  Warhol hangját mesterséges intelligencia segítségével szimuláló narrátor eleveníti meg. A színész, Bill Irwin által felvett, felolvasással rétegzett, szöveg-beszéd technológiára támaszkodó digitális hangszimuláció ámulatba ejtően adja elő a naplóbejegyzéseket úgy, ahogy Warhol eredetileg telefonon rögzített. Ez a fajta újszerűség nem csak működik, de a sorozat előrehaladtával meglepően megindítóvá válik, hiszen az Andy Warhol naplói témájának nagy része olyan erősen érzelmi jellegű, amelyet maga a művész soha nem tudott ennyire egyértelműen artikulálni.

Az Andy Warhol naplói memoár érzelmi magasságai és mélypontjai állnak a sorozat középpontjában, amelyet a következő szlogennel reklámoztak: „A művészet, amit ismersz. A művész, akit nem ismersz”. És nem csak általában az érzelmi hullámvölgyek és mélypontok, hanem azok különleges megnyilvánulásai, amelyek Warhol szerelmi életére, valamint a nemiség és a szexualitás különböző aspektusaihoz való viszonyára vonatkoznak.

Forrás: ARTnews

 

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.