Részletes keresés

Új technikával készült hatalmas felbontású fénykép segít közelebbről vizsgálni Rembrandt művét

Frans Banninck Cocq felnagyított szeme (Rembrandt, Éjjeli Őrjárat)
Forrás: Dutchreview

 

Az amszterdami Rijksmuseum hétfőn tette fel weboldalára az új technológiával készült dokumentációit Rembrandt Éjjeli Őrjáratáról. Jelenleg ezt tartják a valaha volt legrészletesebb fényképnek, amely egy műalkotásról készült, és várhatóan széleskörű érdeklődés fogja övezni, különösen azért, mert a múzeum a koronavírus elleni intézkedések miatt zárva tart.

Az Operation Night Watch kutató osztálya egy 100 megapixeles Hasselblad H6D 400 MS kamerával 8439 egyedi, 5,5 cm x 4,1 cm méretű fotót készített. A mesterséges intelligencia segítségével ezeket a kisebb fotókat összeillesztették a végső nagy képhez, amelynek teljes fájlmérete 5,6 terabájt volt. A valódi vászon mérete 379,5 x 453,5 centiméter, és minden egyes pixel 5 mikrométert, azaz 0,005 millimétert jelent.

A 717 gigapixeles fotó lehetővé teszi a nézők számára, hogy ráközelítsenek Frans Banninck Cocq kapitányra, és megnézzék, hogyan helyezte a 17. századi mester a legapróbb fehér pöttyöket a szemébe, hogy életet adjon a festmény főszereplőjének. A képen láthatóak a pupillák apró repedései is, amelyeket az idő múlása okozott.

A fotódokumentáció amellett, hogy megmutatja a káprázatos részleteket, segít a kutatóknak a mű restaurálásában és az idő múlásával bekövetkező öregedési folyamatok felmérésében is.

A festmény az amszterdami polgárőrség egy csoportját ábrázolja, és Rembrandt híres fény- és kompozíciós technikáját mutatja be, amellyel egy dinamikus és karakteres jelenetet teremtett.

Forrás: ABC News és Rijksmuseum

További cikkek
Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

Miért fontos a proveniencia a műgyűjtők számára?

2022-08-09

A Federal Bureau of Investigation's (FBI) nemrégiben végrehajtott rajtaütése az Orlandói Művészeti Múzeumban megmutatta a proveniencia, azaz a tulajdonosi múlt nyilvántartásának erejét a képzőművészet területén: A házkut

Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

Miért nyitnak galériákat az NFT platformok?

2022-07-27

A SuperRare, a Superchief Gallery NFT, a Bright Moments és a Quantum Art az elmúlt évben galériákat nyitott az Egyesült Államokban.A kriptopénzpiacok kolosszális visszaesése ellenére, vagy talán éppen azért, az NFT platformok

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.