Részletes keresés

Új technikával készült hatalmas felbontású fénykép segít közelebbről vizsgálni Rembrandt művét

Frans Banninck Cocq felnagyított szeme (Rembrandt, Éjjeli Őrjárat)
Forrás: Dutchreview

 

Az amszterdami Rijksmuseum hétfőn tette fel weboldalára az új technológiával készült dokumentációit Rembrandt Éjjeli Őrjáratáról. Jelenleg ezt tartják a valaha volt legrészletesebb fényképnek, amely egy műalkotásról készült, és várhatóan széleskörű érdeklődés fogja övezni, különösen azért, mert a múzeum a koronavírus elleni intézkedések miatt zárva tart.

Az Operation Night Watch kutató osztálya egy 100 megapixeles Hasselblad H6D 400 MS kamerával 8439 egyedi, 5,5 cm x 4,1 cm méretű fotót készített. A mesterséges intelligencia segítségével ezeket a kisebb fotókat összeillesztették a végső nagy képhez, amelynek teljes fájlmérete 5,6 terabájt volt. A valódi vászon mérete 379,5 x 453,5 centiméter, és minden egyes pixel 5 mikrométert, azaz 0,005 millimétert jelent.

A 717 gigapixeles fotó lehetővé teszi a nézők számára, hogy ráközelítsenek Frans Banninck Cocq kapitányra, és megnézzék, hogyan helyezte a 17. századi mester a legapróbb fehér pöttyöket a szemébe, hogy életet adjon a festmény főszereplőjének. A képen láthatóak a pupillák apró repedései is, amelyeket az idő múlása okozott.

A fotódokumentáció amellett, hogy megmutatja a káprázatos részleteket, segít a kutatóknak a mű restaurálásában és az idő múlásával bekövetkező öregedési folyamatok felmérésében is.

A festmény az amszterdami polgárőrség egy csoportját ábrázolja, és Rembrandt híres fény- és kompozíciós technikáját mutatja be, amellyel egy dinamikus és karakteres jelenetet teremtett.

Forrás: ABC News és Rijksmuseum

További cikkek
Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

Nem kelt el a Caravaggio freskóval díszített villa

2022-01-20

20%-kal csökkentik az olasz mester egyetlen mennyezeti freskójával díszített villa 471 millió eurós árát.Miután a keddi árverésen nem érkezett ajánlat a 16. századi, római Villa Aurora épületére, aukciójának időpontjá

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.