Részletes keresés

Újabb híres kortárs és modern művészek képeivel gyarapszik az MNB cégének gyűjteménye

Újabb neves magyar kortárs művészek alkotásaiból vásárol közbeszerzés keretében a Magyar Nemzeti Bank cége. Az MNB-Ingatlan Kft. az idén kezdett gyűjteményépítése részeként most olyan, nemzetközileg is elismert festők képeinek az eladására vár ajánlatot az őket képviselő galériáktól, illetve a műveiket birtokló társaságoktól, mint Korniss Dezső, Konok Tamás, Maurer Dóra, Frey Krisztián, valamint a napokban elhunyt Reigl Judit.

Az MNB-Ingatlan Kft. az idén már több neves magyar kortárs művésztől vásárolt műalkotásokat ezáltal is megtámogatva a járvány miatt nehéz helyzetbe került kulturális területet.  Az épülő gyűjteményében megtalálhatók többek között Fajó János, Bak Imre és Keserü Ilona képei, továbbá a már folyamatban lévő közbeszerzés nyomán várhatóan Lakner László művek is bekerülhetnek a kollekcióba. Ez a műtárgyegyüttes egészülhetne ki újabb kiemelkedő magyar művészek megkérdőjelezhetetlen kvalitású alkotásaival.

A megvásárolt művészeti alkotásokat az MNB-Ingatlan Kft. a Magyar Nemzeti Bank épületeinek reprezentatív tereiben helyezi el és a gyűjteményt kutathatóvá, feldolgozhatóvá teszi majd a művészettörténészek számára.

Az MNB cége a kortárs gyűjteményének építését ösztönzésnek is szánja mások számára. Szeretne rámutatni arra, hogy a kortárs művészet érték, ahogyan a mecénási tevékenység is az. A hazai kortárs színtér nagyon dinamikusan fejlődött az elmúlt tíz évben, de kortárs alkotásokat vásárló hazai műgyűjtők száma még mindig kevés, így a MNB-Ingatlan Kft. gyűjteményépítése bátorítást adhat, hiszen egyfajta garanciát nyújt ezeknek a műveknek az értékállóságára.

A műtárgyak megszerzését minden esetben szakértői vélemény, valamint szaktekintélyekből álló testület javaslata alapján támogatja a Műalkotás Beszerzési Bizottság. A vásárlásokról szóló döntések kizárólag szakmai alapon történnek, és arra törekednek, hogy a beszerzések lehetőség szerint a művészeket képviselő galériákon keresztül történjenek, mert ezzel a gyűjteményépítés jóval szélesebb körben fejtheti ki pozitív hatását, így a mostani közbeszerzésre is galériák tehetnek javaslatot. A galériák tevékenységének vásárlásokkal való támogatása elősegíti a színtér eddig elért eredményeinek, a nemzetközi művészeti világban való jelenlétnek a megtartását, a járvány miatti nehézségek leküzdését is.

A vásárlási döntések folyamata, az abba bevont szaktekintélyek személye, a megszerzett művek alkotóinak elismertsége garanciát jelent arra, hogy a kulturális misszió teljesítése mellett az MNB-Ingatlan Kft. és ezáltal a magyar kultúra vagyona értékálló műtárgyakkal gyarapszik.

 

A megvásárlandó művek alkotóiról

A közbeszerzési eljárások keretében most megvásárlandó művek olyan kortárs festők munkái, akik vitathatatlanul maradandót alkottak, és életművük külföldön sem ismeretlen a képzőművészet iránt érdeklődők előtt. A geometrikus absztrakt és neoavantgárd irányzat magyar művészeinek képei azt bizonyítják, hogy Magyarországon vagy külföldön dolgozva a közelmúltunk évtizedeiben képesek voltak a világ aktuálisan legprogresszívabb irányzataiban kiemelkedőt alkotni. A világ neves múzeumaiban megtalálhatók az alkotásaik, nemzetközi gyűjtőkörük van, és nemcsak rá tudtak csatlakozni a fő művészeti áramlatokra, hanem egyedi nézőpontból közelítették meg azokat.

Maurer Dóra munkásságával az elmúlt évben a hazai sajtó is sokat foglalkozott, hiszen műveinek egy teljes évet szentelt a Tate Modern Londonban, amire korábban magyar művész esetében még nem volt példa. Az augusztus 7-én elhunyt Reigl Juditot a háború utáni absztrakt művészet, a második párizsi iskola egyik legjelentősebb képviselőjeként tartják számon, munkái megtalálhatók a világ összes fontos kortárs múzeumában, és az elmúlt években szintén sokat szerepelt a sajtóban, hiszen munkásságát a Ludwig Múzeum, majd legutóbb az Ybl Budai Kreatív Ház mutatta be.

Frey Krisztián már az ötvenes évek végén a képi és a szöveges elemek szintézisével kísérletezett, többszörösen rétegzett, átfestett és átírt műveket hozott létre, amelyekben a figuráció és az absztrakció kombinálására törekedett. Hamar rátalált kompozíciós elemként a kalligráfiára, és a hatvanas években nyugati útjai során pozitív visszacsatolást kapott erre az irányra. Művei rokonságot mutatnak annak a Twomblynak a festészetével, akinek rekordára 70 millió dollár fölött van. Frey sem ismeretlen a nemzetközi piacon, sokáig Svájcban élt, élete utolsó évtizedében azonban gyakran visszajárt Magyarországra, így mindkét helyszínen ismert és elismert művésszé vált. 1997-ben Zürichben halt meg.

Korniss Dezső a magyar avantgárd törekvések rangos képviselője, a Szentendrei Művésztelep tagja, életútja egyfajta hidat képez az Európai Iskolától a neoavantgárdokig. Korniss életművének fő témája a belső és külső világ harmóniája, a lét teljességének átélése. Bartóki értelemben használta ihlető forrásnak a népművészeti motívumokat. Az őt következő festőgeneráció, a mai nagy öregek, Bak Imre, Keserü Ilona, Nádler István egyfajta példaképként és elődként tekintettek rá. Életművéből 2018-ban rendezett egy nagyszabású kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria, ami a műkereskedelemben is tovább fokozta az igényt művei iránt. Képei ugyanis ritkán bukkannak fel a hazai aukciós piacon, többnyire múzeumok vagy jelentős magángyűjtemények kincsei.

A magyar absztrakt művészet egyik csúcsteljesítményének tartják Konok Tamás Kossuth- és Prima Primissima díjas festő és szobrász életművét. Jelenleg a Műcsarnokban látható Sándy/Konok című tárlat, amely négy generáció művészeit mutatja be az idén 90. születésnapját ünneplő Konok Tamás festőművész családjából.  A családtörténeti kiállítás id. Sándy Gyula (1827-1894) festő, ifj. Sándy Gyula (1868-1953) építész, id. Konok Tamás (1898-1971) haditudósító fotós és az ő hármójuk életművét összekapcsoló, szintetizáló festőművész, Konok Tamás munkásságát mutatja be.


SÁNDY / KONOK – Metszéspontok | Családtörténeti kiállítás

Az MNB-Ingatlan műtárgybeszerzéseiben résztvevő szakértők

A Műalkotás Beszerzési Bizottság tagjai: Dr. Gerhardt Ferenc, a MNB elnöki főtanácsadója, volt alelnöke; Fekete Zoltán, az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója, valamint Kaiser Vizi Kata, az Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője.

A Szakértői Bizottság tagjai: Dr. Fabényi Júlia a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója; Dr. Keserü Katalin művészettörténész, a Műcsarnok egykori igazgatója, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professor emeritusa és Dr. Spengler Katalin műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő, a párizsi Centre Pompidou – Musée National d’Art Moderne IC Central Europe Bizottságának alapító tagja, a MOME Konzisztóriumának elnöke.

Kép forrása: Műcsarnok 

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.