Részletes keresés

ÚJABB MNB MŰTÁRGYVÁSÁRLÁS

Csernus Tibor hat festményét valamint Benczúr Gyula monumentális alkotását vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár program keretében.

Lezárult az a folyamat, amelynek eredményeképpen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programjának keretében, 880 ezer euró értékben a jegybank tulajdonába került Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész hat alkotása, valamint 400 ezer svájci frank értékben Benczúr Gyula (1844-1920) XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye. A jegybank minden esetben közgyűjteményekbe, múzeumokba, a jogszabályok által meghatározott öt éves letétbe helyezi el a megvásárolt műkincseket, így az alkotók munkái a tervek szerint a pécsi Janus Pannonius Múzeumba, valamint a 2018-ban megnyíló felújított Szépművészeti Múzeumba kerülnek. 

A jegybank Értéktár programja 880 ezer euróért megvásárolta a Párizsban élt és alkotott Csernus Tibor Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész hat alkotását: Kékrops lányai – 1985/86, olaj, vászon, 200×200; Atalanta és Hippomenész – 1986, olaj, vászon, 165×200; József és testvérei – 1987, olaj, vászon, 120×145; Cím nélkül – 1987, olaj vászon, 180×150; Absolom – 1987, olaj, vászon, 190×160; Csendélet szilvákkal – 1983, olaj, vászon, 120×175.

Az MNB Értéktár Programja 400 ezer svájci frank értékben megvásárolta Benczúr Gyula XVI. Lajos és családja elfogatása című festményt.


Benczúr Gyula (1844-1920) XVI. Lajos és családja elfogatása

 

A Magyar Nemzeti Bank az Értéktár program keretében megvásárolt műkincseket a jogszabályok által meghatározott öt éves letétbe közgyűjteményekbe, múzeumokba helyezi el, így Csernus Tibor megvásárolt munkái közül három – Absolom., Atalanta és Hippomenész., valamint a Cím nélkül - a tervek szerint a pécsi Janus Pannonius Múzeumba kerül, a József és testvérei., Csendélet szilvákkal., Kékropsz lányai., valamint Benczúr Gyula XVI. Lajos és családjának elfogása című festmény a 2018-ban megnyíló felújított Szépművészeti Múzeumban kap helyet.


Csernus Tibor: József és testvérei

 

forrás: mnb.hu

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.