Részletes keresés

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos, műszeres vizsgálatnak.

Johannes Vermeer, Leány gyöngy fülbevalóval, 1665 k., Mauritshuis

A 2018-ban indult kutatás (Girl in the Spotlight) legfontosabb kérdései a következők voltak: Hogyan készítette Vermeer a festményt? Mi bújik meg a kompozíció alatt? Milyen pigmenteket használt az alkotó? Mennyit változott a kép, miután elhagyta Vermeer műhelyét? A műszeres vizsgálatoknak köszönhetően valamivel talán közelebb jutottunk a mű részletesebb megismeréséhez. A felfedezések leginkább a művész ecsetkezelési technikáját, pigmenthasználatát, valamint a festmény rétegekből való építkezésének módját érintik. A kutatók szerint a noninvazív képalkotási, szkenneléses vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy egy személyesebb képpel állunk szemben, mint azt eddig gondoltuk.

Az egyik legérdekesebb felfedezés a portré hátterére vonatkozik. Erről a háttérről sokáig azt gondolták, hogy egy sötét, részletektől mentes tér. A kutatások viszont azt bizonyították, hogy Vermeer a portré alanyát zöld függöny elé festette. A jobb felső sarokban lévő diagonális vonalak és színváltozatok hullámzó szövetet jeleznek.

Photos © Mauritshuis

A lány szemét vizsgálva szempilla nyomára is bukkantak a kutatók.

© Hirox Europe, © Annelies van Loon / Mauritshuis / Rijksmuseum

 

A technikára rátérve megállapították, hogy Vermeer feketével és a barna különböző árnyalataival kezdte felépíteni a képet. Az infravörös fényvizsgálat lendületes, nagy ecsetvonásokat tárt fel az alsóbb rétegekben, a lány sziluettjét pedig finom, fehér vonalak keretezik. A kompozíció is megváltozott a munka közben, a fül helyzete, a fejkendő teteje, valamint a nyak is kicsit más lett a kész művön.

© René Gerritsen Art & Research Photography © John Delaney and Kate Dooley, National Gallery of Art, Washington

Vermeer szisztematikusan a kép hátterétől az előtér felé dolgozott, a zöldes függöny megfestése után a lány arcbőrét, a sárga ruházatot, majd a fehér gallért és a gyöngyöt készítette el. Utóbbit trompe l’oeil-szerűen, ugyanakkor a fülbevaló akasztóját nem festette meg. Végül szignálta a művét a bal felső sarokban.

 © Sylvain Fleur / Girl in the Spotlight

A kép jellemző színei a piros, a sárga, a kék, a fekete és a fehér. A használt pigmentek a világ minden tájáról érkeztek. Különösen a kabáton és a sálon látható ultramarin minősége szembetűnő. A lápisz lazuliból előállított pigment rendkívül drága volt a korban, drágább, mint az arany. Különösen indokolt esetekben használták csak, így amennyiben a Leány gyöngy fülbevalóval alanya létezett, valószínűleg fontos lehetett a festő számára – vonja le a következtetést a Barneby’s.

 

Forrás: Barneby’s

Szezrő: műtárgy.com

További cikkek
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.