Részletes keresés

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos, műszeres vizsgálatnak.

Johannes Vermeer, Leány gyöngy fülbevalóval, 1665 k., Mauritshuis

A 2018-ban indult kutatás (Girl in the Spotlight) legfontosabb kérdései a következők voltak: Hogyan készítette Vermeer a festményt? Mi bújik meg a kompozíció alatt? Milyen pigmenteket használt az alkotó? Mennyit változott a kép, miután elhagyta Vermeer műhelyét? A műszeres vizsgálatoknak köszönhetően valamivel talán közelebb jutottunk a mű részletesebb megismeréséhez. A felfedezések leginkább a művész ecsetkezelési technikáját, pigmenthasználatát, valamint a festmény rétegekből való építkezésének módját érintik. A kutatók szerint a noninvazív képalkotási, szkenneléses vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy egy személyesebb képpel állunk szemben, mint azt eddig gondoltuk.

Az egyik legérdekesebb felfedezés a portré hátterére vonatkozik. Erről a háttérről sokáig azt gondolták, hogy egy sötét, részletektől mentes tér. A kutatások viszont azt bizonyították, hogy Vermeer a portré alanyát zöld függöny elé festette. A jobb felső sarokban lévő diagonális vonalak és színváltozatok hullámzó szövetet jeleznek.

Photos © Mauritshuis

A lány szemét vizsgálva szempilla nyomára is bukkantak a kutatók.

© Hirox Europe, © Annelies van Loon / Mauritshuis / Rijksmuseum

 

A technikára rátérve megállapították, hogy Vermeer feketével és a barna különböző árnyalataival kezdte felépíteni a képet. Az infravörös fényvizsgálat lendületes, nagy ecsetvonásokat tárt fel az alsóbb rétegekben, a lány sziluettjét pedig finom, fehér vonalak keretezik. A kompozíció is megváltozott a munka közben, a fül helyzete, a fejkendő teteje, valamint a nyak is kicsit más lett a kész művön.

© René Gerritsen Art & Research Photography © John Delaney and Kate Dooley, National Gallery of Art, Washington

Vermeer szisztematikusan a kép hátterétől az előtér felé dolgozott, a zöldes függöny megfestése után a lány arcbőrét, a sárga ruházatot, majd a fehér gallért és a gyöngyöt készítette el. Utóbbit trompe l’oeil-szerűen, ugyanakkor a fülbevaló akasztóját nem festette meg. Végül szignálta a művét a bal felső sarokban.

 © Sylvain Fleur / Girl in the Spotlight

A kép jellemző színei a piros, a sárga, a kék, a fekete és a fehér. A használt pigmentek a világ minden tájáról érkeztek. Különösen a kabáton és a sálon látható ultramarin minősége szembetűnő. A lápisz lazuliból előállított pigment rendkívül drága volt a korban, drágább, mint az arany. Különösen indokolt esetekben használták csak, így amennyiben a Leány gyöngy fülbevalóval alanya létezett, valószínűleg fontos lehetett a festő számára – vonja le a következtetést a Barneby’s.

 

Forrás: Barneby’s

Szezrő: műtárgy.com

További cikkek
Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

2020-08-05

A globális művészeti piac nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Több hullámban lehettünk tanúi annak, hogy az antik és klasszikus műtárgyakról miként tolódik el a hangsúly a kortárs alkotások felé. Ez persze nem azt jelenti, hogy azok veszítettek volna az értékükből, sokkal inkább azt, hogy a gyűjtői generációváltás hatására a kortárs művek árai is közelíteni kezdtek a régi nagy mesterek szintjéhez. Itthon, ha késve is, de elindult ugyanez a folyamat. Tavaly új aukciós életműrekord született Lakner László, Nádler István és Keserü Ilona esetében is.

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.