Részletes keresés

Ünnepeljük a magyar szecessziót!

Közeleg a szecesszió világnapja, amelyet immár négy éve világszerte ünnepelnek egy magyar kezdeményezésnek köszönhetően. Idén június 10-én a tánc és a mozgás köré szerveződik a programsorozat. Az ünneplésre minden okunk megvan: a századfordulón kialakult új művészeti stílus lépten-nyomon színesíti a mindennapjainkat, gondoljunk itt egy belvárosi séta során látott, növényi ornamentikával díszített hullámzó homlokzatra, a kirakatban látott virágkelyhet formázó kerámiára vagy Róth Miksa négy évszakot ábrázoló mozaikjaira.

 

Ünnepeljük a magyar szecessziót!



A háború előtti boldog békeidőkben megszülető dekoratív stílus, amely hazánkban is minden művészeti ágra hatással volt, a nagyjából egy időben jelen levő impresszionizmushoz hasonlóan életörömmel telített művészet. Alapvetően két képi rendszerét különböztethetjük meg, az organikus, természetet utánzó vonalvezetést, valamint a geometrikus tér- és motívumformálást.
A századforduló akadémizmussal, historizmussal szembeforduló alkotói újító szándékkal léptek fel, így a stílus a Monarchiában is többeknek az elmaradott eszmék elleni küzdelem részét jelentette.

Ünnepeljük a magyar szecessziót!

 



A korszak kiemelten fontos elgondolása az összművészetire való törekvés, ez a mindennapi tárgyak, életterek igényes és fantáziadús, funkcióval összehangolt megmunkálásához vezetett. A festészet veszített megingathatatlannak tűnő vezető szerepéből, és a festők gyakran aktív szerepet vállaltak az enteriőrök kialakításában, mozaikokat, paravánokat terveztek.

 

Ünnepeljük a magyar szecessziót!

 



A korszak egyik legkiválóbb alkotója, Rippl-Rónai József Andrássy Tivadar gróf megrendelésére egy egész ebédlőt tervezett a gróf budai palotájába, a bútorok, a Zsolnay gyárban készült étkészlet mind az ő terveinek gyümölcsei, ahogyan az egykoron szintén az ebédlő részét képező Vörös ruhás nő címet viselő falikárpit is.

 

Ünnepeljük a magyar szecessziót!

 



A festészetben a szecesszió gyakran összekapcsolódott a szimbolizmussal, ahogyan ezt Vaszary János vagy Gulácsy Lajos munkáin is megfigyelhetjük. Jellemző az is, hogy míg a festészetben kevés a tisztán szecesszióhoz köthető életmű, addig a grafikusok közül sokan egész karrierjük során kitartottak mellette. A könyvtervezésben kifejezetten hangsúlyos szerephez jutott a stílus, megjelent ex libriseken, fejléceken és az illusztrációkon is. A plakátok a kor hangulatát, a divatot is közvetítik a számunkra.

 

Ünnepeljük a magyar szecessziót!

 



A századforduló nyitottsága magával hozta a nemzeti művészet megalkotásának igényét is. A nemzeti formanyelv megteremtésének vágya jellemzi az építész géniusznak, Lechner Ödönnek a munkásságát is. Az építész szemében a magyar nemzeti stílus kialakítása a magyarság megőrzésének záloga volt. "Magyar formanyelv nem volt, hanem lesz. Mert kell lennie..." olvashatjuk önéletrajzában. Az új építészeti stílus megteremtéséhez új anyagot is választott, a majolikát. Ekkoriban a Zsolnay-gyár Zsolnay Vilmos vezetésével építészeti kerámiával kísérletezett, egyre nagyobb eredményességgel. A kerámia használatát az építész a hazai viszonyokkal, a hazai cserepesipar hagyományával, valamint a modern metropolisszal együtt járó légszennyezéssel magyarázza, amelynek a kerámia ellenáll. Először a Váci utcai Thonet-ház homlokzatán használt nagy felületen kerámiát. 1891-ben "Keletre magyar" jeligével Pártos Gyulával együtt megnyerte a Magyar Iparművészeti Múzeum és Iskola tervpályázatát, és az elkészült épület a magyaros ornamentalizmus első és egyben korszakos jelentőségű műve lett.

 

Ünnepeljük a magyar szecessziót!

 



A kerámiaburkolat nagyobb hangsúlyt kapott, a díszítmények keletiesek, és a Zsolnay Vilmossal közös angliai út során megismert koloniális építészet hatásáról tanúskodnak. Újdonság továbbá, hogy a nagy kiállítócsarnok üvegtetejének vázát képező vasszerkezet fedetlenül maradt. Lechner későbbi munkái (Földtani Intézet, Postatakarékpénztár) már visszafogottabbak lettek.

Ünnepeljük a magyar szecessziót!

 



Az Iparművészeti Múzeum épülete a korszak egyik legfontosabb alkotása, amelyet az idei szecesszió világnapján, június 10-én vezetett épületséták keretében bejárhatunk. A belváros szecessziós építészetével az Iparművészeti Múzeumtól induló városi séták során kerülhetünk közelebbi kapcsolatba, elmerülhetünk az épületdíszítmények izgalmas világában, valamint megismerkedhetünk a szecessziós mozgalom különböző irányzataival. A nap folyamán előadásokkal is gazdagíthatjuk a tudásunkat, a múzeumpedagógiai foglalkozások pedig kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas kikapcsolódást kínálnak. Délután az Üvegcsarnokban a Magyar Mozdulatművészeti Társulat táncbemutatójában gyönyörködhetünk.

Ünnepeljük a magyar szecessziót!


További információ és regisztráció: www.imm.hu
Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.