Részletes keresés

Válófélben lévő műgyűjtők értékes festményei a Sotheby’s aukcióján – 25 millió dolláros Rubens kép nyitja az árverést

Mark Fish és Rachel Davidson műgyűjtők kollekciójából tíz műtárgy is a piacra kerül a Master’s Week aukción idén januárban.

A Sotheby’s és Christie’s vállalatok gyűjteményének jelentős részét modern és kortárs műtárgyak teszik ki, az előbbi pedig egy jelentős tíz képből álló kollekcióval készül a közelgő Master’s Week aukcióra. Az aukció 2023 január 23.-án kerül megrendezésre, egy korai Peter Paul Rubens festmény megnyitásával, aminek értékét a szakértők 25 és 35 millió dollár közé becsülik.

Ez az érték az ötszöröse a kép legutóbbi aukción való megjelenése óta. A művet 1988-ban fedezték fel, amikor a Salome Keresztelő Szent János fejével című festmény 5,5 millió dollárért kelt el szintén a Sotheby’s-nél New Yorkban, ezzel rekordot döntve a flamand mester munkái között. Ez az összeg azóta tízszeresére nőtt, ugyanis csupán négy évvel később a monumentális Ártatlanok mészárlása (1609-11 körül) 49,5 millió fontért kelt el Londonban. (A műtárgy jelenleg az Art Gallery of Ontario gyűjteményében található.)

 

Peter Paul Rubens: Salome Keresztelő Szent János levágott fejével (1609 körül)
Forrás: Sotheby’s

  

A Salome Keresztelő Szent János levágott fejével című festmény - amely egy véres feldolgozása a bibliai lefejezés jelenetének, melyet számos régi mester megfestett - januárban ismét megjelenik az aukción. A kép a 2000-es években a London National Gallery-ben volt látható, majd 2005 és 2006 között a Rubens: A Master in the Making című kiállítás része volt. Christopher Apostle, a Sotheby’s Régi Mesterek divíziójának New York-i igazgatója szerint a kép több módon is megtestesíti a barokk esszenciáját. A piacra való visszatérésére reflektálva Keith Christiansen – a Metropolitan Museum of Art Európai festmények osztályának elnöke – azt nyilatkozta, hogy ábrázolásában a fiatal művész a Keresztelő Szent János lefejezése Bibliai narratívájának erőszakos és szexuális dinamikáját bátran járja körbe. Annak a típusú festménynek nevezi, amelyet az ember nem felejt el.

A festmény eladói a visszavonult vállalkozó, Mark Fisch és felesége, a korábban bíróként dolgozó Rachel Davidson. Kettejük közt bonyolult válás zajlik, aminek kereszttüzébe került a 177 millió dollárra becsült műgyűjteményük is.

Orazio Gentileschi, Bűnbánó Szent Mária Magdolna
Forrás: Sotheby’s

 

A gyűjteményben található művek a Sotheby’s Master’s Week aukciójának fénypontjai lesznek. A Rubens kép mellett árverésre bocsátják még Orazio Gentileschi Bűnbánó Szent Mária Magdolna című festményét (becsült értéke 4-6 millió dollár), Valentin de Boulogne egy korai, a Krisztus Tövisekkel koronázva című barokk művét (1614 körül, becsült értéke 4-6 millió dollár), ami legutóbb 2016-ban cserélt gazdát szintén egy Sotheby’s aukción 5,2 millió dollárért, valamint egy újra felfedezett mű, Geoges de la Tour portréja az Idősebb Jakab apostolról (becsült értéke 3,5-5 millió dollár), ami egészen a 2005-ös megjelenéséig elveszettnek hitt festmény volt.

A Fisch és Davidson gyűjtemény festményei október 27-ig a Sotheby’s New York-i központjában láthatók, majd november 4-13. között ismét megtekinthetőek lesznek a Los Angeles-i – hongkongi – londoni bemutatásuk előtt.

 

Forrás: The Art Newspaper

További cikkek
Íme néhány hazai kiállítás az őszi hónapokra

Íme néhány hazai kiállítás az őszi hónapokra

2023-09-20

Újra itt a szeptember, a nyár végeztével azonban ugyanúgy számos kiállításélményt szerezhetünk. A műtárgy.com bemutat hét kimagasló budapesti, vidéki múzeumban nyílt, illetve hamarosan megnyíló tárlatot, amel

Mit érdemes tudni a Párizs Design Hétről? – Mutatjuk a rendezvény legkiemelkedőbb részleteit, kiállítóit

Mit érdemes tudni a Párizs Design Hétről? – Mutatjuk a rendezvény legkiemelkedőbb részleteit, kiállítóit

2023-09-15

A francia főváros egészére kiterjedő Paris Design Week eseménysorozata tökéletes időtöltést kínál mind a tervezők, mind a design világa iránt rajongók számára. A belsőépítészet, illetve életmód legújabb trendjeit bemutató, nagyszabású rendezvény idén szeptember 7. és 16. között zajlik. A Maison & Objet szervezésben megvalósuló Design Hét központi helyszíne a Paris Nord Villepinte Kiállítási Központ, azonban az itt tartott programokkal egyidőben számos más rangos intézmény is izgalmas kulturális projektekkel készül az érdeklődők számára. A több ezer designmárkát kiállító galériatárlatok mellett rengeteg képzőművészeti installáció várja a látogatókat. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a vásárt és programkínálatát illetően.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XIV.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XIV.

2023-09-13

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A szeptemberi Technológia, digitális kultúra – tervezés, látvány és valóság, új kihívások fókuszunknak megfelelően ezúttal Gresa Márton New (is always) better című alkotását mutatjuk be.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.