Részletes keresés

Válófélben lévő műgyűjtők értékes festményei a Sotheby’s aukcióján – 25 millió dolláros Rubens kép nyitja az árverést

Mark Fish és Rachel Davidson műgyűjtők kollekciójából tíz műtárgy is a piacra kerül a Master’s Week aukción idén januárban.

A Sotheby’s és Christie’s vállalatok gyűjteményének jelentős részét modern és kortárs műtárgyak teszik ki, az előbbi pedig egy jelentős tíz képből álló kollekcióval készül a közelgő Master’s Week aukcióra. Az aukció 2023 január 23.-án kerül megrendezésre, egy korai Peter Paul Rubens festmény megnyitásával, aminek értékét a szakértők 25 és 35 millió dollár közé becsülik.

Ez az érték az ötszöröse a kép legutóbbi aukción való megjelenése óta. A művet 1988-ban fedezték fel, amikor a Salome Keresztelő Szent János fejével című festmény 5,5 millió dollárért kelt el szintén a Sotheby’s-nél New Yorkban, ezzel rekordot döntve a flamand mester munkái között. Ez az összeg azóta tízszeresére nőtt, ugyanis csupán négy évvel később a monumentális Ártatlanok mészárlása (1609-11 körül) 49,5 millió fontért kelt el Londonban. (A műtárgy jelenleg az Art Gallery of Ontario gyűjteményében található.)

 

Peter Paul Rubens: Salome Keresztelő Szent János levágott fejével (1609 körül)
Forrás: Sotheby’s

  

A Salome Keresztelő Szent János levágott fejével című festmény - amely egy véres feldolgozása a bibliai lefejezés jelenetének, melyet számos régi mester megfestett - januárban ismét megjelenik az aukción. A kép a 2000-es években a London National Gallery-ben volt látható, majd 2005 és 2006 között a Rubens: A Master in the Making című kiállítás része volt. Christopher Apostle, a Sotheby’s Régi Mesterek divíziójának New York-i igazgatója szerint a kép több módon is megtestesíti a barokk esszenciáját. A piacra való visszatérésére reflektálva Keith Christiansen – a Metropolitan Museum of Art Európai festmények osztályának elnöke – azt nyilatkozta, hogy ábrázolásában a fiatal művész a Keresztelő Szent János lefejezése Bibliai narratívájának erőszakos és szexuális dinamikáját bátran járja körbe. Annak a típusú festménynek nevezi, amelyet az ember nem felejt el.

A festmény eladói a visszavonult vállalkozó, Mark Fisch és felesége, a korábban bíróként dolgozó Rachel Davidson. Kettejük közt bonyolult válás zajlik, aminek kereszttüzébe került a 177 millió dollárra becsült műgyűjteményük is.

Orazio Gentileschi, Bűnbánó Szent Mária Magdolna
Forrás: Sotheby’s

 

A gyűjteményben található művek a Sotheby’s Master’s Week aukciójának fénypontjai lesznek. A Rubens kép mellett árverésre bocsátják még Orazio Gentileschi Bűnbánó Szent Mária Magdolna című festményét (becsült értéke 4-6 millió dollár), Valentin de Boulogne egy korai, a Krisztus Tövisekkel koronázva című barokk művét (1614 körül, becsült értéke 4-6 millió dollár), ami legutóbb 2016-ban cserélt gazdát szintén egy Sotheby’s aukción 5,2 millió dollárért, valamint egy újra felfedezett mű, Geoges de la Tour portréja az Idősebb Jakab apostolról (becsült értéke 3,5-5 millió dollár), ami egészen a 2005-ös megjelenéséig elveszettnek hitt festmény volt.

A Fisch és Davidson gyűjtemény festményei október 27-ig a Sotheby’s New York-i központjában láthatók, majd november 4-13. között ismét megtekinthetőek lesznek a Los Angeles-i – hongkongi – londoni bemutatásuk előtt.

 

Forrás: The Art Newspaper

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.