Részletes keresés

Vászon helyett drágakő – Antonio Tempesta különleges alkotása a Ráth György-villában

Valódi ritkaság került elő az Iparművészeti Múzeum egyik raktárából, Antonio Tempesta (1555 k. -1630) itáliai művész lápisz lazulira festett műve, illetve művei, mivel a művész a vékony, alig egy milliméter vastag, a fényt is áteresztő kőlap mindkét oldalára egy-egy bibliai jelenetet alkotott. A közelmúltban gondosan restaurált műtárgyat további figyelemreméltó alkotások között március 29-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Ráth György-villában.

19899_SHA0546
Antonio Tempesta, A Paradicsomkert Éva teremtésével, 1622-1624 k. Olaj, lápisz lazuli, ébenfa és ében árnyalatúra színezett diófa keret, gyöngyház berakásokkal. Forrás: Iparművészeti Múzeum
A tárlat központi elemét képező, 1622-1624 körül készült Tempesta-műalkotás több szempontból is igényt tarthat az érdeklődésünkre. A legnyilvánvalóbb ok a hordozó különlegessége, hiszen egy olyan drágakőről van szó, amely a művész korában gyakran az aranynál is értékesebbnek számított. A lápisz lazuli az ultramarin alapanyaga, amely olyan festők kedvelt pigmentje volt, mint például Vermeer, Leonardo da Vinci vagy Fra Angelico. A drágakövet a 17. században főként Afganisztánban bányászták, majd onnan szállították Velencébe. A kő gyakran tartalmaz ásványokat, pl. piritet és kalcitot, amelyek izgalmas mintázatot kölcsönöznek neki. A 17. század elején a különböző kövekre festett alkotások nagy népszerűségnek örvendtek egyházi berkekben, valamint a nemesség körében is. Az ásványok, drágakövek a kreatív folyamat meghatározó elemei voltak, befolyásolták a témát, a kompozíciót és a színárnyalatokat is. Bevett szokás volt, hogy a festő szabadon – festetlenül - hagyta a kő bizonyos részeit, így a kép hátterében előtűnt annak színe és mintázata. Ezzel az eljárással találkozhatunk a Ráth György-villában kiállított mű esetében is. Antonio Tempesta főúri megrendelésre – többek között II. Cosimo de’ Medici számára – festett a különösen értékes kőre. Összesen három lápisz lazulira készült műve maradt fenn, ebből az egyiket a párizsi Louvre őrzi. Az Iparművészeti Múzeum raktárából 2016 januárjában előkerült kép két oldalán ószövetségi jelenetek láthatók, A Paradicsomkert Éva teremtésével, valamint az Átkelés a Vörös-tengeren. A tárgy a 19. század elejének egyik legjelentősebb magyar műgyűjtője, Jankovich Miklós gyűjteményének megvásárlásával került a Nemzeti Múzeum tulajdonába, majd innen 1944-ben az Iparművészeti Múzeum kollekciójába.
(kép, lápisz lazuli) Forrás: Iparművészeti Múzeum

A kép és a kerete 2016-ban hiányos, illetve jócskán sérült is volt, restaurálása, kutatása éveken át tartott. Most Jankovich Miklós egykori gyűjteményének ötvöstárgyaival került kiállításra, amelyekben szintén a természet és a művészet összefonódását figyelhetjük meg: kókuszdió, strucctojás, tengeri csiga háza kaptak ötvösfoglalatot.

Drágakőre festve, Antonio Tempesta újonnan felfedezett képe(i) az Iparművészeti Múzeumban. Kurátor: Gálos Miklós.

2020. jan. 17 – márc. 29., Ráth György-villa. További információ itt.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.