Részletes keresés

Vászon helyett drágakő – Antonio Tempesta különleges alkotása a Ráth György-villában

Valódi ritkaság került elő az Iparművészeti Múzeum egyik raktárából, Antonio Tempesta (1555 k. -1630) itáliai művész lápisz lazulira festett műve, illetve művei, mivel a művész a vékony, alig egy milliméter vastag, a fényt is áteresztő kőlap mindkét oldalára egy-egy bibliai jelenetet alkotott. A közelmúltban gondosan restaurált műtárgyat további figyelemreméltó alkotások között március 29-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Ráth György-villában.

19899_SHA0546
Antonio Tempesta, A Paradicsomkert Éva teremtésével, 1622-1624 k. Olaj, lápisz lazuli, ébenfa és ében árnyalatúra színezett diófa keret, gyöngyház berakásokkal. Forrás: Iparművészeti Múzeum
A tárlat központi elemét képező, 1622-1624 körül készült Tempesta-műalkotás több szempontból is igényt tarthat az érdeklődésünkre. A legnyilvánvalóbb ok a hordozó különlegessége, hiszen egy olyan drágakőről van szó, amely a művész korában gyakran az aranynál is értékesebbnek számított. A lápisz lazuli az ultramarin alapanyaga, amely olyan festők kedvelt pigmentje volt, mint például Vermeer, Leonardo da Vinci vagy Fra Angelico. A drágakövet a 17. században főként Afganisztánban bányászták, majd onnan szállították Velencébe. A kő gyakran tartalmaz ásványokat, pl. piritet és kalcitot, amelyek izgalmas mintázatot kölcsönöznek neki. A 17. század elején a különböző kövekre festett alkotások nagy népszerűségnek örvendtek egyházi berkekben, valamint a nemesség körében is. Az ásványok, drágakövek a kreatív folyamat meghatározó elemei voltak, befolyásolták a témát, a kompozíciót és a színárnyalatokat is. Bevett szokás volt, hogy a festő szabadon – festetlenül - hagyta a kő bizonyos részeit, így a kép hátterében előtűnt annak színe és mintázata. Ezzel az eljárással találkozhatunk a Ráth György-villában kiállított mű esetében is. Antonio Tempesta főúri megrendelésre – többek között II. Cosimo de’ Medici számára – festett a különösen értékes kőre. Összesen három lápisz lazulira készült műve maradt fenn, ebből az egyiket a párizsi Louvre őrzi. Az Iparművészeti Múzeum raktárából 2016 januárjában előkerült kép két oldalán ószövetségi jelenetek láthatók, A Paradicsomkert Éva teremtésével, valamint az Átkelés a Vörös-tengeren. A tárgy a 19. század elejének egyik legjelentősebb magyar műgyűjtője, Jankovich Miklós gyűjteményének megvásárlásával került a Nemzeti Múzeum tulajdonába, majd innen 1944-ben az Iparművészeti Múzeum kollekciójába.
(kép, lápisz lazuli) Forrás: Iparművészeti Múzeum

A kép és a kerete 2016-ban hiányos, illetve jócskán sérült is volt, restaurálása, kutatása éveken át tartott. Most Jankovich Miklós egykori gyűjteményének ötvöstárgyaival került kiállításra, amelyekben szintén a természet és a művészet összefonódását figyelhetjük meg: kókuszdió, strucctojás, tengeri csiga háza kaptak ötvösfoglalatot.

Drágakőre festve, Antonio Tempesta újonnan felfedezett képe(i) az Iparművészeti Múzeumban. Kurátor: Gálos Miklós.

2020. jan. 17 – márc. 29., Ráth György-villa. További információ itt.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.