Részletes keresés

Vége a nyári böjtnek – indul az új aukciós évad

Az aukciós piac szereplőinek körében nincs érdemi változás, a helyszínekben azonban igen: először próbál szerencsét egy hazai árverőház Londonban, az európai műkereskedelem legfontosabb központjában. Íme, a műtárgy.com előzetese.

Egy-két aukció már lezajlott – az Arte árverése például néhány igen figyelemre méltó eredménnyel –, a hazai árverési piac azonban szeptember végétől kapcsol igazán magas fordulatszámra.

A sort a Pintér Aukciósház Indián nyár című árverése nyitja szeptember 26-án. Több mint egy tucat alkotás indul milliós kikiáltási árról, köztük Szőnyi István, Rozsda Endre, Kovács Péter és az idén elhunyt Šwierkiewicz Róbert festményei, valamint Fajó János plasztikája. A kortársakat az utóbbi három alkotó mellett többek között Fehér László, Cseke Szilárd, drMáriás, feLugossy László és Király Gábor alkotásai képviselik.

Szeptember 29-én zárul a soproni székhelyű Amor del Arte Galéria és Aukciósház online grafika, műtárgy és ékszer aukciója, amin többek között Mednyánszky László, Bálint Endre, Szőnyi István, Ék Sándor és Kádár György rajzaira és sokszorosított grafikáira, herendi porcelánfigurákra és Zsolnay kerámiákra lehet licitálni. Az árverés teljes anyagát itt lehet megnézni.  

A Nagyházi Galéria kétnapos őszi árverésének első napján, október 1-én festmények és bútorok, míg másnap néprajzi tárgyak kerülnek kalapács alá. A festmények között ezúttal a kismesterek alkotásai dominálnak, melyek túlnyomó többsége 200 ezer forintnál alacsonyabb kikiáltási árról indul. A grafikai anyagban a műfaj olyan jeles képviselőinek munkáira bukkanhatunk, mint  Bene Géza, Gábor Jenő, Ferenczy Béni, Szőnyi István, Martyn Ferenc, Borsos Miklós vagy Szabó Vladimir. Itt a kikiáltási árak csak ritkán haladják meg a 100 ezer forintot. A bútorválaszték a kiegészítő daraboktól a komplett szobagarnitúrákig terjed és hasonlóan széles az árskála is, aminek egyik szélső pontja 28 ezer forintos kezdőárral egy osztrák karosszék, a másik pedig nyolc darab, XIX. század végi, pácolt tölgyfából készült, faragott díszítésű szék, amiket legkevesebb 360 ezer forintért lehet majd megszerezni. A szokás szerint igen gazdag, közel félszáz tárgyat felölelő néprajzi kínálat gerincét az idén elhunyt Joseph Kadar csaknem kétszáz tételt magába foglaló gyűjteménye adja. A tételek a sütőedényektől a lőportartókig, a bokályoktól a butellákig, a kályhacsempéktől a karikás ostorokig szinte minden néprajzi tárgycsoportot felölelnek, s az induló árak többnyire 50 ezer forint alatt maradnak. A festmény- és bútorárverés teljes anyaga itt, míg a néprajzi árverés valamennyi tétele itt nézhető meg.

loportarto
Ez a XVIII. századi erdélyi szarvasagancs lőportartó 220 ezer forintról indul a Nagyházi Galéria néprajzi árverésén

A Műgyűjtők Háza október 2-án már 164. aukcióját tartja. Többnyire a néhány tízezer forintos sávban lehet majd megszerezni többek között Patkó Károly, Kernstok Károly, Rudnay Gyula, Dési Huber István, s a kortársak közül Fajó János, Joseph Kádár, Konok Tamás, Hetey Katalin, továbbá az aukciókon rendszerint festményeivel jelentkező Váli Dezső grafikáit. Az árverés anyaga itt tekinthető meg.

fajo
Fajó János Kék-zöld kompozíció c. szitanyomata 48 ezer forinton kezd a Műgyűjtők Háza árverésén.

Az évad egyik szenzációjának ígérkezik a Dobossy Aukciósház október 3-i londoni kortárs magyar árverése; hazai ház először tesz kísérletet a világ egyik vezető műkereskedelmi központjának „bevételére”. Az időpont nem véletlen, egybeesik az egyik legnagyobb művészeti vásárnak számító Frieze-zel és Maurer Dórának a Tate Modernben zajló, ugyancsak úttörő jelentőségű egyéni tárlatával is. A patinás londoni Blacks Clubban tartandó eseményen a hazai aukciós piacon is csak néhány éve jelenlévő cég 55 tételt bocsájt kalapács alá – az anyag szeptember második hetében Budapesten is látható volt. A kínálatból kiemelkedik Maurer Dóra 1986-os Kvázi-képe, ami 100-120 ezer fontos, azaz 36-43 millió forintos becsértékkel várja a liciteket – itthon élő magyar kortárs művész munkájáért árverésen még soha nem fizettek ennyit. Az olyan befutott mesterek mellett, mint Fajó János, Hencze Tamás, Bak Imre, Nádler István, Pinczehelyi Sándor vagy Szűcs Attila, fiatal alkotók, köztük Makai Mira Dalma, Szabó Menyhért és Ezer Ákos is lehetőséget kapnak a nemzetközi piacra való betörésre.

Maurer Dóra - Quasi-kép
Maurer Dóra: Quasi-kép, töredék című 1986-os alkotása (162 x 120 cm, akril, pozdorja) a Dobossy Aukciósház londoni kortárs árverésének vezető tétele lesz.

A debreceni Villás Galéria és Aukciósház október 5-i árverésén várhatóan XIX. századi magyar festőké és szobrászoké lesz a főszerep: Molnár József Hazafelé című vászna 2,8 millió forintról indul, Lotz Károly pihenő juhászai 1,3 millióról várják a liciteket, Fadrusz János Toldit ábrázoló bronzszobra pedig 1,1 millión kezd. Az utóbbi egy-másfél év aukcióin egyre jobb eredményeket elérő Balázs János Napistene ugyancsak 1,1 millió forintos taksát kapott. A kortárs kínálatból Váli Dezső, Galambos Tamás és feLugossy László munkáit emeljük ki.

Különleges aukcióra kerül sor október 5-6-án a 10. születésnapját ünneplő FUGA Budapesti Építészeti Központban. A művészek, örökösök, gyűjtők által felajánlott művek értékesítésének teljes bevételét a FUGA fejlesztésére fordítják. A mintegy 700 tételes kínálatban a képzőművészeti alkotások mellett régi filmplakátok, fotók, kéziratok, kották, design-tárgyak és – Magyarországon először – építészeti rajzok és makettek is szerepelnek. Kovács Attila, Klimó Károly, Pinczehelyi Sándor, Fehér László, Keserü Ilona, Vojnich Erzsébet, Nemes Judit, Király Gábor és mások festményei, egyedi és sokszorosított grafikái mellett többek között Lucien Hervé, Benkő Imre és Keleti Éva fotóira, Jeney Zoltán kottájára, Erdei Ferenc kéziratára, Janáky István és Bán Ferenc építészeti rajzaira is lehet majd licitálni. A kikiáltási árak 3 és 750 ezer forint között váltakoznak.

A legnagyobb hazai aukciósházak október 10-zel kezdődően lépnek a porondra; kínálatuk ismertetésére hamarosan visszatérünk.


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Műtárgy: más terek, más stílusok

Műtárgy: más terek, más stílusok

2020-03-27

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

5 hashtag, amit érdemes követned a világjárvány idején

5 hashtag, amit érdemes követned a világjárvány idején

2020-03-27

Így, hogy az elmúlt hetekben a művészeti világ is teljes mértékben a social media és az internet adta lehetőségekre kényszerül érdemes nekünk is nyitott szemmel járni, mert egy-egy keresőszó számos tartalom felé vezethet el minket. A hashatagek használata főleg az instagram oldalon nyújt nekünk segítséget így most összeszedtük a 5 legfontosabbat, amelyet manapság érdemes követni (akinek van twitter fiókja természetesen ott is működnek).

Ilyenek a leghíresebb műalkotások emberek nélkül

Ilyenek a leghíresebb műalkotások emberek nélkül

2020-03-26

Az elmúlt hetekben többször is szembejöttek azok a híres műalkotások, ahol a környezeten kívül minden ember eltűnt. Láttuk így Boticelli Vénusz születését és Leonardo da Vinci Az utolsó vacsoráját is. De vajon ki készítette ezeket a látványos és valljuk be manapság igen hatásos képeket?

Frida arcai - online kiállítás több mint 200 művel

Frida arcai - online kiállítás több mint 200 művel

2020-03-23

A járvány miatti önkéntes vagy épp kötelező otthonlét idején egyre több kulturális intézmény próbál segíteni nekünk abban, hogy tartalmasan teljenek szabad perceink, kultúrával, művészettel tölthessük meg a mindennapokat. Mi is írtunk már egy ajánlót az online elérhető tartalmakról, most ismét egy internetes kiállításra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyet a The Art Newspaper ajánlott.

Kedvenc online standjaink az Art Basel Hong Kongon

Kedvenc online standjaink az Art Basel Hong Kongon

2020-03-20

A social distancing világa előtt a művészeti vásárokon való jelenlét mindig egyfajta izgalmat jelentett, melyik galériák, milyen művészekkel készülnek és a networkingnek is remek színtere volt a vásári jelenlét.

5+2 kép, amelyek által nem is olyan rossz a kötelező otthonlét

5+2 kép, amelyek által nem is olyan rossz a kötelező otthonlét

2020-03-17

Sajnos a szép tavaszi idő ellenére is a leghasznosabb és fontosabb dolog, amit tehetünk az, ha döntően otthon maradunk és a lehető legkevesebb emberrel érintkezünk. Ebben a helyzetben rengeteg lehetőségünk van online is kultúrával kitölteni az időt, ahogy erről írtunk már korábban.
Most viszont olyan festményeket hoztunk, amelyek az otthonlét szépségével foglalkoznak.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.