Részletes keresés

ViennaFair, Bécs

Minden eddiginél több, 127 galéria részvételével, 9. alkalommal rendezték meg a tavaly óta orosz többségi tulajdonban lévő vásárt. Az idei kiadás az elmúlt évben hatalmas lendülettel megkezdett arculatváltás folytatásaként könyvelhető el, köszönhetően a példátlan energiákat mozgósító két művészeti igazgatónak, a litván származású Vita Zamannak és a kazah származású Christina Steinbrecher-Pfandtnak. „The New Contemporary” néven való újragondolásával, valamint a közép-kelet-európai országok és Oroszország galériái és gyűjtői felé való nyitással a rendezvény a régió legfontosabb és leginvenciózusabb kortárs művészeti vásárává nőheti ki magát a következő években. Ugyanakkor Bécs kulturális adottságaira, hagyományaira koncentrál, így hitelesen tudja megszólítani annak a régiónak a közönségét, amelynek az osztrák főváros mindig is központjaként kívánta láttatni magát.

Az egyértelműen megcélzott orosz gyűjtőkörnek szánt VIP-programok mellett a szervezők a régión belüli kommunikáció elősegítésére is hangsúlyt fektettek. Vienna Duet néven lengyel és grúz nonprofit intézmények, szervezetek, valamint galériák közreműködésével két csoportos kiállítást rendeztek a vásár területén, ezeken kívül pedig számos előadás, tárlatvezetés, performansz színesítette a kínálatot. A Diyalog szekcióban egy török és egy kazah résztvevő mellett román nonprofit szervezetek mutatkozhattak be, így például a Kilobase Bucharest szerveződésen belül az Apparatus 22 nevű, a divatvilág kritikai aspektusát vizsgáló kollektíva.

A vásár központi témája a boldogság volt, amelyet a Vienna Pop szekcióban a School of Happiness-projekt bontott ki, de a Duet lengyel résztvevői is erre reflektáltak. Mindezek mellett hónapok óta olvashatók voltak a Boldogság Iskolájának tanácsai a vásár blogján (thenewcontemporary.com), október 11-én pedig kihirdették a School of Happiness-díj videoművészeti pályázatának győztesét is, ez Michail Mochailov bolgár művész Just keep on going című munkája lett.

Műfaj tekintetében a legtöbb galériánál még mindig a festészet vezetett, ám mellette a szobrászat is kiemelt szerepet kapott: a vilniusi Kortárs Művészeti Központ szervezésében Donatas Jankauskas hatalmas Tony Soprano-szobra vigyázta a vásárt a Tribute szekcióból, ahogy az épület előtti park is megtelt köztéri munkákkal.

A galériák közül kettő részesült 5000 eurós díjban, a legjobb fiatal galériának szánt elismerést a varsói Czulosc kapta, a befutottak közül pedig a bécsi Galerie Hubert Winter nyert, immár harmadik alkalommal. Összesen 26 országból érkeztek kiállítók, legnagyobb számban természetesen osztrákok és németek, őket az orosz, majd a lengyel, a román és a magyar galériák követték. A leginkább „egzotikusnak” az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emirátusokból és a Dél-Koreából érkezők számítottak, és üdítő volt tapasztalni, hogy a vásár nem Kelet és Nyugat ütköztetéséről szólt, sokkal inkább a határok elmosásáról, valamint egymás megismeréséről és kölcsönös elfogadásáról.

Magyarországot hét galéria, valamint a kelet-közép-európai régió galériáit és kulturális intézményeit összefogni igyekvő ArtGuideEast kiadvány képviselte. Az acb Galéria Bak Imre, Horváth Tibor, Tarr Hajnalka, Szalay Péter és a Société Réaliste műveiből válogatott. Deák Erika standján Alexander Tinei és Szűcs Attila festményei idén is szerepeltek, újdonság volt Svätopluk Mikyta és Kovách Gergő bemutatása. Az INDA Galériánál tavaly is itt volt Czene Márta és Kamen Stoyanov, idén kiállított még Martin Henrik és El-Hassan Róza is. A Kisterem standján Sugár János, Szíj Kamilla, Jovánovics György és Albert Ádám, míg a Molnár Ani Galériánál Benczúr Emese, Cseke Szilárd, Mayer Éva és Jakatics-Szabó Veronika munkái voltak láthatók. Az idén alapított Trapéz Ulbert Ádám, Szörényi Beatrix, Damir Ocko, Marko Tadic és Puklus Péter műveit állította ki, a VILTIN Tranker Kata, Galambos Áron és BaJóTa munkái mellett Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című, a Velencei Biennálén szerepelt sorozatának egy darabját is elhozta.

A vásár idején több magyar vonatkozású kiállítás is zajlott Bécs-szerte: Nádler István és Zbynek Sekal cseh szobrász tárlata az Artmark Galerie-ben, valamint két csoportos kiállítás (X-RayTexturePack, Galerie Ulrike Hrobsky és az október 7-én nyílt Young Art Hungary 2013, Museum of Young Art). A magyar nagykövetségen október 10-én nyitották meg a Francesca von Habsburg által elindított Art Vienna–Budapest című osztrák–magyar kulturális és diplomáciai program aktuális tárlatát, amely az Erste Bank Hungary gyűjteményének anyagából mutat be válogatást. Mivel pedig Bécsben soha nincs megállás, legközelebb november 18. és 24. között a Vienna Art Weekre érdemes ellátogatni.

Dudás Barbara

Megjelent a Műértő 2013. novemberi lapszámában

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.