Részletes keresés

Vírus és politika szorításában

Vírus és politika szorításában

Hongkong feszülten figyel

Hongkong britből kínai kézbe való visszakerülésének 23. évfordulóján, június 30-án szavazta meg az Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága, azaz a kínai parlament az új nemzetbiztonsági törvényt, amely komoly jogi lépés a terület autonómiájának teljes felszámolása felé. Másnap már tilos volt tüntető dalokat énekelni, letartóztattak egy férfit, akinek „Hong Kong Independence” volt a hátizsákjára hímezve, megtisztították a könyvtárakat az állami hatalom megingatására érveket szolgáltató kötetektől – a New York Times helyi tudósítója szinte azonnal bejelentette, hogy Szöulba költözik. Augusztus elején őrizetbe vették az ellenzéki médiamogult, Jimmy Lait, sok magánember kétségbeesetten törölni kezdte Kína-kritikus bejegyzéseit a közösségi oldalakról, s a korábbi aktivisták jó része is aggódva-visszavonulva várja a fejleményeket.

A műtárgypiac ugyancsak hasonló, óvatos megfigyelői stratégiát látszik választani – a tüntetések és a koronavírus által sújtott negyedév után félő, hogy az új törvény hatására hosszabb távon is csökkenhet a vásárlói bizalom, de erről ebben a pillanatban még csak találgatni lehet. Egyelőre sem a világjárvány, sem a politikai helyzet nem tudott kárt okozni az eladási eredményekben: a COVID-19 miatt nyárra tolódott árverési hetek mindhárom vezető nyugati aukciósház esetében sikeres eladásokkal zárultak. Nem akar találgatni, bizalommal figyeli a fejleményeket Arthur de Villepin, a Villepin galéria vezetője, a volt francia miniszterelnök fia is. Mint a fiatal galériatulajdonos elmondta, rövid távon az események egyetlen közvetlen folyománya, hogy a tüntetések elmaradásával normalizálódtak a korábban csillagászati magasságokat elért műtárgybiztosítási költségek. Koronavírus ide vagy oda, Villepin így is sikeres első szezont tudhat maga mögött: a galéria nyitó tárlatán bemutatott francia-kínai Zao Wou-Ki 11/18/66 című műve több mint 13 millió euróért kelt el a Christie’s hongkongi árverésén, míg a francia Pierre Soulages Peinture 130 × 89 cm, novembre 25, 1950 című alkotásának leütése júniusban, a párizsi ONE aukción meghaladta a hárommillió eurót.

Persze kellemetlen fejlemények is bőven adódnak. Egyrészt a világjárvány és a tüntetéshullámok miatt felszökött szállítási és biztosítási költségek megviselték a kisebb és közepes galériákat, amelyek közül egyre több Hongkong központjából a Wong Chuk Hang kerületbe tette át a székhelyét. Másrészt kérdéses, fennmaradhat-e a város pezsgő kulturális élete, ha számtalan kortárs művész nyíltan kifejezi politikai ellenérzéseit. Több galéria is még azelőtt vonta vissza részvételi szándékát összeférhetetlenségre hivatkozva a 2020-as Art Basel Hong Kongról, hogy azt a vírus miatt lefújták volna, és a hongkongi művészeti intézmények és a kreatív szakma befolyásos képviselői közül több mint 1500-an írták alá a törvény ellen tiltakozó petíciót. Pedig Arthur de Villepin úgy fogalmazott: a mostani helyzetben talán az eddiginél is fontosabbá válhat Hongkong platformszerepe azok számára, akik kínai gyűjtőket akarnak elérni. Mindeközben azonban a régióban is nagyobb a verseny, mint korábban, s ez kifoghatja a szelet Hongkong vitorlájából. Az elmúlt öt évben egyre nagyobb földrajzi diverzifikáció jellemzi a galériákat, így például Bangkokban, Jakartában és Tajpejben is egyre jelentősebbé válnak az olyan események, mint a Bangkok Art Biennale vagy az Art Basel Hong Kong alapítójának 2019-ben indult projektje, a Taipei Dangdai kortárs művészeti vásár, ahol a galériák és művészek közvetlen helyi kapcsolatrendszereket építhetnek ki. Tajpej például – ahol a politikai közhangulat egyre határozottabban Kína ellen fordul – a Népköztársaságot kritizáló kortárs művészek ideális mentsvára lehet. A sziget év eleji elnökválasztásán sohasem látott túlsúlyba került a Kínától való függetlenséget hirdető Caj Jing-ven és pártja, a DPP, csaknem teljesen kiszorítva a valaha teljhatalmú Kína-párti ellenzéket. A tajvani befektetők azonban ettől még sok szállal kötődnek a szárazföldi kínai tőkéhez, így például a Taipei Dangdai is kerülte a nyíltan politikai tartalmú üzeneteket, és a kiállított művek közt sem igazán lehetett ilyen alkotást találni. A tajpeji piac kiemelkedő szereplői, a Tina Keng Gallery és a kortárs művészeket képviselő TKG+ szóvivői elmondása szerint bár a galériák modern és kortárs munkákat állítanak ki, alapvetően politikai vonulatok fölött állónak vallják magukat, és így eddig sem a radikalizálódó tajvani közhangulat, sem a hongkongi események nem jelentek meg közvetlenül a műtárgyaikban. Az erőviszonyok változása viszont, tették hozzá, problémát okozhat olyan kérdésekben, hogy mely művészek tudnak akadálytalanul utazni és kiállítani Tajvanon, Hongkongban vagy a szárazföldi Kínában.

Mindemellett pedig Hongkongban és a régióban is minden galériának és aukciósháznak választ kell találnia a koronavírus hozta, eddig sohasem tapasztalt kihívásokra. Az első hullám alatt a műtárgypiac szereplői gyors reakcióidőről és nagy találékonyságról tettek tanúbizonyságot: legyen szó a TKG+ virtuális viewing roomjairól és VR-szemüveggel megtekinthető augmented reality kiállítótereiről, a hongkongi Christie’s árveréseinek élő közvetítéséről, a 13 hongkongi galéria által szervezett és meglepetésszerűen bejelentett Unscheduled pop-up vásárról, vagy éppen Villepin meghívásos stratégiájáról. Mind Hongkong, mind Tajpej előnyt kovácsolhat abból is, hogy a nyugati fővárosokhoz képest itt alacsonyabbak az esetszámok, és jobban kordában van tartva a vírushelyzet, míg Európában vagy New Yorkban egyelőre csak komoly személyes kockázat vállalása árán szervezhetők élő aukciók és kiállításmegnyitók. Az óvatos megfigyelés tehát valóban a legokosabb stratégia lehet, legyen szó kicsi vagy világóriás galériáról. Hongkong valószínűleg nem maradhat ugyanaz a város, ami volt – de hogy ezzel a műtárgypiac hogyan tud/akar szembenézni, és hogy mindezt befolyásolhatják-e morális-etikai kérdések, vagy a vírus okozta gazdasági visszaesés végül elmossa ezeket az erkölcsi aggályokat, azt csak több év távlatából lehet majd megítélni.

Csarnó Ella

Megjelent a Műértő őszi lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.