Részletes keresés

Visszatért Banksy – Ukrajnában tűntek fel legújabb munkái

November első felében kezdtek elterjedni a pletykák miszerint világ egyik leghíreresebb graffiti művésze, Banksy több mint egy éves kihagyás után ismét alkotómunkába kezdett, mégpedig nem máshol, mint a háború sújtotta Ukrajnában. A titokzatos művész a hónap közepe tájt Instagramon erősítette meg, hogy az elmúlt időszakban Kijevben, illetve környékén Irpinyben, Borodyankában és Horenkában feltűnő hét graffiti mű valóban tőle származik. Elsőként csak néhány kép eredetiségét vállalta, majd közétett egy rövid videót (amely Horenkában készült), amelyben már az összes újonnan megjelent műve szerepel.

A Bristolból származó Banksy a ’90-es évek elején kezdte karrierjét a mára ikonikussá vált álnevén. Ugyan anonimitásának és védjegyének megtartása nem mindig ment zökkenőmentesen, azonban eddig sikerült titokban tartania kilétét. (Szintén a hónapban zárult a művész javára az az EUIPO-val folytatott jogi csatája, amely a 2002-es Laugh Now graffitijét és inkognitóját egyaránt érintette.)

 

Egy ritmikus gimnasztikázó nyakmerevítőt visel az ukrajnai Irpinben egy lakóépület falára festett új Banksy-alkotáson, 2022
Forrás: Maxym Marusenko/NurPhoto/Getty Images, CNN

 

Eleinte csak angol városokban készített szatirikus társadalomkritikákat, politikai üzeneteket tartalmazó graffitiket. Lázadó hangvételének köszönhetően azonban hamar nemzetközi hírnévre tett szert. Sikeréhez festményeinek mondanivalóján kívül mindig is nagyban hozzájárult azok helyszínválasztása, hiszen általában váratlan területeken mutat be váratlan művészetet. Korábban sem riadt vissza attól, hogy konfliktusövezetekben, mint például Gázában és Ciszjordániában dolgozzon. Ez alkalommal az orosz bombázások által leginkább érintett ukrán városokban tevékenykedett. A művész egyébként nem először fejezi ki szolidaritását az ukrán küzdelmek áldozatai iránt. Márciusban például egy kijevi gyermekkórház javára árverezték el CND Soldiers című háborúellenes képét.

 

Banksy Borodjanka romjaiban található tornász festménye, 2022
Forrás: Oleg Pereverzev/NurPhoto via Getty Images

 

Aktuális művei széles körben kritizálják a folyamatban lévő hadviselést és annak a polgárok mindennapi életére gyakorolt ​​súlyos hatásait. A megrongált falfelületekre fújt alkotásokon találkozhatunk például romhalmazon egyensúlyozó tornásznővel, repedésen balettozó fiatallal, tankcsapdán libikókázó gyerekekkel, vagy éppen gázmaszkot viselő, tűzoltó készüléket tartó asszonnyal. A legfigyelemfelkeltőbb talán az, amelyiken egy kisfiú padlóra küld egy felnőtt férfit dzsúdóban. (Vlagyimir Putyin orosz elnök feketeöves a sportágban.)

 

Banksy, Ukrajna, Borodianka, 2022
Forrás: Nurphoto via AFP/Oleg Pereverzev

 

A Banksynak köszönhetően Ukrajna adott térségei máris a kulturális zarándoklatok új központjává emelkedtek. Ábrázolásait országos és helyi szinten egyaránt örömmel fogadták. Bár a leleplezését követően néhányan szinte azonnal a haszonhúzás eszközét fedezték fel a Borodjanka romjaiban található tornász festményben: darabjait eBay-en kezdték árulni 50 dolláros kezdőárral. A hirdetés megjegyzi, hogy a feltüntetett összeg alkuképes, továbbá azt a javaslatot teszi a vevők számára, hogy “utaljanak pénzt, és mondják meg, melyik részletet akarják 200 dollárért”. A művész az Instagrammon adott hangot a történtekkel kapcsolatos nemtetszésének: “Ukrán vandálok az engedélyem nélkül kezdték el árulni a műalkotásom darabjait az eBay-en. Én művészetet adtam nekik, és így hálálják meg?”  – írta egy bejegyzésben.

Mindennek a tetejében említést kell tennünk a művész és a Guess ruhamárka közötti konfliktusról. Az elmúlt hetekben nagy port kavart Banksy alább látható másik Instagram posztja is, amelyben arra buzdította követőit, hogy lopjanak az üzletlánc Regent Sreet-i boltjából. Felszólításának alapja, hogy a márka állítólag illegálisan, vagyis tudta nélkül használta fel motívumait új kollekciójához. A kampány elemeiről visszaköszön például a Flower Thrower, a Balloon Girl és a Follow Your Dreams című alkotása.

A cég a történtekre reagálva közölte, hogy a kollekció a Brandalised nevű céggel együttműködve jött létre, amely több graffitiművész darabját is licenceli. A BBC az üggyel kapcsolatban megkeresett egy szerzői jogi ügyvédet, aki alátámasztotta, hogy a felhasználás jogszerűen történt, ugyanis az engedélyt egy harmadik féltől szerezték be. Mindenesetre az említett bejegyzéssel a művész elérte, hogy a londoni üzlet szinte azonnal ideiglenesen bezárjon és lecserélje kirakatát.

 A kollekcióról a márka kreatív igazgatója, Paul Marciano korábban azt nyilatkozta, hogy Banksy művei hatalmas hatással voltak a kultúrára, mely máig érezhető, a kollekcióval pedig tisztelegni akarnak a munkái előtt.

A következő Banksy-kiállítás november 26-án Firenzében lesz látható, amely formabontó módon tárja résztvevői elé a művész kb. 200 nevezetes alkotását. Az Inside Banksy címet viselő interaktív tárlat legnagyobb érdekessége, hogy egy használaton kívüli templomépületben (Cattedrale dell'Immagine) került megrendezésre.

 

Források: The Art Newspaper, The Press United, The Florentine

További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.