Részletes keresés

A világ műtárgypiaca 2016-ban

Most jelent meg a világ egyik vezető művészeti vásárának, az Art Baselnek, és az egyik vezető pénzügyi szolgáltató cégének, az UBS-nek a közös, The Art Market 2017 című elemzése, és a műtárgy.com Magyarországon elsőként, ennek az eredményeiből szemezgetett.

Ennek az elemzésnek az eredményei szerint 2016-ban a műtárgypiac forgalma globálisan 56,6 milliárd dollár volt. Természetesen a különböző elemzések mind máshogy becslik meg az összforgalmat, de ez egy tipikus érték, a TEFAF például tavaly 64, idén pedig 45 milliárdosra becsülte ezt.

A világ műtárgypiaca 2016-ban


A Globális műtárgypiac forgalma 2006-2016


Az Art Market 2017 riport szerint 2016-ban 5%-kal csökkent a műtárgypiaci tranzakciók száma, míg az összforgalom 11%-kal esett vissza. Ezen belül az aukciós piac egy nagyobb, 26%-os visszaesést könyvelhetett el, míg a műtárgykereskedők és galériák egy szolid, 3%-os növekedéssel zárták az évet. Ennek következtében ma már az utóbbi szektor teszi ki a műtárgypiaci forgalom 57%-át.

Miközben a piaci torta csökken, még tovább is koncentrálódott. Ma már a világ műtárgyforgalmának 81%-át három országban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kínában bonyolítják le. Ezen belül pedig az USA a legnagyobb, a globális forgalom 40%-át kitevő szelet, míg a szigetország 21%-kal, Kína pedig 20%-kal bír.

A világ műtárgypiaca 2016-ban


A globális műtárgypiac forgalmának megoszlása országok szerint


Ha a galériás eladásokra koncentrálunk, akkor azt láthatjuk, hogy az eladások 51%-a a galériában zajlik, a 41%-uk a művészeti vásárokon, míg 8%-uk ma már az online térben. A művészeti vásárok összforgalma így 13,3 milliárd dollár körül alakult, ami 5%-os növekedést jelent a tavalyi évhez, és 57%-osat 2010-hez képest. Így megkockáztathatjuk, hogy az elmúlt éveknek az online kereskedelem mellett ez a legfelívelőbb műtárgypiaci formája.

A világ műtárgypiaca 2016-ban


A művészeti vásárok forgalmának növekedése 2010 és 2016 között


Az aukciós piac 26%-os visszaesésének a legnagyobb vesztese a drágább, 1 millió dollár feletti művek piaca volt, ahol 34%-os volt a visszaesés, sőt, a legdrágább művek esetében 53%-os. Ehhez képest az 1 millió dollár alatti műtárgyak piaca csak 22%-kal esett vissza. Mindennek ellenére 2010-hez képest 2016-ra 73%-kal nőtt az 1 millió dollár felett leütött művek száma, ami háromszor gyorsabb növekedés, mint az alsó- és középkategóriás műtárgypiac tranzakcióké. A legsokkolóbb adat az aukciós piacról az, hogy az összforgalomnak a felét jegyzi a művészek legismertebb 1%-a, és ugyanígy csak a művészek 1%-a az, akinek a művét 1 millió dollár felett ütötték le.

Amennyiben korszakonként nézzük a műtárgypiacot, akkor a II. világháború utáni művészet a legdominánsabb, ami a tranzakciók 37%-át és az összforgalom 52%-át tette ki. Azonban, 2016-ban ez a piac is visszaesett, az összforgalma 18%-kal csökkent 2015-höz képest. Az 52%-ot kitevő kortárs szegmens mellett 23%-kal áll a modern (főként 19. századi végi és a 20. század első felében keletkezett művészet), míg a régi mesterek forgalma összesen 13%-ot tett ki. Ennek ellenére az utóbbi szegmens volt az egyetlen művészettörténeti korszak, aminek az eladásai 2016-ban emelkedtek, pontosan 5%-kal.

Az online műkereskedelem forgalma 2016-ban konzervatív becslések szerint 5 milliárd dollár körül volt, és 2016-ban 4%-os növekedést realizált, ami egy nagy eredmény a komoly visszaesést produkáló piaci környezetben. Ennek következtében a globális műtárgypiac forgalmának 9%-a ma már az online világban bonyolódik, sőt ennél is fontosabb, hogy ez az új vevők bevonzásának a legfontosabb terepe. 2016-ban a galériás piacon az online tranzakciók 56%-ánál olyan volt a vevő, aki sosem járt a galériában és nem találkozott vele egy művészeti vásáron. Bár az online műtárgypiac tradicionálisan a megfizethetőbb szegmensekben hódít, 2016-ban mintha ez is változott volna, és ma már egyre nagyobb részét teszik ki az online forgalomnak a drágább alkotások.

A világ műtárgypiaca 2016-ban


Az online műtárgypiac forgalmának megoszlása 2015-ben és 2016-ban


A becslések szerint ma a világon összesen 310 ezer műtárgypiaci cég működik, 95%-uk a galériás, 5%-uk pedig az aukciós piacon. A műtárgypiac körülbelül 3 millió embert foglalkoztat, és áttételesen még további 300 ezer munkahelyet hozott létre.

szerző: műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.