Részletes keresés

Eladta Klimt festményét a népszerű televíziós sztár

A Bloomberg a napokban számolt be 2016 egyik legnagyobb privát festmény eladásáról. Az eladás tárgya Gustav Klimt Adele Bloch-Bauer portréja II. volt, ami körülbelül 150 millió dollárt ért a lelkes kínai gyűjtőnek.

 

adelebloch-bauerii1912_jpg_crop_display.jpg

Gustav Klimt: Adele Bloch-Bauer portréja II. (1912)

 

Az eladó pedig az a népszerű amerikai televíziós személyiség, akinek a neve itthon is ismerősen cseng: Oprah Winfrey. A hölgy számára az igazi sikert az Oprah Winfrey Show hozta meg, amely 2011-ig volt műsoron. Oprah egyébként gyűjtöként is ismert: 2015-ben több mint 500 tételből álló aukció keretében árverezett el bútorokat, iparművészeti alkotásokat, festményeket.

 

content_2017-01-09_10_49_18-oprah_25_celebrities_with_baller_art_collections_complex.png

Oprah Winfrey

A fentebb említett Klimt portrét 2006-ban vásárolta a Christie's árverésén, 87,9 millió dollárért. Láthatjuk tehát, hogy több mint 60 millió dollárt keresett a 2016-os üzleten. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az ő 2006-os vásárlása is aukciós rekord volt, ami az aukcionált Klimt festményeket illeti. A Christie's aukcióján Oprah telefonos licitálóként 74 millió dollárral lépett be a licitbe – ez is azt jelzi, hogy mindenáron meg akarta kaparintani a festményt.

A festmény modellje, Adele Bloch-Bauer és férje, a cukorgyáros Bloch-Bauer a korszak jelentős mecénásai voltak.

adele-bloch-bauer.jpg

Adele Bloch-Bauer (1881-1925)

 

A férj 1903-as megrendelésére készült el az első portré, amelynek háttere a bizánci mozaikok villódzását idézi fel, és jóval híresebb, mint a szóban forgó második portré. A festményt Ronald Lauder, a New York-i Neue Galerie egyik alapítótagja vásárolta meg 2006-ban.

 

584px-adele_bloch-bauer_i_gustav_klimt01.jpg

Adele Bloch-Bauer portréja (1907)

 

 

A második portré 1912-ben készült el, már komolyabb, kissé keleties hangvételű. Nem állíthatjuk biztosan, hogy összesen ez a két portré ábrázolja Adele Bloch-Bauer-t, hiszen tagadhatatlan, hogy a festő Judith I. című képén szereplő nő kísértetiesen hasonlít rá.

 

gustav_klimt_039.jpg

Gustav Klimt: Judith I. (1901)

 

A házaspár több képet is megvásárolt kedvenc festőjétől, Adele külön szalont alakított ki a festményeknek. Hirtelen bekövetkezett, 1925-ös halála után férje a Klimt-szalont emlékszobává alakíttatta. A világháború során azonban Ferdinand minden vagyonát eltulajdonították a nácik. Az első portré körüli vitákról és pereskedésekről 2015-ben filmet is forgattak, Ferdinand örökösét, Maria Altmannt Helen Mirren alakította.

 

howe-helen-mirren2-800.jpg

Helen Mirre a Hölgy aranyban c. filmben

 

 

Szintén a Bloomberg beszámolója alapján tudható, hogy Klimt Vizikígyók II. című alkotása is gazdát cserélt: 2015-ben az orosz milliárdos gyűjtő, Dmitry Rybolovlev 170 millió dollárért adta el egy – szintén – ázsiai származású gyűjtőnek.

 

water-snakes-ii_jpg_large.jpg

Gustav Klimt: Vizikígyók II. (1907)

 

Adele Bloch-Bauer második portréját Winfrey 2014-ben kölcsönadta a New York-i Museum of Modern Art-nak, 2016 szeptemberétől pedig a szintén New York-i Neue Galerie-ben a két portrét egyszerre is megtekintheti a közönség, a Klimt and the Women of Vienna’s Golden Age, 1900-1908 (Klimt és a bécsi aranykorszak női, 1900-1908) nevet viselő kiállításon, amelynek meghosszabbítását január végén jelentette be a múzeum.

Így tehát április közepéig  Adele Bloch-Bauer mindkét portréja megtekinthető New York-ban.

 

klimtandthewomen_064-1024x683.jpg

Neue Galerie, Adele Bloch-Bauer két portréja mellett Elisabeth Lederer portréja (1914-16) látható

 

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.