Részletes keresés

Nők a Bauhaus iskolából

A Bauhausról először Moholy-Nagy László, Mies Van der Rohe, Walter Gropius vagy Josef Albers jut eszünkbe. A majdnem 100 éve alapított iskolában (1919-ben nyitotta meg kapuit) azonban számtalan képzőművésznő is tevékenykedett, nem ritkán az iskolapadból kikerülve az új tanévben tanári szerepkört betöltve. Ebben az összeállításban összegyűjtöttünk öt olyan képzőművésznőt a Bauhaus iskolából, akik legalább olyan nagy hatást gyakoroltak a design, a fényképészet vagy az iparművészet fejlődésére, mint férjük, kollégájuk vagy egykori diákjaik.

 

Anni Albers (1899-1994)

annialbers.jpg annialbers1.jpg

Képek: Pinterest

Anni Albers 1922-ben érkezett a weimari iskolába azzal a reménnyel, hogy a Hamburgban megkezdett festői tanulmányait a Bauhaus iskolában folytatni tudja. Majd egy évvel később, idejének legnagyobb részét már a szövő műhelyben töltötte, és Paul Klee ecsetkezelésétől ihletve dolgozott a kemény szélű mintákkal kirakott textiljein. 1930-ban pamutból és celofánból olyan függönyt készített, amely elnyelte a hangot és visszaverte a fényt. 1931-ben felkérték a szövő műhely vezetésére, így a Bauhaus történetében Anni Albers volt az első nő, aki vezetői pozícióba került. Karrierjében mindezt a Museum of Modern Artban rendezett önálló kiállításával tetőzte 1949-ben, ugyanis ő volt az első textil művész, akinek önálló kiállítása nyílt a New York-i múzeumban. Anni Albers munkáival kétségtelenül nagy hatást gyakorolt a geometrikus absztrakt festészet fejlődésére, nem utolsó sorban pedig az absztrakt festőkre, hiszen férje, Josef Albers, saját alkotótevékenységével kapcsolatban mindig kiemelte felesége munkásságából származó inspiráció jelentőségét.

 

Marianne Brandt (1893-1983)

marianebrandt.jpg a2c20b435258e5d0cf28562a645c97bf.jpg

Képek: Pinterest

Marianne Brandt korai művei akkora hatást gyakoroltak Moholy-Nagy Lászlóra, hogy Moholy-Nagy 1924-ben helyet biztosított az akkor még lányok számára tiltott fém műhelyben. Brandt cserébe pedig elkészítette a Bauhaus ma legismertebb ikonjait: a félbevágott gömbre emlékeztető hamutartót és az ezüst tea-készletet szűrővel. A Weimarban töltött évek alatt Brandt a német ipari fomratervezés ünnepelt tervezőjévé vált, miután pedig Moholy-Nagy 1928-ban lemondott a fém műhely vezetéséről, ő vette át helyét az iskolában. Még ugyanebben az évben elkészítette a nagy népszerűségnek örvendő Kandem lámpáját, a következő évben pedig elhagyva a Bauhaust és a Ruppelwerk Metallwarenfabrik GmbH formatervezői részlegének igazgatónője lett.

 

Gertrud Arndt (1903-2000)

gertrudarndt.jpg gertrudarndt1.jpg

Képek: Pinterest

 

Habár Gertrud Arndt építész szeretett volna lenni, csak a Bauhausba való érkezése után (1923) eszmélt rá, hogy az iskolában nincs is építész képzés, így ő is a szövő műhelyben landolt. Geometrikus mintákkal díszített szőnyegei olyan jól sikerültek, hogy az egyik közülük az iskola igazgatójának, Walter Gropiusnak az irodáját díszítette. Habár textilmunkái által tett szert a kezdeti sikerekre, Arndt fényképészi tevékenységével vívta ki a nemzetközi elismerést. Auto-didaktaként saját környezetét fényképezte: az épületeket és gyárakat, ezt követően férje, Alfred Arndt építész irodájának dolgozott fotográfusként. „Mask Portraits“ fényképsorozatában fiktív szelf-portrékat készített: hagyományos női szerepekbe bújt, csipkét vagy kalapot rakott a fejére, és a feminista mozgalmat képviselő Cindy Sherman-típusú művészi tevékenység előfutárává avanzsált.

 

Gunta Stöltz (1897-1983)

guntastolt.jpg guntastoltz.jpg

Képek: Pinterest

 

Gunta Stöltz az elsők között érkezett a weimari iskolába, hiszen a megnyitáskor, 1919-ben, 22 évesen íratkozott be. Még abban az éveben elkezdett titkos naplót vezetni, amelyben akaratlanul is előre vetítette saját szakmai sikerét. „Semmi nem jelent akadályt a külvilágban, mert akaratom szerint tudom formálni azt“, „Egy új kezdet. Egy új élet kezdődik“, jegyezte meg naplójában Stöltz. Habár számtalan területen kísérletezett, a szövés állt hozzá a legközelebb. 1926 és 1931 között vezette a szövő műhelyt, és olyan komplex mintázatokat dolgozott ki, amelyekben a hullámzó vonalak kaleidoszkóp-szerű színes mozaikokba olvadnak össze. Ezekből aztán szőnyegeket, fali kárpitokat és Marcel Breuer székeinek szövet borítását készítette el. A náci üldözések elől Stöltz Svájcba menekült férjével, a zsidó származású Arieh Sharonnal, aki szintén Bauhaus növendék volt, és megalapították az S-P-H-Stoffe kézi-szövő vállalatot Zürichben volt iskolatársaikkal összefogva, Gertrud Preiswerkkel és Heinrich-Otto Hürlimannal. Stöltz 1967-ig állt a vállalat élén. A vállalattal kapcsolatban így nyilatkozott: „Olyan élő dolgokat szerettünk volna megalkotni, amelyek relevánsak kortárs villágunk szempontjából és alkalmasak egy új fajta életstílushoz.“

 

Otti Berger (1898-1944)

ottiberger.jpg ottiberger1.jpg

Képek: Pinterest

Otti Berger a szövő műhely egyik legkreatívabb diákja volt, sokkal erőteljesebb expresszivitás és kifinomultabb konceptualizmus jellemezte munkáit, mint valamennyi iskolatársáét. Miután Gunta Stöltz 1931-ben lemondott a szövő műhely vezetéséről, Otti Berger vette át helyét, Berger azonban csak egy évet maradt még a Bauhausnál, 1932-ben önálló terveinek megvalósításába kezdett. Berlinben saját szövő műhelyt nyitott, és vízumkérelemért folyamodott az Amerikai Egyesült Államokba. Célja a Moholy-Nagy alapította Új Bauhaus Iskolához való csatlakozás volt, és a náci üldözések elől való menekülés. Vízumkérelme azonban megrekedt, így visszatért Horvátországba. Az újabb kérelem elfogadására való várakozás ideje alatt Bergert elfogták, és Auschwitzba deportálták. Itt halt meg 1944-ben. Munkái azonban mára a legnagyobb múzeumokban élnek tovább.

 (a bejegyzés az Artsy "The Women of the Bauhaus School" cikke felhasználásával készült)

Szerző: sengaga

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.