Részletes keresés

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Az új év kapujában itt az idő, hogy felidézzük 2018 legkiemelkedőbb aukciós pillanatait, a hazai után ezúttal a nemzetközi piacról. Bár az idei év nem tudta felülmúlni a tavalyit (ez leginkább a Salvator Mundi mindent elsöprő sikerének köszönhető), azért most is bőven van mire visszaemlékeznünk. Több rekord is megdőlt, például a legdrágább élő női és férfi művész kategóriájában is új első helyezettünk lett, Jenny Saville és David Hockney (előbbi ennek ellenére nem került be a top 100-as listába sem). Az idei év nagy szenzációja volt Peggy és David Rockefeller gyűjteményének elárverezése, amely végül 832,6 millió dollárért kelt el a Christie's aukcióin, így ez lett minden idők legdrágábban értékesített gyűjteménye.


A 2018-as évre visszatekintve az Artsy szerint egy egészséges piacot láthatunk, amely egyre magasabb árakat képes biztosítani a legnagyobbak számára. Szintén az Artsy említi meg azt a tendenciát is, hogy az ázsiai gyűjtők egyre meghatározóbb tényezővé válnak az aukciós világban. Most pedig nézzük meg a tíz legdrágábban értékesített műtárgyat!

10. Pablo Picasso, Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter), 1937



Picasso festményei már februárban jó eredményeket hoztak, köszönhetően Harry Smith-nek, a Gurr Johns tanácsadójának, aki két nap alatt 13 Picasso-művet vásárolt meg Londonban, 112,7 millió fontért (155,2 millió dollár). A legdrágább tétel a Marie-Thérése Waltert ábrázoló kép volt, amely jutalékokkal együtt 49,8 millió fontért (69,4 millió dollár) kelt el, jóval a 32 millió fontos becsült ár fölött.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Pablo Picasso, Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter), 1937 (forrás: The New York Times)

 

9. Willem de Kooning, Woman as landscape, 1954-55 k.



A 61 millió dolláros leütési árral a Christie's új aukciós rekordot állított fel a művész számára, azonban ez még mindig távol marad de Kooning privát eladási áraitól, így ugyanis már 300 millió dollárért is gazdát cserélt egy festménye. A Woman as landscape jutalékokkal együtt 68,9 millió dollárért kelt el novemberben.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Willem de Kooning, Woman as landscape, 1954-55 k. (forrás: artnet)

 

8. Constantin Brâncuși, La jeune fille sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard), 1932



Habár a becsült 70 millió dolláros ár alatt ütötték le, a plasztika új rekordot állított be az életműben. Jutalékokkal együtt 71,1 millió dollárért vásárolták meg a Christie's New York-i árverésén májusban.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Constantin Brâncuși, La jeune fille sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard), 1932

 

7. Henri Matisse, Odalisque couchée aux magnolias, 1923



A Rockefeller-gyűjtemény egyik kiemelt tétele Matisse festménye volt, amelyről a Christie's azt állította, hogy az egyik legjobb Matisse-mű, ami valaha aukcióra került. A kép jutalékokkal együtt 80,75 millió dollárért kelt el, új aukciós rekordot állítva be a művész számára.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Henri Matisse, Odalisque couchée aux magnolias, 1923 (forrás: Rockefeller Center)

 

6. Claude Monet: Nymphéas en fleur, 1914-17 k.



Az utóbbi években az ázsiai gyűjtők kitüntetett figyelmét élvezik a Monet-festmények, itt sem volt ez másként, a régióból származó egyik vásárló jutalékokkal együtt 84,6 millió dollárt fizetett a Nymphéas en fleur c. festményért, ami új aukciós rekord Monet esetében.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Claude Monet: Nymphéas en fleur, 1914-17 k. (forrás: Christie's)

 

5. Kasimir Malevich, Suprematist Composition, 1916



Malevich festményét a Christie's korábbi háború utáni részlegének elnöke, Brett Gorvy vásárolta meg a Christie's májusi aukcióján, 85,8 millió dollárért (jutalékokkal együtt), így ez lett az orosz művész legdrágábban elárverezett alkotása. Brett Gorvy jelenleg a Lévy Gorvy galéria társtulajdonosa.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Kasimir Malevich, Suprematist Composition, 1916 (forrás: Christie's)

 

4. David Hockney, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), 1972



A 81 éves David Hockney nagyméretű festményének eladását óriási hírverés és várakozás előzte meg. A kép beváltotta a hozzá fűzött reményeket, 90,3 millió dollárért kelt el jutalékokkal együtt, megfosztva trónjától Jeff Koonst, aki novemberig a legdrágább élő művész címet viselte. Hockney forgalma 225%-os emelkedést mutat, az alkotó népszerűbb, mint valaha.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

David Hockney, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), 1972 (forrás: Christie's)

 

3. Edward Hopper, Chop Suey, 1929



A dobogó harmadik helyezettje egy ikonikus mű, Hopper éttermi képeinek egyik legkitűnőbb, magánkézben maradt példánya. Kétség sem fért hozzá, hogy nagyot fog menni a Christie's New York-i aukcióján, egyesek azt várták, hogy 100 millió dollár felett fogják leütni. Ez nem sikerült, a kép 85 millió dollárnál került leütésre, jutalékokkal együtt 91,8 millió dollárért kelt el novemberben.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Edward Hopper, Chop Suey, 1929 (forrás: Christie's)

 

2. Pablo Picasso, Fillette à la corbeille fleurie c. festménye a Stein-gyűjteményben 



A listán másodszor szerepel a töretlen népszerűségnek örvendő Picasso, aki ezúttal az ezüstérmet zsebelhette be, Fillette à la corbeille fleurie c. festményével, ami a Rockefeller-gyűjtemény sztártétele volt. A kép jutalékokkal együtt 115 millió dollárért kelt el. A művész rózsaszín korszakából származó kép eredetileg Gertrude Stein tulajdonában volt. A rendkívül jó proveniencia és a rózsaszín korszakból származó képek ritkasága ellenére nem bontakozott ki nagy licitharc a mű körül, egyesek szerint azért, mert a kép egy meztelen tinédzser lányt ábrázol, aki minden bizonnyal egy prostituált lehetett. A New York Times később felfedte, hogy a vásárló a prominens gyűjtő-kereskedő Nahmad család egyik tagja volt. A képet már ősszel kölcsön is adták a Musée d'Orsay kiállítására.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Pablo Picasso, Fillette à la corbeille fleurie c. festménye a Stein-gyűjteményben (forrás: pinterest)

 

1. Amadeo Modigliani, Nu Couché (sur le côté gauche), 1917



Sok "leg" kapcsolódik Modigliani remekművéhez, azon túl, hogy ez lett 2018 legdrágábban elárverezett műve. Mivel a festő rendkívül népszerű aktjai ritkán kerülnek aukcióra, amikor az ír lótenyésztő, John Magnier megkereste a Sotheby's-t a Nu Couché c. 1917-es festménnyel, ami ráadásul a festő legnagyobb aktja, a Sotheby's magabiztosan 150 millió dollárra becsülte a képet, ez az aukciós történelem eddigi legmagasabb előzetesen becsült ára. A mű egy telefonos vásárlóé lett, aki még az aukció előtt tett ajánlatot a festmény megvásárlására, ami jutalékokkal együtt 157,1 millió dollárért kelt el. Ez a legdrágább festmény, ami a Sotheby's-nél kelt el és a negyedik legdrágább festmény, ami valaha elkelt aukción.

2018 nemzetközi aukciós legjobbjai

Amadeo Modigliani, Nu Couché (sur le côté gauche), 1917 (forrás: Apollo Magazine)



Az áttekintés után leszögezhetjük: kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a következő év!

Szerző: műtárgy.com
Forrás: Artsy


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.