Részletes keresés

8 analóg fotográfiai technika, amelyeket ismerned kell

A pillanat és a minket körülvevő világ megörökítése belénk kódolt vágy, amelynek ma, a digitális korban könnyűszerrel hódolhatunk. A legtöbb mobiltelefonnal jó minőségű felvételeket készíthetünk életünk legapróbb történéseiről is, amelyeket aztán egyből szerkeszthetünk és posztolhatunk a közösségi oldalakra. Mai szemmel nézve szinte hihetetlennek tűnik, hogy a valóság pontos leképezése nem volt mindig ennyire magától értetődően egyszerű.

A műtárgy.com az Artsy cikke nyomán sorra veszi azokat az analóg technikákat (a teljesség igénye nélkül), amelyek a fotográfia történetében kulcsfontosságú szerepet játszottak.

A képalkotó eszközök atyja a camera obscura, ami annyit tesz: sötét kamra. Egy teljesen elsötétített térbe a fény egyetlen lyukon hatol be, és fordított állású képet alkot a lyukkal szemközti felszínen. Ezen az elven működnek a mai kamerák is.

Amennyiben működő camera obscurát szeretnénk látni, érdemes ellátogatnunk az egri líceum csillagvizsgáló tornyának legfölső emeletére, ahol a Hell Miksa által 1776-ban tervezett eszköz segítségével egy kör alakú asztallapon láthatjuk, hogy éppen mi történik a város adott pontján. Az egri camera obscura Európa legrégebbi ma is működő ilyen berendezése.

8 fotográfiai technika, amelyeket ismerned kell


Az egri camera obscura

Igazi népszerűségre a 16. században tett szert az eszköz, amikor a sötétkamra hordozható dobozzá alakult át, amelyben tükör és lencse segítségével jelent meg a kép. Általános vélekedés, hogy Leonardo da Vinci és Caravaggio is használták a készüléket, hogy segítségükkel pontosan ábrázolhassák a fényt és az arnyékot. Tudósok a világegyetem megfigyelésére alkalmazták a camera obscurát, amelynek a továbbfejlesztett változatai már maradandó képek létrehozására is alkalmasak lettek.

Heliográfia (fénynyomat)



Nicéphore Niépce francia feltaláló az 1800-as évek elején különböző eljárásokkal kísérletezett, hogy maradandó képet hozhasson létre. Camera obscura segítségével a képet először ezüst-kloriddal bevont lapon próbálta rögzíteni, azonban nem tudta fixálni. További próbálkozások után vegyileg kezelt ónlemezt helyezett a camera obscura belsejébe, és erre rögzítette a világ első fennmaradt fényképét, ami a Kilátás a dolgozószobából címet kapta. A képhez szükség volt az ún. júdeai aszfaltra, levendula olajra, valamint hosszú expozíciós időre. Utóbbiról szakértők úgy vélik, hogy legalább nyolc óráig tarthatott, erre utal az is, hogy a felvételen mindkét - egymással szemben álló - épületet napfény éri. Niépce munkásságának a drága hozzávalók, a körülményesség és a titkos részletek miatt 1952-ig nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, ekkor azonban újra felfedezték, és a Kilátás a dolgozószobából-t hivatalosan is elismerték, mint az első fényképet. Abban is biztosak lehetünk, hogy Niépce eredményei hatással voltak kollégájára, Louis Daguerre-re.

8 fotográfiai technika, amelyeket ismerned kell


Nicéphore Niépce: Kilátás a dolgozószobából (1826-1827)

Dagerrotípia



Niépce hirtelen halála (1833) után Louis Jacques-Mandé Daguerre egyedül folytatta a kísérletezést. 1839-re már a nagyközönség is megismerhette a dagerrotípiának elnvezett kép készítési módját. Az ezüstözött rézlemezt polírozták, tisztították, majd jódgőzzel érzékenyítették, ezután a kamerába helyezve exponálták. Az expozíciós idő, ami a feltalálás idején 15-30 perc volt, később egyre rövidült. A képet melegített higany gőzével hívták elő, és sós vízzel kezelték. A lemez sérülékeny természete miatt az elkészült alkotást üveg mögött tárolták.

Érdekesség, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban őriznek egy eredeti dagerrotípiát Petőfi Sándorról. A fénykép állítólag nem tetszett a költőnek és elrejtette. 1870-ben Beliczay Imre, pesti orvos restauráltatta.

8 fotográfiai technika, amelyeket ismerned kell


Petőfi Sándor dagerrotípia 1844-ből

Kalotípia



William Henry Fox Talbot 1841-ben fejlesztette ki az első olyan eljárást, amely során sokszorosított képet lehetett előállítani papír negatívból. Kalotípiának nevezte a görög kalos, azaz gyönyörű kifejezésből. Jódozott-ezüst-klorid bevonatú papírt helyezett a kamerába, a fény hatására bizonyos területek sötét tónusúak lettek, létrehozva a negatív képet. A papírt eltávolítva, majd galluszsavval kezelve létrejött a látható kép, amit fotoszenzitív papírra lehetett nyomtatni. Habár az exponálási idő pár másodpercre rövidült, a kalotípia a nyomtatáskor homályos volt.

8 fotográfiai technika, amelyeket ismerned kell


William Henry Fox Talbot: Nyitott ajtó (1844)

Nedves kollódiumos eljárás



Az eljárást Frederick Scott Archer és Gustave Le Gray dolgozta ki az 1850-es években egymástól függetlenül, de szinte egyszerre. A technika a dagerrotípia élességét és a kalotípia sokszorosíthatóságát kombinálta, és körülbelül 30 évig uralkodó eljárás volt a fotográfiában. Egy üveglapot oldható jóddal és kollódiummal vontak be, majd sötétkamrában ezüst-jodidba áztatták, és még nedvesen a gépbe helyezték, exponálták. Előhívni és fixálni 15 percen belül kellett.

8 fotográfiai technika, amelyeket ismerned kell


Mozgatható fotóstúdió a 19. századi Írországban

Az első színes fotó (Color Separation Process)



Az első színes fotó Thomas Sutton nevéhez fűződik, aki 1861-ben a fizikus James Clark Maxwell színelméletét ( bármilyen színt elő lehet állítani a vörös, a kék és a zöld fény keverésével) felhasználva lefényképezett egy skótkockás masnit. A masniról három képet készítettek úgy, hogy a színszűrőket cserélték ki a lencse előtt, majd a képek elkészülte után kivetítették őket egyszerre, mindegyiknél a kép készültekor alkalmazott szűrőt használva.

8 fotográfiai technika, amelyeket ismerned kell


Thomas Sutton, az első színes fotó, 1861

Ezüst zselatinos technika



Ez az eljárás már több mint száz éves, és mind a mai napig az elsődleges technika a fekete-fehér fotográfiák esetében. 1871-ben mutatta be Richard Leach Maddox brit fotográfus és orvos, majd Charles Harper Bennett fejlesztette tovább. Előnye a kollódiumos eljárással szemben, hogy nem kell rögtön az exponálás után előhívni. Ezüstszemcsés zselatint visznek fel fényérzékeny anyagra, például üvegre, papírra vagy filmre.

8 fotográfiai technika, amelyeket ismerned kell


Robert Capa: A milicista halála, 1936

Pánkromatikus fekete-fehér celluloid film



Az 1880-as évekre a pánkromatikus fekete-fehér filmek kibővítették az ezüst zselatinos eljárásban megjelenő tónusok spektrumát, és kiterjesztették minden színre a fényérzékenységet.Mivel a pánkromatikus film a látható fény minden hullámhosszára érzékeny, ezért a látvány valósághú rögzítésére képes.

8 fotográfiai technika, amelyeket ismerned kell


Edward S. Curtis: Navahó szövőmunkás, 1907

Autochrome Lumiére / autokróm



Színes képrögzítő eljárás, amit a filmes sikereikről ismert Lumiére fívérek fejlesztettek ki az 1900-as évek elején. Egészen a színes film feltalálásáig, tehát az 1930-as évekig ez volt az uralkodó módszer a színes fotográfiában. Az eljárás lényege az, hogy az üveglemezt keményítőszemcsékkel vonták be, amelyeket cinóbervörösre, zöldre és ultramarinkékre festettek, az üveglemezt pedig szűrőként használták. A technika hosszú expozíciós időt igényelt.

Arnold Genthe, német fotográfus volt az eljárás korai képviselője, utazásait dokumentálta, női aktokat fényképezett.

8 fotográfiai technika, amelyeket ismerned kell


Arnold Genthe: Akt, 1911-1942 között

Forrás: artsy.net
Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

 
 

...


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.