Részletes keresés

A hős hirtelen halála - érdekes kiállítás nyílik

Április 25-től ezen a címen mutatkoznak be a kelet-európai képzőművészet kiemelkedő alkotói a budapesti KUBIK Art Space-ban. A varsói Galeria Promocyjna által képviselt régióbeli művészek munkáiból és közös kiállításából pedig most a műtárgy.com ad ízelítőt.

A hős hirtelen halála - érdekes kiállítás nyílik




Meghalt a király, éljen a király! A középkori Franciaországban ezekkel a szavakkal hirdették ki az uralkodó halálát és utódjának a trónralépését, hogy elkerüljék az utódlás körüli vitákat és harcokat. A “Le roi est mort, vive le roi!"(Meghalt a király, éljen a király!) kétségkívül duplafenekű: egyszerre negatív, mert a halálról szól, de közben mégis az új uralkodó ünneplésére szólít fel. A kettő közti átmenet egyszerre gyors és mégis sima: nem hagy helyet kétségnek, garantálja a folyamatosságot és a status quo bizonyosságát. A "Meghalt a király" mondat önmagában éppen az ellenkező hatást érné el: félelmet és zavar keltene, a negatív kimenetekre és a bizonytalanságra hívná fel a figyelmet.

A hős hirtelen halála - érdekes kiállítás nyílik




Az Egy hős hirtelen halála című kiállítás mégis azt a hipotetikus helyzetet képzeli el, melyben mégsem jön el az "Éljen a király!" jó híre. A hős, akiben a kezdetektől bíztunk (mert nem is volt más választásunk) elbukik és meghal. Nincs nyoma annak, hogy egy új hős követné, hogy megharcoljon és győzzön. A vezetés hiánya pedig még a parancsnoki hídon is zavart okoz. Ki a főszereplő? Ki a hős? Egyáltalán, a hősünk a jó tulajdonságok és erények kiszámítható keveréke volt, vagy csak egy részeges bandita? Ezen a pontos már nem is számít, hogy szélhámos vagy bandita volt-e; ezen a ponton a hős kimarad a történetből.

A hős hirtelen halála - érdekes kiállítás nyílik




De tényleg kudarcra van ítélve a világ hősök és vezetők nélkül? Tényleg utópikus lenne egy vezetők nélküli világ? A főszereplő, a vezető, a hős olyan konstrukciók, amik egybesűrítik a figyelmet, mivel az események centrumában helyzekednek el és kulcsszerepet játszanak a történésekben. A tömeg a hősre figyel: követik a lépéseit, beszélnek és írnak róla, sőt, akár ábrázolják is. A végén a hős a kollektív akarat reprezentációjává válik, a tömeg arcává és szóvivőjévé. De vajon kit is képvisel igazából? Kik segítik őt? Áll valaki mögötte? Vagy talán ő is csak a saját sorsának áldozata, mert olyan eseményeket hoz létre, melyek felett már ő is elvesztette az irányítást és valójában mások mozgatják a szálakat.

A hős hirtelen halála - érdekes kiállítás nyílik




Ez a tárlat azt javasolja, hogy most az egyszer hagyjuk ki a főhőst a történetőből, vagy ne is írjuk bele, és inkább figyeljünk másokra, a többi szereplőre, az állatokra és a tárgyakra, melyeken ellenőrizhetjük, hogy még mindig jó irányba tartanak-e a történések.
  • Kiállító művészek: Jakub Ciezki, Bartosz Kokosinski, Ivo Nikic, Tomasz Piars, Gwizdala Dariusz, Győrffy László , Pap Ramona, Baráth Áron
  • A kiállítás megtekinthető: 2018. április 26-tól május 25-ig 9-től 18 óráig.
  • Megnyitó: 2018. április 25. 19 óra
  • Helyszín: KUBIK Coworking Art Space, Budapest 1137, Jászai Mari tér 5-6.


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.