Részletes keresés

A műtárgyak az olaj vászon képeken túl - Mennyit ér a műtárgy, ha fotó, ha üveg, ha porcelán...

Ha a művészetre és a műtárgyakra gondolunk, akkor általában a klasszikus képzőművészeti ágak jutnak eszünkbe, festészet szobrászat, esetleg grafika. Szerencsére azonban a valós kép ennél sokkal színesebb.

Ha végignézzük a külföldi és a hazai aukciósházak kínálatát, a legkülönfélébb tárgyakkal találkozhatunk. Már nem lepődünk meg akkor, ha a világűrből érkező meteoritokat vagy a holdról származó köveket kínálnak eladásra, sőt, lassan ahhoz is hozzá kell szoknunk, hogy mesterséges intelligencia által készített portrét vásárolhatunk. Hogy éppen mit tekintünk műtárgynak, az nem tűnik egy örök időkön át érvényes kategóriának, úgy látszik, mintha a fogalom keretei egyre tágulnának. Gondoljunk csak a fotográfia helyzetére. Ma, amikor mindenki könnyen készít fényképet a telefonjával, sokaknak furcsának tűnik, hogy bizonyos felvételek dollármilliókért kelnek el a nagyvilágban, és egy-egy régi felvétel nemcsak kordokumentum, hanem műtárgy is egyben. Persze ahhoz, hogy egy fotográfiát jól el lehessen adni (és műtárgynak tekinthessük), sok feltételnek teljesülnie kell. Ahhoz, hogy megértsük, mennyit is ér a fotó, mint műtárgy, meg kell ismerkednünk vele.

A műtárgyak az olaj vászon képeken túl - Mennyit ér a műtárgy, ha fotó, ha üveg, ha porcelán...

 

A kerámiától a porcelánig


Természetes az is, hogy egy egykoron eszközként funkcionáló használati tárgy mára műtárgynak tekinthető, történeti értéke, míves kivitelezése, nemes anyagai miatt. Esetleg az eredeti tulajdonos személye ébreszt fel az érdeklődésünket. Tavaly, sok más különlegesség mellett, aukción értekesítették például Stephen Hawking kerekesszékét. A Christie's online árverésén a szék 296 750 fontért kelt el. A járművel a néhai tudós állítólag még Károly herceg lábán is áthajtott, és általában eléggé vadul közlekedett vele. A legérdekesebb tavalyi aukciós tételek közé tartozik az Eiffel-torony régi lépcsőjének részlete is, amely az Artcurial aukciósháznál kelt el 169 ezer euróért. A lépcső valaha a második és a harmadik szintet összekötő szakasz egy része volt, mielőtt a lift kialakításra került volna 1983-ban. Természetesen extrémebb dolognak tűnhet egy lépcsőrészlet vagy egy kerekesszék megvásárlása, mint mondjuk egy régi tubákosszelence, filmplakát vagy éppen egy szőnyeg beszerzése. De tulajdonképpen a különlegesebb példáknál is arról van szó, mint az utóbbiaknál: érdekesnek találjuk az adott tárgy múltját, értékesnek találjuk a hozzá kapcsolódó történetek miatt és különböző okok miatt érdemesnek tartjuk arra, hogy megőrizzük az utókor számára.

A műtárgyak az olaj vászon képeken túl - Mennyit ér a műtárgy, ha fotó, ha üveg, ha porcelán...

 

Az Eiffel-torony eredeti lépcsőjének egy részlete (kép forrása: Lonely Planet)


Október 25-én a Christie's aukciós történelmet írt azzal, hogy elárverezte az Edmond de Belamy portréja című, mesterséges intelligencia által készített képet. Az esztétikailag nem túl megnyerő, ám kétségkívül érdekes keletkezéstörténettel bíró alkotás 7 perces licitharcot követően 432 500 dollárért talált gazdára. Az árverés előtt és után pedig kommentharcok indultak a mű védelmében, illetve ellene, megkérdőjelezve a műtárgy-státuszát vagy épp érvelve mellette. Idén nyáron mi is hírt adtunk róla, hogy ultrarealisztikus, rajzoló robot munkáiból nyílt kiállítás külföldön. Jogosan merül fel a kérdés: vajon a mesterséges intelligencia által, algoritmusok alapján készült műalkotásoké-e a jövő? Másképp fogalmazva: számolnunk kell-e azzal, hogy az ilyen művek megítélése is olyan pozitív változásokon megy majd át, mint amilyet például a fotográfia és a film esetben láthattunk?

A műtárgyak az olaj vászon képeken túl - Mennyit ér a műtárgy, ha fotó, ha üveg, ha porcelán...

 

Az üvegművészet napjainkbanJóval régebb óta tartó folyamat, de napjainkban úton-útfélen találkozunk a gondolattal, hogy az ún. magasművészet és az iparművészet határai is elmosódni látszanak. Bizonyos műtárgyakat anyaguk szerint az utóbbi kategóriába kéne besorolnunk (például üveg, kerámia, textil), azonban azt látjuk, hogy ugyanolyan művészi igényességgel és gyakran az egyediség iránti vággyal készülnek, mint képzőművészeti társaik. Jó példa erre a hazai üvegművészet alakulása, amelyre szerencsére egyre több érdeklődő figyel fel. Az impozáns, színes, izgalmas felületi hatásokkal operáló üvegszobrok rabul ejtik a tekintetünket. Elkészítésük precíz munkavégzést, nagy technikai jártasságot igényel, de legalább ennyire kreativitást és egyéni koncepciót is.

Láthatjuk tehát, hogy a műtárgyak világa egy igen izgalmas és színes terület, amelyet szinte lehetetlenség kiismerni, főleg, mivel mozgásban van, folyamatos változásokon megy át. Közelebb juthatunk az egyes műtárgytípusok megismeréséhez, ha készítési technikájukat, jellemző anyagaikat, történetüket tanulmányozzuk. Persze nincs szükség - egyelőre - arra, hogy megértsük a mesterséges intelligencia működését, azonban a minket általában körülvevő műalkotások vizsgálatából csak profitálhatunk, műgyűjtőként és lelkes műkedvelőként is. Azoknak, akik közelebb szeretnének kerülni a műtárgyak világához, a Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadássorozatunkat ajánljuk, amelyben különböző műtárgytípusokkal ismerkedhet meg a hallgatóság, a szakma kiválóságainak tolmácsolásában. Kerekesszék és algoritmus által generált festmény ugyan nem lesz, azonban az előadások során biztosan árnyaltabb képet kaphatunk a kerámiákról és porcelánokról, az üvegművészeti alkotásokról, a fotográfiákról és a keleti szőnyegekről is. A programokról további információkat itt talál.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Előszőr szerepel aukción mixed reality-munka

Előszőr szerepel aukción mixed reality-munka

2020-01-17

Hol van már a mesterséges intelligencia által alkotott portré, amely aukciós történelmet írt 2018 októberében? Idén újabb nagy dobásra készül a Christie’s, újra októberben. Úgy néz ki ugyanis, hogy a technológiai újdonságok iránt különösen fogékony aukciósház lesz az első, aki egy úgynevezett mixed reality (vegyes valóság) - műtárgyat árverez el.

Az ifjú Rembrandt volt a modellje a Sotheby's egyik sztártételének

Az ifjú Rembrandt volt a modellje a Sotheby's egyik sztártételének

2020-01-09

A Sotheby's január 29-i Old Masters és 19. századi festészet árverésének egyik érdekes darabja a holland barokk festő, Jan Lievens festménye, a Woman Embraced by a Man. A festmény nem annyira esztétikai kvalitásával, mint inkább a férfi modell kilétével kelthet feltűnést, ugyanis a festményen szereplő hölgyet átkaroló férfi alakjához Lievens egyik "kollégája", az ifjú, 20 éves körüli Rembrandt van Rijn állt modellt.

Idézzük meg a tél hangulatát műtárggyal!

Idézzük meg a tél hangulatát műtárggyal!

2020-01-08

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.