Részletes keresés

A műtárgypiac felfedezésre váró szegmensei - újabb előadás leendő gyűjtőknek, befektetőknek!

A műtárgypiac kevésbé ismert területeire kalauzolja a kezdő- és a leendő gyűjtőket a műtárgy.com és a mutargybefektetes.hu szervezésében megvalósuló új előadás, amelyet Tűzkő Péter, a BÁV Zrt. műkereskedelmi üzletágvezetője tart október 16-án. A műtárgy jó befektetés, azonban gyakran éri az a kritika a műtárgypiacot, hogy olyan speciális tudásokat igényel, amik miatt csak kevesen tudják megragadni az általa kínált lehetőségeket. Ez az új előadás és a most zajló Műtárgybefektetési előadássorozat éppen ezen kíván változtatni. Természetesen egy előadás, vagy előadássorozat után senkiből sem lesz azonnal rutinos műgyűjtő, de ez mégis nagyszerű alapot kínál ahhoz, hogy már ne egy idegen territóriumként nézzünk az aukciósházak és galériák világára.

A műtárgypiac felfedezésre váró szegmensei - újabb előadás leendő gyűjtőknek, befektetőknek!


Benkő Imre: Roosevelt tér (Budapest, 2000) 40 x 50 cm zselatinos ezüst nagyítás, Illford Galéria papír, 4/10 kópia


A kezdő lépések azért is fontosak, mert a hazai és nemzetközi műtárgypiacról érkező hírek elsősorban az egyre magasabbra szökő rekordárakról számolnak be, legyenek azok Csontváry, Ferenczy Károly, vagy éppen Picasso és Francis Bacon művek. A rekordárak mögött patinás árverezőházak és a laikusok számára is ismert művészek egy-egy alkotása és a hozzá kapcsolódó hatalmas összegek szerepelnek. Azonban a műtárgypiac nem csak a sztártételekből áll, sőt a forgalom jelentős részét a megfizethető szegmensbe tartozó művek adják. Ezek pedig ideálisak lehetnek a kezdő műgyűjtőknek is, hiszen így kis befektetés és kockázatvállalás mellett lehet elkezdeni a gyakorlatban is ismerkedni a műtárgypiac működésével.

A műtárgypiac felfedezésre váró szegmensei - újabb előadás leendő gyűjtőknek, befektetőknek!


Kasza Gábor: Y (részlet a sorozatból) 100 x 80 cm giclée print, 3/6+AP példány


Ezen túl a műtárgypiacnak mindig vannak fehér foltjai, olyanok, melyekről legfeljebb pár szakértő tudja, hogy milyen növekedési potenciált rejtenek. Ezek különösen fontosak lehetnek azoknak, akik befektetési szempontból is gondolnak a műtárgyakra, és ezzel egyre többen vannak így. Így ez az előadás gyűjtők és befektetők számára egyaránt izgalmas területeket mutat be: olyan fehér foltokat a hazai és nemzetközi műtárgypiac kínálatából, mely területek műtárgyállománya rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amely alapján jó befektetési, gyűjtési területekké válhatnak a rövid és hosszútávon.
Az előadást Tűzkő Péter, a BÁV műkereskedelmi üzletágvezetője tartja, sorra veszi a műtárgy értéknövelő befektetési szempontokat, az árképzés kritériumait, javasol és bemutat befektetésre, gyűjtésre alkalmas területeket a hazai műtárgypiac kínálatából.

A műtárgypiac felfedezésre váró szegmensei - újabb előadás leendő gyűjtőknek, befektetőknek!


Mandúr László: Magány (2004) 36 x 54 cm analóg fotográfia, giclée print, 2/10 példány


Az előadásban külön figyelmet kap négy alulértékelt műtárgycsoport, melyek jó befektetési lehetőséget jelenthetnek. Szó lesz márkás órákról, melyekről talán nem köztudott, hogy ezek az aukciók visszatérő darabjai, és arról is, hogy mi befolyásolja egy karóra árát. A kerámiapiacot is érinteni fogja az előadás, külön fókuszálva a modern kerámiákra. Emellett szóba fog kerülni a hazai grafika helyzete. Kvalitásos magyar grafikához akár tízezer forintért is hozzá lehet jutni, de kérdés, hogy ez azt jelenti-e, hogy alulértékeltek a hazai grafikák? Végül, de nem utolsó sorban nem maradhat ki a fotó sem, mely csak az elmúlt egy-két évtizedben terjedt el a műtárgypiacon, de mára az is elmondható, hogy ütöttek le fotót 6,5 millió dollárért is aukción.

Tűzkő Péter igazságügyi szakértő, történész, művészeti menedzser. 2003 óta a BÁV Zrt. kereskedelmi területének szakmai vezetéséért felel, jelenleg a műkereskedelmi üzletág vezetője. 2007-től a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének alelnöke, 2012-től a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület műtárgyhamisítás elleni munkacsoportjának tagja.
  • Előadó: Tűzkő Péter, a BÁV műkereskedelmi üzletágvezetője
  • 2017. október 16. 17:00
  • Helyszín: BÁV Apszisterem (Bécsi u. 3.)
  • A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.