Részletes keresés

Aukción vásárolt Van Dyck-festményt a Szépművészeti Múzeum

Anthonis Van Dyck-festménnyel gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A rendkívül értékes alkotást az intézmény a kormány támogatásával vásárolta meg, méghozzá egy aukció során. A kép a Christie's 2018. december 6-i esti, Old Masters árverésén szerepelt, az aukciósház 5 millió és 8 millió font közé becsülte. A mű jutalékkal együtt 5 858 750 millió fontért kelt el - 2,1 milliárd forintért került a fővárosi múzeumhoz. Az MTI említi, hogy ez a vásárlás az intézmény utóbbi száz évének legmagasabb értékű műtárgybeszerzése. (Összevetésképpen: a magyar állam Munkácsy Golgota című festményét 3 milliárd forintért vásárolta meg nemrég.)

Aukción vásárolt Van Dyck-festményt a Szépművészeti Múzeum


Anthonis Van Dyck: Stuart Mária Henrietta uralkodói portréja, 1641

Anthonis Van Dyck a 17. században alkotó flamand művész. Rubens tanítványa és segítőtársa, majd I. Károly angol király udvari portréfestője volt. Korának kimagasló tehetségű alkotója. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében eddig két, ifjúkori műve, az Evangélista Szent János és a Házaspár képmása szerepelt. A most megvásárolt festmény 1641-ben, a művész halálának évében készült. I. Károly lányát, Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázolja. A nagyméretű (158x108 cm) mű egy esküvői portré. I. Károly legidősebb lányát II. Vilmos orániai hercegnek szánta, a két ország közötti szövetség megerősítésének céljából. A frigy alkalmából több portrét is rendelt a festőtől. 1941-ben Mária Henrietta kilenc, Vilmos pedig tizennégy éves volt. A hercegnő a festményen jegygyűrűt és a férjétől a házasságkötést követő napon kapott gyémántbrosst visel.

A képet a Christie's az egyik legfontosabb európai uralkodói portréként határozta meg.

A festményt a vásárlás alkalmára megrendezett kamarakiállításon tekintheti meg a közönség, majd az októberben nyitó Rubens és a flamand barokk című kiállításon is látható lesz.

Forrás: MTI, Szépművészeti Múzeum, Christie's
Szerző: Műtárgy.com
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Műtárgy, mint befektetési eszköz

Műtárgy, mint befektetési eszköz

2019-03-20

A műtárgyakkal való kereskedelem nem újkeletű, csupán a kereskedelem módja változik az idő előrehaladtával. Míg évszázadokkal ezelőtt a műtárgyakat a piacokon, magánúton cserélték vagy értékesítették, addig ma szám

55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

55 millió dolláros Monet a Sotheby’s aukcióján

2019-03-16

Pénteken reggel jelentette be a Sotheby’s a május 14-i Impresszionista és Modern esti árverésének sztártételét, ami nem más, mint egy Monet-festmény, méghozzá a népszerű, szénaboglyákat ábrázoló sorozatból. Az aukciósház becslése szerint a kép 55 millió dollár körül fog elkelni. Amennyiben igazuk lesz, nem dől meg Monet „szénaboglyás rekordja”, mivel 2016-ban a Christie’s-nél licitharcot követően jutalékkal együtt 81,4 millió dollárért ment el a sorozat egy másik darabja.

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

London Art Fair, 2019 - Mondjátok meg Johnnak, vegyen vissza a színekből!

2019-03-16

„Hölgyeim, mit tettek Johnnal, nagyon élénk színeket használ mostanában” – kiáltotta a Long & Ryle galéria munkatársaihoz odalépve a kortárs brit festő, John Monk egyik gyűjtője az Islington városrészben található Business Design Centre-ben január közepén 31. alkalommal megrendezett London Art Fairen. Meg is üzente a művésznek, hogy az újjal szemben a régebbi, visszafogottabb színvilágot preferálja, és nem töltött sok időt Monk kiállított képeinek szemrevételezésével, de szerencsére e gyűjtői magatartás nem volt általánosnak mondható a vásáron.

Mire használjam? - Régi műtárgyak megújult szerepkörben

Mire használjam? - Régi műtárgyak megújult szerepkörben

2019-03-07
Az antik műtárgyaknak nem kell feltétlenül a vitrinbe kerülniük vagy a falon porosodniuk, használatuk ugyanis kreativitással értéket és szépséget csempészhet mindennapjainkba. A szokatlan, ám nívós régi darabok izgalmas sz

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.