Részletes keresés

Aukción vásárolt Van Dyck-festményt a Szépművészeti Múzeum

Anthonis Van Dyck-festménnyel gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A rendkívül értékes alkotást az intézmény a kormány támogatásával vásárolta meg, méghozzá egy aukció során. A kép a Christie's 2018. december 6-i esti, Old Masters árverésén szerepelt, az aukciósház 5 millió és 8 millió font közé becsülte. A mű jutalékkal együtt 5 858 750 millió fontért kelt el - 2,1 milliárd forintért került a fővárosi múzeumhoz. Az MTI említi, hogy ez a vásárlás az intézmény utóbbi száz évének legmagasabb értékű műtárgybeszerzése. (Összevetésképpen: a magyar állam Munkácsy Golgota című festményét 3 milliárd forintért vásárolta meg nemrég.)

Aukción vásárolt Van Dyck-festményt a Szépművészeti Múzeum


Anthonis Van Dyck: Stuart Mária Henrietta uralkodói portréja, 1641

Anthonis Van Dyck a 17. században alkotó flamand művész. Rubens tanítványa és segítőtársa, majd I. Károly angol király udvari portréfestője volt. Korának kimagasló tehetségű alkotója. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében eddig két, ifjúkori műve, az Evangélista Szent János és a Házaspár képmása szerepelt. A most megvásárolt festmény 1641-ben, a művész halálának évében készült. I. Károly lányát, Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázolja. A nagyméretű (158x108 cm) mű egy esküvői portré. I. Károly legidősebb lányát II. Vilmos orániai hercegnek szánta, a két ország közötti szövetség megerősítésének céljából. A frigy alkalmából több portrét is rendelt a festőtől. 1941-ben Mária Henrietta kilenc, Vilmos pedig tizennégy éves volt. A hercegnő a festményen jegygyűrűt és a férjétől a házasságkötést követő napon kapott gyémántbrosst visel.

A képet a Christie's az egyik legfontosabb európai uralkodói portréként határozta meg.

A festményt a vásárlás alkalmára megrendezett kamarakiállításon tekintheti meg a közönség, majd az októberben nyitó Rubens és a flamand barokk című kiállításon is látható lesz.

Forrás: MTI, Szépművészeti Múzeum, Christie's
Szerző: Műtárgy.com
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
A nagy klasszikusok és a befektetési ékszerek taroltak a BÁV májusi aukcióján

A nagy klasszikusok és a befektetési ékszerek taroltak a BÁV májusi aukcióján

2019-05-20

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a BÁV 74. Művészeti Aukciója május 14-én és 15-én, ahol a nagy festőklasszikusok mellett, mint Zichy Mihály, Mednyánszky László és Szinyei Merse Pál a szecessziós Zsolnay kerámiáké, illetve a nagyértékű befektetési brilles ékszereké volt a főszerep. A legmagasabb áron, 31,2 millió forintért Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című festménye kelt el. Az online közvetítéssel összekötött, kétnapos aukción a korábbinál nagyobb arányban képviseltették magukat a fiatalabb generáció tagjai és a külföldi vásárlók.

Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

2019-05-15

Kárpáti Tamás festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Vigadóban. A Credo című tárlaton az alkotó mintegy hatvan táblaképe és tíz bronz kisplasztikája mellett az életművet kísérő dokumentumokat is megtekinthetik az

Renoir-festménnyel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum

Renoir-festménnyel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum

2019-05-14

Újabb értékes festménnyel gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum. Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt című művét a kormány támogatásával vásárolhatta meg az intézmény. A csaknem életnagyságú, 1903-as akt 12,3 millió dollárért, tehát mintegy 3,5 milliárd forintért került a múzeum gyűjteményébe. Ezzel túlszárnyalva a nemrégiben aukción megvásárolt Van Dyck-képet, a Stuart Mária Henrietta esküvői portréját is, amely 2,1 milliárd forintért lett a Szépművészeti gyűjteményének része.

Esztétika és funkció találkozása - fókuszban a bútor

Esztétika és funkció találkozása - fókuszban a bútor

2019-05-13
A bútorok körbevesznek minket, jelenlétük annyira természetes, sőt, szükségszerű, hogy nem sokszor gondolunk rájuk a műtárgyaknál megszokott szempontok szerint. A harmadik Műtárgyak Éjszakáján több programon is lehetősé

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.