Részletes keresés

Fotográfia, a gyűjtők új kedvence

Az Art Institute of Chicago a világ egyik legnépszerűbb galériája. Edward Hopper Éjjeli baglyok című alkotása, valamint Grant Wood Amerikai gótika című festménye látogatók tömegét vonzza évről évre az intézménybe. Az azonban igazán meglepő, hogy egy, a galériában nézelődő látogatókról 1990-ben készített fotó tavaly minden más fényképnél drágábban, 777 ezer dollárért kelt el egy aukción. Ennél is megdöbbentőbb, hogy Thomas Struth - a fényképész - 10 fotót készített a rekordot döntő felvételből, tehát nem egyetlen példány létezik belőle, ami részben megmagyarázná az érte kifizetett összeg nagyságát.

 
 

 

Fotográfia, a gyűjtők új kedvence

 



Pénzügyi szakértők szerint míg a régi mesterek ára jelentősen csökkent, a keleti szőnyegek kimentek a divatból, sőt, a klasszikus autók iránti kereslet (és így az áruk is) mérséklődött, addig a fotográfia jókora erősödést mutat. Gilbert és George, Robert Mapplethorpe és Andreas Gursky felvételei mind rendkívül jól teljesítettek a 2016-os aukciókon.

A fotográfiának sokáig ambivalens volt a szerepe a műtárgyak világában, köszönhetően annak, hogy a gyűjtők az egyedi darabokat részesítik előnyben. Az Éjjeli baglyokból összesen egy készült, Struth azonban gyakorlatilag bármennyi példányban előállíthatta volna a látogatókról készült fényképét. A fotográfusok jól reagáltak az igényekre: a reprodukciók számát lecsökkentették néhány aláírt példányra, amelyeket egyszerre készítenek el, a negatívot pedig megtartják maguknak, így a vásárlók megbizonyosodhatnak róla, hogy nem készül a felvételből később még több. Természetesen felmerül a kérdés, hogy mi tartja vissza a fotográfust a későbbi példányok előhívásától. Nos, a válasz meglehetősen egyszerű: amennyiben a művész később újabb reprodukciókat készít, tulajdonképpen a saját ázsióját rontja, így a piac kifejezetten önszabályozó.

Fotográfia, a gyűjtők új kedvence

 



Egyértelműen értéknövelő szereppel bír a jó proveniencia, a művész aláírásának vagy bélyegzőjének a megléte. A trendek azt bizonyítják, hogy a fotográfia legalább annyira vonzó a művészetekben kevésbé jártas gyűjtők számára, mint amennyire csábító a tapasztaltaknak. Ennek a jelenségnek a magyarázata a közérthetőségben, illetve a viszonylag alacsony árakban rejlik.

Az utazó kiállítások, mint amilyen a hazánkban jelenleg megtekinthető World Press Photo, valamint a galériák egyre szívélyesebb fogadtatása mind-mint a fotó, mint a gyűjtők számára értékes műtárgy megerősödését szolgálják. Ezt mutatja az a jelenség is, hogy nemzetközi szinten egyre több fotográfiai árverés zajlik. Októberben a két legnagyobb aukciósház, a Christie's és a Sotheby's is tart fotókat felvonultató aukciót, sőt a Philips aukciósháznál magyar vonatkozású tételekkel is találkozhatunk. (pl.: Moholy-Nagy László, André Kertész) Előbbi Donald és Alice Lappé gyűjteményéből kínál tételeket, amelyek becsült ára 3 ezer és 600 ezer dollár között mozog, utóbbi pedig 19. századi érdekességeket, dagerrotípiákat is aukcióra bocsájt, illetve Mapplethorpe-felvételekkel is erősíti a felhozatalt.

Forrás: The Guardian

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.