Részletes keresés

Frida Kahlo kertje

Frida Kahlo-t napjainkban senkinek sem kell már bemutatni. A szenvedélyes mexikói festőnő küzdelmekkel teli élete, érzelemdús és politikai tartalmakban is bővelkedő festészete, viharos kapcsolata festőtársával, Diego Rivera-val a nagyközönség által jól ismert tények.

Talán kevesebben tudják azonban, hogy Frida kreativitása nem korlátozódott a festészetre, megmutatkozott a Coyoacán-on lévő ház kertjének kialakításában is. A Mexikóváros környékén álló, ragyogó kék falairól elnevezett családi otthon, a La Casa Azul és a körülötte kibontakozó kert nagyszerű teret biztosított a festőnő számára, hogy művészetét, az életről és a politikáról vallott nézeteit a vászonnál nagyobb méretben is kifejezhesse. Kahlo kertjét, ha úgy tetszik, felfoghatjuk egy élő festményként is, amely így az életmű szerves részét képezi.

alabama-chanin-fridas-garden-2.jpg

Frida a kertben

A később Kék házzá keresztelt épületet Frida német származású édesapja építtette 1904-ben. Arról, hogy milyen lehetett a kert a festő gyermekkorában, vajmi keveset tudni. Többen úgy gondolják, hogy Frida mexikói édesanyja, Matilde alakította ki és gondozta négy leánygyermeke segítségével, azonban mindez csak spekuláció. A kertet illetően jóformán semmi támpontunk nem lenne a képzett fotós édesapa, Guillermo családi felvételei nélkül. A korai családi fotók bepillantást engednek a központi udvarba, ahol különböző buja növények nőttek, rózsák, liliomok, pálmafélék. A hagyományoknak megfelelően az udvar a ház struktúrájához lett igazítva.

lacasa_casaazul_258.jpg

La Casa Azul, belső udvar

Az 1925-ös balesetet követően Frida szeretete a természet iránt újult erővel fellángolt, az állatokat, gyümölcsöket, színeket rajongással övezte, hasonlóképpen, ahogyan imádott Mexikóját is. Művészete is e két terület kiemelt fontosságát bizonyítja. Szenvedélyesen szerette Mexikó történelmét, kultúráját és népét, egész külső megjelenésével is kötődését kívánta kifejezni. Műveiben a prekolumbiánus szimbólumokat a katolikus vallás ikonográfiájával elegyítette. Édesanyja 1932-es halálát követően a kertet is ebben a szellemben formálta újra.

Kahlo első cselekedete a külső falak kékre festése volt – a kék színről úgy tartották, hogy távol tartja a gonosz szellemeket. Az udvart megtöltötte egzotikus növényekkel, halastavakkal és szökőkutakkal, majd feldíszítette prehispán tárgyakkal, csontvázakkal és  Mardonio Magaña szobraival.

A kert bejáratához két, 20 láb magas, papírmasé Júdás szobrot állított, amelyek két árulást voltak hivatottak megjeleníteni: Krisztus elárulását Júdás által, valamint az emberek elárulását a hatalommal bírók által.

A kert egyik sarkában Kahlo egy rózsaszín piramist emelt, amelynek lépcsőire azték figurákat helyezett.

1dc0b6a9e53db1cc727bf4179c72bb69--frida-and-diego-frida-art.jpg

Frida és Diego

A kert otthont adott továbbá a festő különös állatainak is, például egy nagy papagájnak, akit Bonito-nak nevezett el, és aki – minden bizonnyal gazdája szokásait felvéve – tequilát ivott és káromkodott is.

me-and-my-parrots.jpg

Frida Kahlo: Én és a papagájaim, 1941

A kert életében új korszakot hozott, amikor a Szovjetunióból száműzött Leon Trockij és felesége, Natalja Szedova 1936-ban megérkeztek Mexikóba, és 1938-ig a Kék Házban éltek. Hogy biztonságban tudhassák vendégeiket, Frida és Diego megvették a szomszédos házat, majd a két ingatlan közti falat lebontatták. Ennek az átalakításnak köszönhetően a kert immár 400 négyzetméteren terült el.Natalja Szedova feljegyzéseiből tudjuk, hogy belépve a kertbe úgy érezték magukat, mint akik egy új bolygóra érkeztek.

3e39435c78ac0aad6221b37dd6936c63.jpg

Natalja Szedova és Trockij Mexikóban

Frida a kertet nemcsak kialakítása által tette egyfajta műalkotássá, hanem azzal is, ahogyan használta az alkotói munkája során. Az udvar közepén gyakran adott órákat, festményei háttereként pedig rendszeresen használta a kertet.

frida_kahlo_my_grandparents_my_parents_and_i_0.jpg

Frida Kahlo: A nagyszüleim, a szüleim és én (Családfa), 1936. Alul középen a Coyoacán-i kék ház.

Frida 1954-es halálát követően a kert a Frida Kahlo Múzeum részévé vált.

frida-kahlo-museum-mexico-city-_-coralimages2020-dreamstime-81305089-e1492716658441-1000x399.jpg

Frida Kahlo Múzeum

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

Forrás: Daniel Glass: Once Upon a Time in Mexico: Frida Kahlo’s Garden at Casa Azul, Coyoacán. In: The Garden History, Vol. 39, No. 2 (Winter 2011), pp. 239-248

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.