Részletes keresés

Ismerj meg fiatal kortárs művészeket - Bereczki Kata

A műtárgy.com és KUBIK coworking szervezésében, november 30-án nyílik Bereczki Kata "Arctalan Pillanatok" című pop up kiállítása. Ellátogattunk Kata műtermébe, festményeiről és inspirációiról beszélgettünk vele. Ismerjük meg Bereczki Katát!

Bereczki Kata (1980, Dombóvár) tanulmányait építészként kezdte, majd felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ahol 2011-ben festő szakon Radák Eszter osztályában végzett. Bár több mester kezei is formálták őt, Radák Esztert tartja mesterének, akinek hatása nem kérdőjelezhető meg Kata saját stílusának kialakulásában. Bevallása szerint a Képzőművészeti Egyetemen eltöltött második év végére talált rá a most is használt festői formanyelvének alapjaira. Az olajfestéket akrilra cserélte, és az ezt megelőző természet közeli művészetet felváltották az élénkebb színek és a merevebb formák, amik az építészeti kezdetekből eredeztethetőek. Főbb inspirálói a kortárs lengyel művészek közül kerültek ki, ilyenek: Agata Bogacka, Wilhelm Sasnal, de nyugatabbról még megemlíthetjük Gary Hume, Alex Katz és Julian Opie nevét is.

Ismerj meg fiatal kortárs művészeket - Bereczki Kata


Bereczki Kata műtermében. Fotó; Kovács Kitti Zita

Bereczki Kata a festészetében kívülálló megfigyelőként lép fel, dokumentál és kiemel, nem pedig boncolgat, ezzel szabad teret biztosítva az asszociációknak. Sorozatokban gondolkozik, amik témáját az éppen aktuális élethelyzetei határozzák meg, ennek ellenére tudatos "arctalanítással" teszi mindenkié az eseményeket és hangsúlyozza az általánosságukat. Ilyen például a strand tematikájú festmény sorozata, ami diploma témául is szolgált Kata számára. Nem sok olyan publikus helyet tudunk felidézni, ahol alapesetben ennyire szemügyre vehetjük a ránk nem tartozó momentumokat, ahol az intimitás kissé üressé válik. Az a helyzet áll fenn, hogy a védtelenség által szinte egy tömeggé olvadunk össze, az alkotásokban pedig ez nem csak elméleti síkon jelenik meg, hanem valós szándékként a formákat is tekintve. Kata az összeolvadás festői megjelenését járta körbe, ehhez eszközként használva a meztelen testeket.

Ismerj meg fiatal kortárs művészeket - Bereczki Kata


Bereczki Kata műtermében. Fotó; Kovács Kitti Zita

A relatív tömegként fellépő ember csoportok ezután is központiak maradtak számára, ami a "Képnézegetők" című sorozatban is megjelenik, egy a tolongás miatt szellemileg át nem élt Gerhard Richter kiállításnak köszönhetően. Ebből az esetből kifolyólag a múzeum (mint tér), a műtárgy és a néző viszonyrendszerét megragadva ábrázol. A 2012-ben készült munkáit ez az érdeklődés végig kíséri, majd elérkezik egy olyan izgalmas ponthoz, ahol a vidék termései, terményei, nevelt állatai és az abból létrehozható hasznok és a műtárgyak között párhuzamot von. Az emberi kéz által alkotottságuk és a gyönyörködtetésre való képességük okán.

Kisebb kihagyás után 2015-ben új sorozattal állt elő. Friss anyaként, az álomnaplóiban lefestett félelmeit formálta képpé.

Ismerj meg fiatal kortárs művészeket - Bereczki Kata


Bereczki Kata műtermében. Fotó; Kovács Kitti Zita


Szerző: Bárdi Sára - műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.