Részletes keresés

Már az Y generáció is formálja a műtárgypiacot

Az Y generáció megjelenése és vásárlóerővé válása radikálisan alakíthatja át a műtárgypiacot. Ennek a generációs váltásnak és hatásának járt utána legfrissebb cikkében a műtárgy.com a Barnebys éves jelentése nyomán.

A skandináv alapítású Barnebys, a globális műtárgypiac egyik legnagyobb műtárgyhirdetési oldala nem véletlenül helyez a frissen megjelent online aukciós jelentésében nagy hangsúlyt az Y generáció műtárgypiaci betörésére. Az Y generáció, amely közkeletűen az 1980 és 1999 között születetteket jelöli, az elmúlt években kezdett megjelenni a műtárgypiacon, és nem csak az ebbe a generációba tartozó művészek, hanem a gyűjtők érdeklődését is radikálisan átformálta, különösen a generáció újszerű médiafogyasztási szokásai okán.

Az Y generáció már elsősorban az online felületeken keresztül tájékozódik a műtárgypiacról, és ez a tény alapvetően változtatja meg az aukciósházak működését is. Míg manapság a legtöbb műtárgypiaci jelentés még arra fókuszál, hogy hogyan, és milyen árak elérésével nőtt a műtárgypiac forgalma, a Barnebys arra is kitér, hogy a piaci vásárlási fogyasztások hogyan alakulnak át a generáció mintázatok mentén. Ehhez a tanulmányhoz pedig a cég a saját, havi 1,5 millió látogatóját használta fel mintának.

Már az Y generáció is formálja a műtárgypiacot


Aukciós vásárlási és eladási szokások az Y generáció körében. Kép: Barnebys


Ahogy az első táblázaton láthatjuk, az Y generáció még új a műtárgypiacon, és az oldal látogatóinak 33% sosem bonyolított le műtárgypiaci tranzakciót. Azonban az is látszik, hogy azok a fiatalok, akik már vettek vagy adtak el műtárgyat, azok jórészt online tették ezt, és kétszer akkor azoknak az száma, akik vettek már részt online aukción, mint akik tradicionális árverésen vettek már részt. Sőt, ebből a generációból az online aukciókon vásárolók gyakrabban is vesznek műtárgyakat, mint azok, akik a tradicionális árveréseket preferálják.
Érdemes egy pillantást vetni az oldal forgalmi adataira is, ami sokat elárul az Y generáció műtárgyvásárlási szokásaiból. Az oldalt a 18 és 34 év közötti látogatók fele mobilról nyitja meg, 7%-uk táblagépről, és csak 40%-uk számítógépről. Ennek ellenére, sok aukciósház még ma sem figyel arra oda, hogy az oldaluk mobil-böngészés barát legyen, pedig ha meg akarják szólítani a jövő műgyűjtőit, akkor ez elengedhetetlen.

Már az Y generáció is formálja a műtárgypiacot


A Barnebys oldalforgalma a böngészés eszköze szerint. Kép: Barnebys

Ehhez képest Magyarország vezető műtárgyhirdetési weboldalának, a műtárgy.com-nak az adatait böngészve azt láthatjuk, hogy a magyar műtárgyvásárolók és böngészők még inkább a számítógépes nézelődést választják, és a mobilos látogatók 23%-os aránya még jóval alacsonyabb, mint a nyugat-európai értékek. Az adatok összevetésénél azonban fontos megjegyezni, hogy ez a teljes látogatói bázisban mért adat és nem az Y generációs felhasználóknál.

Már az Y generáció is formálja a műtárgypiacot


A műtárgy.com oldalforgalma a böngészés eszköze szerint. Kép: műtárgy.com

Érdemes arra is figyelni, hogy a többi generáció mennyire használja a mobilját műtárgyvásárlásra. Némileg meglepő eredmény, de még a 35-44 közti generáció is majdnem olyan gyakran nyitotta meg a Barnebys oldalát okostelefonjáról, mint az Y generáció. Ez azt mutatja, hogy nem csak a legfiatalabb gyűjtők, hanem a középgeneráció számára is természetes és elengedhetetlen lett mára a műtárgykereső oldalak mobilos böngészésének a lehetősége.

Már az Y generáció is formálja a műtárgypiacot


Oldallátogatottság kor és eszköz szerint. Kép: Barnebys

Természetesen az iparági jelentés nem csak a generációs kérdésre van kihegyezve, így az is kiderül belőle, hogy a műtárgypiacon egy más jellegű átrendeződés is zajlik: az aukciók egyre kevésbé számítanak a leggazdagabb kevesek piacainak, és a műtárgy-kereskedelemben egyre nagyobb szerepet játszanak a közepes- és alacsony árfekvésű alkotások. Ebben természetesen az online platformok elterjedésének is nagy szerepe lehet, hiszen egy olcsóbb művet bátrabban meg lehet venni online, és az aukciósházak elsőre sokszor zártnak tetsző világába is bátrabban lehet belépni az online téren keresztül.

Az aukciós vásárlásnak (a galériás műtárgyvásárlással) szembeni előnyei a válaszadók szerint az aukciókon fellelhető kedvezőbb árakban és a licitálás izgalmában rejlenek. Az online aukciók legfőbb előnyeiként pedig a licitálás könnyedségét, az információk átláthatóságát és a megvásárolt műalkotás megbízható házhozszállítását említik.

Érdemes azt is megfigyelni, hogy a tradicionális és digitális műtárgypiac népszerűsége közt országonként milyen eltérés van. Amerikában a legalacsonyabb azoknak az aránya, akik csak online vesznek műtárgyat (34%), de közben itt a legmagasabb az online és élőben is vásárlók aránya (62%). A csak online vásárlók Németországban és Franciaországban vannak a legtöbben (65%), míg a csak tradicionális úton licitálók Svédországban tartják a legjobban magukat (19%).

Már az Y generáció is formálja a műtárgypiacot


Az aukciós vásárlások aránya, csatornák szerint. Kép: Barnebys

Az biztosan megállapítható, hogy az aukciós piacnak a jövőben azok a cégek lehetnek a nyertesei, akik mind az online, mind pedig az offline térben is erősen jelen vannak. Egy sikeres aukciósháznak meg kell tudni tartania a tradicionális vásárlóközönségét, miközben az online felületek tökéletesek lehetnek arra, hogy új, fiatalabb generációkat nyerjen meg maga, és a műgyűjtés ügye számára.

Nagy Kristóf, műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.