Részletes keresés

Mennyire fájna a műtárgypiacnak a Brexit?

Holnap, 2016 június 23-án tartják Nagy-Britanniában az ország EU-s tagságáról, a Brexitről szóló népszavazást. A kampány hajrájában a műtárgy.com az artnet nyomán annak járt utána, hogy Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból milyen hatással járna az angol műtárgypiacra nézve.

A referendum a teljes angol művészeti életet és műtárgypiacot is megosztja, hasonlóan a szigetország egész társadalmához. A műtárgypiacot azért érintheti különösen a kérdés, mivel a világ legnagyobb aukciósházai - a Sotheby's és a Christie's - bár ma már globális cégek, de eredendően brit alapításúak.

A művészeti világ szereplői közül a művészek többsége, mint Tacita Dean vagy Anish Kapoor az EU-n belül maradás mellett foglal állást. Sőt, a Londonban világhírűvé lett művész, Wolfgang Tillmans még maradást támogató plakátokat is készített.

Mennyire fájna a műtárgypiacnak a Brexit?


Wolfgang Tillmans posztere

A művészek EU-pártiságának az egyik oka az, hogy az Unió bőkezűen támogatja a galériákat és múzeumokat, aminek a művészek is a hasznát látják, mint Antony Gormley, akinek a monumentális Angel of the North szobra például EU-s támogatásból készült el. Sőt, az EU-s támogatások az elmúlt években, a folyamatos költségvetési megszorítások időszakában különösen felértékelődtek a brit művészek számára.

Mennyire fájna a műtárgypiacnak a Brexit?


Antony Gormley: Angel of the North, 2014. Fotó: Wikipédia

A művészeknek a képeik viszonteladásból is részesedést juttató EU-s szabályozás, amit az Egyesült Királyságban 2006-ban vezettek be, például igen népszerű a művészek közt, bár a műtárgypiac többi szereplője nem kedveli annyira, mivel a művész halála utána 70 évig minden eladásnál százalékot kell fizetni a művésznek, vagy az örököseinek. Az aukciósházak úgy érzik, hogy ez a szabályozás versenyhátrányba hozza őket a New York-i vagy hongkongi riválisaikkal szemben. A Brit Műtárgypiaci Szövetség aktívan lobbizott a szabály bevezetése ellen, melyet ma is úgy írnak le, mint a legbizarrabb dolog, amit az EU a műtárgypiaccal tett. Másrészről azonban arra sincs semmilyen biztosíték, hogy ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, akkor ezt a szabályt is kivezetnék.

De hiába minden vita, a legtöbb művész úgy véli, bármi is lehet a referendum eredménye, London olyan fontos helye a nemzetközi művészeti világnak, hogy ez nem fog megváltozni egyhamar.

Hasonlóan a művészekhez, a múzeumok vezetői is inkább a maradás pártján állnak, a Tate igazgatója Sir Nicholas Serota és a Victoria & Albert Múzeumot igazgató német Martin Roth is az EU-s tagság fenntartása mellett állt ki. Egyszerre évelnek azzal, hogy a kontinenssel való szoros kapcsolat mindig is a brit művészet szerves részét képezte - elég csak Rubensre vagy Van Dyckra gondolni, és azzal, hogy ha a britek kilépnének az EU-ból, akkor Berlin vehetné át az európai művészeti főváros szerepét. A szabályozások is változhatnak a kilépéssel: a brit múzeumok sokat profitáltak abból, az 1993-ban bevezetett export licenc rendszernek köszönhetően, a múzeumok jogosultak lettek a nemzeti jelentőségű alkotásokat a piaci eladási árukon elővásárlási joggal megvenni. Ennek köszönhetően került Van Dyck önarcképe vagy Jane Austen gyűrűje múzeumi gyűjteményekbe az elmúlt években, de ki tudja, hogy egy esetleges Brexit esetén nem szüntetnék-e meg ezt a lehetőséget is.

A kereskedők és gyűjtők közül a maradás pártján állók azzal érvelnek, hogy a kilépés gazdasági bizonytalanságot és visszaesést hozna. Ezzel szemben a kilépés pártiak úgy gondolják, hogy az EU csak visszahúzza a brit műtárgypiacot. A kilépéspártiak, mint Bridgeman grófnő, a Bridgeman nevű képadatbázis alapítója, azzal érvelnek, hogy az EU-s forrásokból kevesebbet kap vissza a brit kulturális szcéna, mint amennyit befizet, illetve a kilépés biztosíthatná azt is, hogy a szigetország megtarthatja az 5%-os importvámját, amely komoly versenyelőnyt biztosít az ország számára az EU más tagjaival szemben. A kilépéspártiak a svájci és norvég EU-társuláshoz hasonló modellt szeretnének elérni, azonban ezek az országok is kötelesek alkalmazni az EU-s vámtarifákat, így ezen ebben a formában a brit kilépés sem segítene ezen. Sőt, a kilépés sok brit műtárgykereskedő életét is megnehezítené, akik most folyamatosan vesznek és adnak el műtárgyakat az EU-n belül. Ők attól félnek, hogy az ország EU tagságának a megszűnése pont a legkisebb galériákat sújthatná a legkomolyabban.

Azonban a kilépéstől való félelem nem gátolt meg számos külföldi galériát, hogy az elmúlt hónapokban is üzleteket nyissanak Londonban. Ők úgy érzik, hogy sem a kilépés, sem a maradás nem változtatna radikálisan a helyzetükön.

A legnagyobb aukciósházak nem válaszoltak az artnetnek a Brexit hatásait firtató kérdésére, pedig az EU-s régiségkereskedelem 65%-át Nagy-Britannia adja, így fontos kérdés, hogy ezt csökkentené-e egy esetleges kilépés. Az azonban biztos, hogy a kilépés semmiképp sem történne az egyik napról a másikra, így a szigetország évi 8 milliárd fontos műtárgy-külkereskedelmének lenne ideje felkészülni a változásokra.
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.