Részletes keresés

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

Külföldi aukciók újabb és újabb rekorddöntő eladásairól olvasva mindig felmerül a kérdés, hogy ki lehet a - gyakran névtelenséget kérő - szerencsés gyűjtő. Persze nem mindig derül ki a vásárlás mögötti személy, sokszor csak felröppenő pletykák, spekulációk alapján következtethetünk a kilétére. Vannak azonban olyan gyűjtők, akiknek a neve egyre-másra előkerül, és azt is lehet tudni, hogy milyen különösen értékes mű van a birtokukban. Róluk közlünk egy válogatást, a Chief Art Collectors projekt alapján.

Liu Yiqian (nettó vagyon: 1,38 milliárd dollár)


Liu Yiqian Kína egyik leggazdagabb embere és szenvedélyes műgyűjtő. Gyűjteményében nagynevű kínai és európai alkotók mesterművei egyaránt megtalálhatók. Kollekciójának kulcsfontosságú darabja Amadeo Modigliani No couché/Reclining Nude című 1917-es festménye, amelyet 2015-ben vásárolt a Christie's árverésén, 170,4 millió dollárért. Liunak egyébként két múzeuma is van (Long Museum Pudong, Long Museum West Bund), ahol kiállítja a vásárolt műtárgyakat.

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

 

Amadeo Modigliani: No couché, 1917-18 (forrás: artnet)


Dmitry Rybolovlev (nettó vagyon: 6,8 milliárd dollár)


Nehéz lenne egy dolgot kiválasztani, ami miatt az orosz üzletember neve ismerősen csenghet. Művészeti berkekben, a sportvilág köreiben és az üzleti életben is komoly hírnévnek örvend. Elmondhatjuk róla például, hogy ő a tulajdonosa a Monaco Football Clubnak vagy hogy az üzleti életben az alternatív gyógymódokról nyergelt át az üveg- és szappangyártásban fontos kálium-karbonát - iparra, de a mi szempontunkból fontosabb, hogy ő volt az, aki eladásra kínálta a minden aukciós rekordot megdöntő Salvator Mundit. Ezen az üzleten 270 millió dollárt nyert egyébként. És hogy melyek azok a festmények, amelyektől viszont nem vált meg az orosz gyűjtő? Gauguin, Klimt, Modigliani alkotásai színesítik a gyűjteményét, azonban az egyik legkiemelkedőbb tétel egy Rothko-mű, a Number 6 (Violet, Greed and Red), amelyet 186 millió dollárért vett meg. A festmény egyébként a hírhedt svájci műkereskedő, Yves Bouvier tulajdonában volt előzőleg, aki jócskán olcsóbban jutott hozzá, mint ahogyan Rybolovlevnek eladta. Bouvier-t több vásárlója be is perelte a túlárazott művek miatt, amelyek eredeti áráról szándékosan félretájékoztta őket.

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

 

Mark Rothko: No. 6 (Violet, Green and Red), 1951 (forrás: Wikipedia)


Leonard Blavatnik (nettó vagyon: 17 milliárd dollár)


Leonard Blavatnik olajmágnás, filantróp, akit 2017-ben lovaggá is ütöttek. Egyetemek, kulturális intézmények rendszeres támogatója. Blavatnik művészeti ízlése ugyan jól dokumentált, de arról, hogy pontosan milyen művek vannak a tulajdonában, leginkább csak találgatni lehet. Az köztudomású, hogy dollármilliókat fizetett Damien Hirst Gone but not forgotten című 2014-es mamut-szobráért. Fotók alapján valószínűsíthető, hogy Blavatnik házában lóg Picasso Nude, Green Leaves and Bust című festménye, amely egy 2006-os aukción 106,5 millió dollárért kelt el.

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

 

Pablo Picasso: Nude, Greend Leaves and Bust, 1932 (forrás: Wikipedia)


Kenneth Griffin (nettó vagyon: 9,9 millió dollár)


Az amerikai gyűjtő nem vesztegette az idejét, 22 éves korában alapította meg a Citadel nevű, privát hedge fund vállalatát, ami mára az egyik legnagyobbá nőtte ki magát Amerikában. Gyűjtőként arról híres, hogy ő az, aki az a magánszemély, aki a legtöbb pénzt áldozta egyetlen festményre. A kép, ami úgy tűnik, rendkívül sokat jelent Griffinnek, Willem de Kooning Interchange című alkotása, amelyet privát eladás során, 300 millió dollárért vásárolt meg az üzletember. Érdekesség, hogy az 1997-ben elhunyt absztrakt expresszionista de Kooning aukciós rekordja 68,9 millió dollár, a Christie's 2018. novemberi aukcióján született, a szintén 1955-ben készült, Woman as Landscape című művel.

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

 

Willem de Kooning: Interchange, 1955 (forrás: Wikipedia)


Leon Black (nettó vagyon: 6,5 milliárd dollár)


Black fontos amerikai üzletember, aki a melanoma kutatások nagylelkű támogatója is egyben. A művészeti világban arról híres, hogy az övé kettő a világ legértékesebb alkotásai közül. 1987-ben 53,9 millió dollárt fizetett Van Gogh Íriszek című festményéért, majd 2012-ben a Sotheby's aukcióján 119,9 millió dollárt Edward Munch Sikolyáért. A Sikolynak négy változata van, az első valószínűleg egy kartonra, krétával rajzolt verzió, 1893-ból. Munch még 1893-ban elkészítette a képet temperával is, majd 1895-ben pasztellel, ragyogóbb, élénkebb kékekkel ismét megrajzolta A sikolyt - ez az a változat, amely Black tulajdonában van. Végül 1910-ben készítette el - a szemgolyó elhagyásával - ismét a képet.

Mit vásárolnak a legnagyobb műgyűjtők? - Modigliani, Munch, Picasso is a listán

 

Edward Munch: A sikoly, 1895 (forrás: Wikipedia)




Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.