Részletes keresés

Múzeumi látogatószámok - itt vannak a 2017-es toplisták

Mindig érdekes látni, hogy az előző évben mennyien voltak kíváncsiak a hazai és a nemzetközi múzeumok állandó - és időszaki kiállításaira, melyek voltak azok a kiállítások és intézmények, amelyek a legtöbb látogatót vonzották. Az adatokból különböző következtetéseket vonhatunk le, többek között a kultúra iránt érdeklődő, múzeumba járó közönség érdeklődési körével kapcsolatban. A hazai és a külföldi adatok összevetése több szempontból is érdekes: egyrészt látszik, hogy a világ legnagyobb múzeumai a hazai intézmények látogatóinak sokszorosát fogadják - ez természetes is, másrészt viszont az is jól látható, hogy külföldön ezek az adatok elérhetőbbek és átláthatóbbak, mint itthon.

Múzeumi látogatószámok - itt vannak a 2017-es toplistákElőször tekintsük át a 2017-es év leglátogatottabb külföldi múzeumait.

A hosszú évek óta listavezető párizsi Louvre a tavalyi évben 8,1 millió látogatót vonzott tárlataira. A második helyen egy új szereplő végzett: a pekingi National Museum of China 8 062 625 látogatójával nyerte el az ezüstérmet. Bronzérmesként a New York-i Metropolitan Museum of Art 6 692 909 látogatót tudhatott magáénak 2017-ben. A nemzetközi Top5 között, a negyedik helyen szerepel a Vatican Museums a maga 6 427 277 látogatójával, illetve ötödik a sorban a londoni British Museum, 5 906 000 érdeklődővel.

Múzeumi látogatószámok - itt vannak a 2017-es toplisták


Nemzetközi múzeumok Top5 (a The Art Newspaper adatai alapján)

A nemzetközi időszaki kiállításokat áttekintve a fentieknél árnyaltabb képet kaphatunk a művészetek iránt rajongó közönség ízléséről, illetve az aktuális trendekről. Az ezeket a kiállításokat összesítő Top5-ös ranglistán csak olyan tárlatok szerepelnek, amelyeket több mint 700 000 látogató tekintett meg a 2017-es év során. Az első helyen a párizsi Fondation Louis Vuitton “Ikons of Modern Art: The Shchukin Collection" című kiállítása szerepel, amelyre a tavalyi év során 1 205 063 látogató volt kíváncsi. Ezt az a New York-i Whitney Museum-ban szereplő tárlat követi, amely a 2016-os évben nyílt meg és 2017 tavaszán ért véget. A “Portraits from the Whitney's Collection" tárlata 950 568 főt látott vendégül. A harmadik és a negyedik helyen is a londoni Saatchi Gallery egy-egy látrlatával találkozhatunk: a “Painters' Painters" című kiállítás 833 490, a “From Selfie to Self-expression" kiállítás pedig 750 943 látogatót tudhatott magáénak. Ötödön helyen a bilbaoi Guggenheim “Bill Viola: A Retrospective" kiállítása, amelyre 710 995-en voltak kíváncsiak.

Múzeumi látogatószámok - itt vannak a 2017-es toplisták


Nemzetközi időszaki kiállítások Top5 (a The Art Newspaper adatai alapján)

Most pedig lássuk a magyar látogatószámokat, amelyben a három legnagyobb fővárosi, képzőművészeti múzeum állandó- és időszaki kiállításainak adatait gyűjtöttük össze. A hazai adatok kevésbé részletesek, mivel az adatszolgáltatás meglehetősen korlátozott. Amennyiben részletesebb információink lesznek az itthoni látogatószámokkal kapcsolatban, bővítjük a listát.

Múzeumi látogatószámok - itt vannak a 2017-es toplisták


Hazai adatok (A műtárgy.com gyűjtése az intézmények tájékoztatásai alapján)

A Magyar Nemzeti Galéria látogatottsági adataiban benne vannak a Zichy Mihály Emlékház, valamint a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum számai is.

2017 őszén bezárt az Iparművészeti Múzeum, június 20-áig nem fogadott látogatókat a budapesti Vasarely Múzeum és egész évben zárva volt a Szépművészeti Múzeum is, így ezek az intézmények hiányoznak az összesítésből.

A 2016-os évben kifejezetten erős volt a múzeumok látogatottsága, a Magyar Nemzeti Galéria Picasso, illetve Modigliani kiállítása például tömegeket vonzott az intézménybe. A 2017-es év általánosságban véve gyengülést mutat, de nem minden múzeum esetében. A 2016-os adatokhoz képest jókora erősödés látszik a Műcsarnoknál. Míg 2016-ban 95 963-an voltak kíváncsiak a múzeum kiállításaira, addig 2017-ben ez a szám jócskán meghaladta a 100 ezret is, összesen 133 512-en váltottak jegyet az intézmény valamelyik kiállítására.

A Ludwig Múzeum kiállításai összesen 78 ezer érdeklődőt vonzottak. A Magyar Nemzeti Galéria, a Zichy Mihály Emlékház és a Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum kiállításait összesen 320 544-en látogatták meg, ebből 305 203-an a Galéria állandó és időszaki kiállításaira voltak kíváncsiak.

Az intézményektől kapott adatok alapján elmondható, hogy a legnépszerűbb kiállítás a 2016 decemberében nyílt Árny a kövön. Ország Lili művészete című tárlat volt a Magyar Nemzeti Galériában. A Műcsarnokban megrendezett Körülöttünk című Nemzeti Szalon, amelynek fókuszában 2017-ben az iparművészet és a tervezőművészet volt, kb. 27 ezer látogatót vonzott, míg az intézmény részben Sebastião Salgado fotóiból rendezett Metamorphosis című tárlatára mintegy 26 ezren voltak kíváncsiak. A Nemzeti Galéria Baselitz. Újrajátszott múlt, valamint Korniss Péter. Folyamatos emlékezet című kiállításai is nagyon sikeresek voltak, előbbit 25 605-en, utóbbit 25 911-en látogatták meg. 10 501 érdeklődő tekintette meg a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Nágák, elefántok, madarak. Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből című tárlatát (a kiállítás 2017 szeptemberében nyílt meg).

A 2018-as év ígéretesen indult: a Szépművészeti Múzeum felújított Román Csarnokára közel 50 ezer látogató volt kíváncsi.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
FRIDA & POP

FRIDA & POP

2018-07-09

Bőség zavarával küszködünk, ha Frida Kahlóra vonatkozó utalásokat keresünk a pop kultúrában, erre az MNG most megnyílt kiállítása is utal egy külön teremben, ahol a Kahlo tetoválásoktól a – tényleg nonszensz – FK Barbie babáig bőséges fotómontázs jelzi, hogy mára valóban ikonikussá váltak a mexikói művész arcai, színei, viseletei. Egy színpadkép erejéig Madonna is megjelenik a felsorolásban, márpedig ő hosszú évek óta következetesen visszanyúl Kahlóhoz, pályája során számos gesztussal – és a gyűjteményében őrzött képekkel – bizonyította Fridához való kötődését.

Milliós szobrok a nemzetközi aukciókon

Milliós szobrok a nemzetközi aukciókon

2018-07-04

Canova, Thorvaldsen, egy visszahívott Giambologna, valamint munkák a Napkirály udvarából: a szobroké lesz a főszerep a két legnagyobb nemzetközi aukciósház, a Sotheby’s és a Christie’s  július 4-én és július 5-én tartandó aukcióján.

Kiállítások nyáron? 7 nagyszerű tárlat Magyarországon

Kiállítások nyáron? 7 nagyszerű tárlat Magyarországon

2018-07-02
A múzeumok sokszor nem a nyári időszakban nyitják meg a legizgalmasabb és legfontosabb kiállításaikat, de ez mintha idén nyáron itthon máshogy lenne. A műtárgy.com most olyan nyári kiállításokat válogatott össze, amikre m
„A kincsen lévő  ábrázolások a műveltség tárgyai voltak”

„A kincsen lévő ábrázolások a műveltség tárgyai voltak”

2018-06-30

2014 áprilisában jelent meg Ráday Eszter beszélgetése Szilágyi János Györggyel az Élet és Irodalomban abból az alkalomból, hogy Budapestre érkezett a Seuso-kincs első hét darabja. A magyar klasszika-archeológia óriása már nem érhette meg a többi műtárgy hazaérkezését, az interjúban felvetett kérdések némelyikére talán ma már könnyebben lehet választ adni az összes ismert kincs birtokában. Lényegében ezt a beszélgetés folytattuk Török László akadémikussal, a Seuso Munkabizottság vezetőjével.

Megnyílt a Seuso-kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Megnyílt a Seuso-kiállítás a Nemzeti Múzeumban

2018-06-27

Mától látogatható a Seuso-kincs című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor-termében.

A Seuso-kincslelet a késő római császárkor egyik legjelentősebb kincslelete, amely szerdától végleges őrzési helyén, a Magyar Nemzeti Múzeumban látható.
 A kincs ismertségét nemcsak kiemelkedő művészi minőségének, hanem kalandos, krimibe illő történetének is köszönheti. A leletet a hetvenes években a Balaton közelében találták meg, majd nyoma veszett, és rövidesen a nemzetközi műtárgypiacon bukkant fel, ahol egy angol befektetőcsoport vásárolta meg.
 A magyar államnak végül 2014-ben és 2017-ben sikerült megállapodnia a brit birtokosokkal, a Seuso-kincs így kompenzációs díj fejében, két részletben visszakerülhetett Magyarországra.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Partnerek

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.