Részletes keresés

Múzeumi látogatószámok - itt vannak a 2017-es toplisták

Mindig érdekes látni, hogy az előző évben mennyien voltak kíváncsiak a hazai és a nemzetközi múzeumok állandó - és időszaki kiállításaira, melyek voltak azok a kiállítások és intézmények, amelyek a legtöbb látogatót vonzották. Az adatokból különböző következtetéseket vonhatunk le, többek között a kultúra iránt érdeklődő, múzeumba járó közönség érdeklődési körével kapcsolatban. A hazai és a külföldi adatok összevetése több szempontból is érdekes: egyrészt látszik, hogy a világ legnagyobb múzeumai a hazai intézmények látogatóinak sokszorosát fogadják - ez természetes is, másrészt viszont az is jól látható, hogy külföldön ezek az adatok elérhetőbbek és átláthatóbbak, mint itthon.

Múzeumi látogatószámok - itt vannak a 2017-es toplistákElőször tekintsük át a 2017-es év leglátogatottabb külföldi múzeumait.

A hosszú évek óta listavezető párizsi Louvre a tavalyi évben 8,1 millió látogatót vonzott tárlataira. A második helyen egy új szereplő végzett: a pekingi National Museum of China 8 062 625 látogatójával nyerte el az ezüstérmet. Bronzérmesként a New York-i Metropolitan Museum of Art 6 692 909 látogatót tudhatott magáénak 2017-ben. A nemzetközi Top5 között, a negyedik helyen szerepel a Vatican Museums a maga 6 427 277 látogatójával, illetve ötödik a sorban a londoni British Museum, 5 906 000 érdeklődővel.

Múzeumi látogatószámok - itt vannak a 2017-es toplisták


Nemzetközi múzeumok Top5 (a The Art Newspaper adatai alapján)

A nemzetközi időszaki kiállításokat áttekintve a fentieknél árnyaltabb képet kaphatunk a művészetek iránt rajongó közönség ízléséről, illetve az aktuális trendekről. Az ezeket a kiállításokat összesítő Top5-ös ranglistán csak olyan tárlatok szerepelnek, amelyeket több mint 700 000 látogató tekintett meg a 2017-es év során. Az első helyen a párizsi Fondation Louis Vuitton “Ikons of Modern Art: The Shchukin Collection" című kiállítása szerepel, amelyre a tavalyi év során 1 205 063 látogató volt kíváncsi. Ezt az a New York-i Whitney Museum-ban szereplő tárlat követi, amely a 2016-os évben nyílt meg és 2017 tavaszán ért véget. A “Portraits from the Whitney's Collection" tárlata 950 568 főt látott vendégül. A harmadik és a negyedik helyen is a londoni Saatchi Gallery egy-egy látrlatával találkozhatunk: a “Painters' Painters" című kiállítás 833 490, a “From Selfie to Self-expression" kiállítás pedig 750 943 látogatót tudhatott magáénak. Ötödön helyen a bilbaoi Guggenheim “Bill Viola: A Retrospective" kiállítása, amelyre 710 995-en voltak kíváncsiak.

Múzeumi látogatószámok - itt vannak a 2017-es toplisták


Nemzetközi időszaki kiállítások Top5 (a The Art Newspaper adatai alapján)

Most pedig lássuk a magyar látogatószámokat, amelyben a három legnagyobb fővárosi, képzőművészeti múzeum állandó- és időszaki kiállításainak adatait gyűjtöttük össze. A hazai adatok kevésbé részletesek, mivel az adatszolgáltatás meglehetősen korlátozott. Amennyiben részletesebb információink lesznek az itthoni látogatószámokkal kapcsolatban, bővítjük a listát.

Múzeumi látogatószámok - itt vannak a 2017-es toplisták


Hazai adatok (A műtárgy.com gyűjtése az intézmények tájékoztatásai alapján)

A Magyar Nemzeti Galéria látogatottsági adataiban benne vannak a Zichy Mihály Emlékház, valamint a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum számai is.

2017 őszén bezárt az Iparművészeti Múzeum, június 20-áig nem fogadott látogatókat a budapesti Vasarely Múzeum és egész évben zárva volt a Szépművészeti Múzeum is, így ezek az intézmények hiányoznak az összesítésből.

A 2016-os évben kifejezetten erős volt a múzeumok látogatottsága, a Magyar Nemzeti Galéria Picasso, illetve Modigliani kiállítása például tömegeket vonzott az intézménybe. A 2017-es év általánosságban véve gyengülést mutat, de nem minden múzeum esetében. A 2016-os adatokhoz képest jókora erősödés látszik a Műcsarnoknál. Míg 2016-ban 95 963-an voltak kíváncsiak a múzeum kiállításaira, addig 2017-ben ez a szám jócskán meghaladta a 100 ezret is, összesen 133 512-en váltottak jegyet az intézmény valamelyik kiállítására.

A Ludwig Múzeum kiállításai összesen 78 ezer érdeklődőt vonzottak. A Magyar Nemzeti Galéria, a Zichy Mihály Emlékház és a Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum kiállításait összesen 320 544-en látogatták meg, ebből 305 203-an a Galéria állandó és időszaki kiállításaira voltak kíváncsiak.

Az intézményektől kapott adatok alapján elmondható, hogy a legnépszerűbb kiállítás a 2016 decemberében nyílt Árny a kövön. Ország Lili művészete című tárlat volt a Magyar Nemzeti Galériában. A Műcsarnokban megrendezett Körülöttünk című Nemzeti Szalon, amelynek fókuszában 2017-ben az iparművészet és a tervezőművészet volt, kb. 27 ezer látogatót vonzott, míg az intézmény részben Sebastião Salgado fotóiból rendezett Metamorphosis című tárlatára mintegy 26 ezren voltak kíváncsiak. A Nemzeti Galéria Baselitz. Újrajátszott múlt, valamint Korniss Péter. Folyamatos emlékezet című kiállításai is nagyon sikeresek voltak, előbbit 25 605-en, utóbbit 25 911-en látogatták meg. 10 501 érdeklődő tekintette meg a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Nágák, elefántok, madarak. Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből című tárlatát (a kiállítás 2017 szeptemberében nyílt meg).

A 2018-as év ígéretesen indult: a Szépművészeti Múzeum felújított Román Csarnokára közel 50 ezer látogató volt kíváncsi.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
"Állati" jó műtárgyakra lehet most licitálni

"Állati" jó műtárgyakra lehet most licitálni

2018-09-20
A különböző művészeti alkotásokon egyre-másra felütik a fejüket az állatos díszítések, sőt, gyakran maga a tárgy is egy állatot formáz. Ezek a művek közelebb hozzák hozzánk a természetet, megmosolyogtatnak és gyakran
Nagy dobásra készül a Christie's

Nagy dobásra készül a Christie's

2018-09-17
Nagy dobásra készül a Christie's New York idén novemberben. Ha a számításaik beválnak, David Hockney Egy művész portréja (Medence két alakkal) című festménye lehet a legdrágább, árverésen elkelt mű, amelyet még élő fe
Hódít a vintage a BÁV őszi kamaraaukcióján

Hódít a vintage a BÁV őszi kamaraaukcióján

2018-09-14

Izgalmas szezonindító anyaggal készül a BÁV az őszi kamaraaukciójára, ahol ismét a megfizethető árú egyediség kerül a középpontba. Az ékszerek között az egyedi vintage darabok, a brilles és színes drágaköves ékszerek és férfi kiegészítők is megtalálhatók. A műtárgyakkal már a karácsonyi ajándékozásra is készülhetnek a licitálók. A festményeknél olyan aukciós sztárok akvarelljeit és grafikáit vásárolhatják meg igen kedvező áron, mint Boromisza Tibor, Mednyánszky László vagy Márffy Ödön. Az árverés legdrágább tétele egy 133 darabos Szász Endre grafikagyűjtemény.

Art Basel – Unlimited. Halálcsillag másfél millió dollárért

Art Basel – Unlimited. Halálcsillag másfél millió dollárért

2018-09-11

A művészeti vásárok, műkereskedelmi profiljuk mellett, ma már egymással versenyben igyekeznek minél több és színesebb szakmai, kurátori programmal is előhozakodni. Az idén június közepén 48. alkalommal megrendezett Art Basel egyebek mellett projektekben sem szűkölködött, ezek közül is a 2000-ben kezdeményezett Unlimited volt a legjelentősebb. Itt már a kezdetektől olyan műveknek teremtenek kiállítási lehetőséget, amelyek méretükből vagy technikai igényükből fakadóan a hagyományos standokon nem bemutathatók. A szekció az Art Basel szülötteként, de szinte már „vásár a vásárban” jelleggel él önálló életet a fő helyszínnel szomszédos Hall 1. teljes első emeletén.

ÉKSZEREK ÉJSZAKÁJA BDPST 2018

ÉKSZEREK ÉJSZAKÁJA BDPST 2018

2018-09-10

Az Ékszerek Éjszakája BDPST egy évente visszatérő, kortársékszer kiállításokat felvonultató eseménysorozat, amely idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre. Az alkotók független egyéni vagy csoportos kiállításon vesznek részt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Partnerek

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.