Részletes keresés

Normantas Paulius - a művész, aki a Himaláján szülinapozott

2017 januárjában hunyt el Normantas Paulius, litván származású, de Magyarországhoz kötődő fotóművész. Az alkotó életrajzát Kincses Károly írta meg, különös hangsúlyt fektetve a nehezen megragadható karakter bemutatására.

Normantas Paulius - a művész, aki a Himaláján szülinapozott


Normantas Paulius: Az elfoglalt Tibet

Normantas Paulius ugyanis nem pusztán fotóművész, hanem költő és nagybetűs utazó is volt egyben. Diplomáját még közgazdaságtudományból szerezte Vilniusban, és 1980 körül, 32 éves korában kezdett el a fotózással foglalkozni. Első mestere Vitalijus Butyrinas, litván fotóművész volt. Pályája kezdetén a Balti-tenger melletti dűnéket, valamint a litvánok szent helyét, a Keresztdombot örökítette meg. 1983-ban költözött Magyarországra, először a nyíregyházi Jósa András Múzeumban volt műtárgyfotós, de a tárgyak helyett inkább a természet és a benne élő emberek megörökítése foglalkoztatta.

Normantas Paulius - a művész, aki a Himaláján szülinapozott


Normantas Paulius: Sri Lanka

Utazásai során finnugor népeket fotózott és néprajzi gyűjtéseket is végzett. Vándorolt a Szovjetunióban, eljutott a Kuril-szigetekig, a Selyemúton Kínától Tibetig, Stein Aurél nyomán bejárta Pakisztánt, Kínát és Indiát, 1992-ben pedig végigkövette Benyovszky Móric kamcsatkai száműzetésének útját. Kalandos életvitelét jól mutatja, hogy születésnapját négyszer is a Himalája 5180 méter magasan fekvő bázistáborában tartotta. 2011-ben Erdei Virág romológussal több települést is bejártak, vendégei voltak egy oláh cigány esküvőnek, valamint részt vettek a kisvárdai cigány fesztiválon is. Az út során készült képeiből számos kiállítást is rendeztek. Az indiai és kelet-magyarországi cigányokról készült képeit Indiában is bemutatták, fotográfiáit közölte a National Geographic és az UNESCO Courier. Munkáihoz sosem használt digitális kamerákat.

Normantas Paulius - a művész, aki a Himaláján szülinapozott


Kuril-szigetek

Haikukat, meséket is írt, több könyv fűződik a nevéhez. Életrajzírója, Kincses Károly a barátja volt, egzotikus, különleges emberként tekint Normantas Pauliusra, aki utazásaival egy olyan belső szabadságot testesít meg, amelyre talán mindannyian vágyunk. A most megjelent könyv így aztán nem is elsősorban a fotográfus vizuális, tárgyi munkásságára fókuszál, hanem összetett lényének, mozgalmas és tartalmas életének a megragadására.

Normantas Paulius - a művész, aki a Himaláján szülinapozott


Kincses Károly: Normantas Paulius, MMA Kiadó, 2018.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

2024-03-25

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közga

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

2024-03-19

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.