Részletes keresés

Perplexing reflections - kortárs kiállítás nyílik a Kubikban

Mi a kortárs képzőművészet valósághoz, a tárgyi világhoz fűződő viszonya? Feladata-e hűen visszaadni a minket körülvevő tárgyi világot? Képes-e egy festmény megingatni a saját érzékelésünkbe vetett hitünket?

 
 

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körül a műtárgy.com szervezésében, a Kubik coworking-ben megrendezésre kerülő kiállítás, a Perplexing reflections. A kiállítás címe árulkodó: felkavaró, zavarba ejtő alkotásokkal találkozhatnak a látogatók, amelyek vizuális játékra invitálják nézőiket. A hiperrealista művek érzékeinket összezavarva jelennek meg előttünk. A kiállításon szereplő festmények három művésztől származnak, közös nevezőjük a figurális, mégis szürreálisba hajló ábrázolás.

A magyar származású Kusovszky Bea művészete szoros kapcsolatot mutat a fényképészettel. Festményei híres műalkotásokat felhasználva egy megfejtésre váró saját rendszert alkotnak. Az absztrakt expresszionizmus és a pop art ikonikus darabjai háttérül szolgálnak a festőnő fényképszerű nőalakjaihoz, önarcképeihez. A gyakran meztelenül ábrázolt női alak és a háttérben megjelenő, ismert festőktől származó motívumok érdekes kettősségre hívják fel a figyelmünket. A női test tárgyiasítására, szexualizációjára, valamint arra, hogy a művészettörténet általában a férfi művészek érvényesülésének terepe.

Perplexing reflections - kortárs kiállítás nyílik a Kubikban

 


A lengyel származású Tomasz Piars a budapesti Képzőművészeti Egyetemen végzett, festőként és kurátorként hazánkban dolgozik. Korai művei expresszívek és harsányak voltak, későbbi alkotásai viszont figuratívak, narratívak, párbeszédet folytatnak a nézővel, megszólítják őt. A változást egy törökországi út idézte elő, ahol nehéz sorsú emberek között mozgott. Alkotásai kirakós játékhoz hasonlatosak, arra várnak, hogy a néző egészítse ki történetüket.

Perplexing reflections - kortárs kiállítás nyílik a Kubikban

 


A szintén lengyel származású Michal Janowski művei festőiek, nem céljuk a valóság pontos visszaadása. A figurális, felismerhető elemek egy szürreális, titokzatos világban mutatkoznak meg. Nicholas Jonston műgyűjtő így vélekedett a festő munkásságáról: "Janowski legfőbb szándéka a felfedezés, amely arra vezeti őt, hogy munkáival megmutassa, hogyan is vész el emberi mivoltunk jelenkori életvitelünkben felmerülő megannyi ellentmondásos feszültség között, és - napjainkban, mikor az egyén, a személyiség szemmel láthatóan felsőbbrendű -, hogyan személytelenedik el, mégis egyre inkább korunk társadalma, hogyan válik materiálissá és zárkózik el mind inkább a spiritualitástól.

Perplexing reflections - kortárs kiállítás nyílik a Kubikban

 



A rendhagyó színhely, a Kubik közösségi iroda immár negyedik alkalommal ad otthont műtárgy.com által szervezett kiállításnak. A tárlat megnyitója szeptember 6-án, 19.00-kor kerül megrendezésre, a kiállítás október 13-ig látogatható, megtekintése ingyenes.

Kurátor: Patrycja Rup

A kiállítást megnyitja: Mészáros Flóra művészettörténész


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.