Részletes keresés

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence

A plakát az elmúlt években vált a műtárgypiac kedvelt és kelendő portékájává, ezért most a műtárgy.com is a művészi igénnyel megformált magyar plakátok közül szemezget.

A hazai plakátaukciókon felbukkanó darabok jellemzően a műtárgypiac megfizethető szegmensébe tartoznak: gyakran már pár tízezer forintos kikiáltási árról indulnak, de a legdrágább daraboknál sem szokott egy-kétszázezer forintnál magasabb árról kezdődni a licit. Éppen ezért válhatott a plakát a kezdő műgyűjtők kedvelt célpontjává, mivel megfizethetősége mellett így jól bele lehet tanulni a piac és az aukciók működésébe.

Ezen túl a plakát jól is mutat, így akár már az első aukciós szerzeményünket is el lehet helyezni otthonunk egy jól látható pontján. A plakát a lakberendezőknek is kedvelt eszköze egy-egy lakás izgalmassá és színessé varázsolásában, és a plakátaukciókon szinte azon az áron juthatunk poszterekhez, mintha egy nagy lakberendezési áruházban keresnénk valamit a falra.

Emellett nem szabad szó nélkül elmenni a plakát művészi értékei mellett sem. A plakátokat gyakran a korszak legtehetségesebb grafikusai, festői készítették, akiknek személyes stílusjegyei jól megmutatkoznak ezeken a tömeggyártott darabokon is. A vasfüggöny keleti felén jellemzően az itt bemutatott nyugati filmekhez helyi plakátok készültek. Ez külön izgalmat adott a korszak hazai plakátművészetének, amely ha még nem is világhírű, mint a korabeli lengyel plakát, de művészi értéke elvitathatatlan, és sokszor megvillantja a kor legizgalmasabb művészeti trendjeit is.

Az alábbiakban hat olyan plakátot mutatunk be, melyekre hamarosan licitálni lehet a hazai aukciós piacon.

Fellininek az erotikus és önéletrajzi elemekben is bővelkedő titokzatos város-filmjéhez 1973-ban, nem sokkal németországi emigrációja előtt a korszak egyik legkiválóbb magyar művésze, Lakner László tervezett plakátot.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence




Az államszocializmus utolsó éveiben már bevettnek számított, hogy a külföldi filmek az eredeti plakátjukkal jelenhettek meg az országban. Így volt ezzel a kultikus proto-cyberpunk film, a Szárnyas fejvadász is, melynek folytatása éppen idén ősszel kerül a mozikba.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence




Az 1980-as évek talán legfontosabb generációs filmje volt Magyarországon a Megáll az idő, ami nem csak a fiatalság elveszettségét és reményvesztését fejezte ki jól, hanem olyan kultikus idézeteket, mint a "Le a csecsemőkkel, éljenek a csajok!", és karaktereket is adott, mint Szukics Magda figurája.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence


Megáll az idő, 1982 magyar, Gothár Péter (rend.) Veszely Ferenc (graf.) 594 x 420 mm Plakát, filmplakát
Kikiáltási ár: 40.000 Ft


Az Illés-együttes az 1960-1970-es évek legnagyobb hatású magyar beatzenekara volt. Ez a dedikált plakát az együttes legendás éveiben, még az 1973-as feloszlásuk, illetve radikális személyi átalakulásuk előtt készült.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence




A ma már nem igazán tartott Világtakarékossági napra hívja fel a figyelmet ez a szellemes plakát, melynek alkotója, a plakátgrafikus Fekete György nem keverendő össze a Magyar Művészeti Akadémiát elnöklő belsőépítésszel.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence


Világtakarékossági nap, 1974, Fekete György (graf.) 680 x 470 mm
Kikiáltási ár: 60.000 Ft


Ajánlónk legrégebbi darabja ez az 1959-es közérdekű plakát, amely népegészségügyi céllal készült, de árnyjátékos grafikai megoldásai is figyelemre méltók.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence


Zsebkendőbe köhögj, tüsszents 1959, 680 x 480 mm
Kikiáltási ár: 33.000 Ft


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.