Részletes keresés

Személyes vonások - modellek és festők viszonya a kortárs művészetben

A portréfestészet hosszú évszázadokig a képzőművészek egyik legfőbb megélhetési forrását biztosította. Az idő múlásával és a megközelítési módok változásával azonban az is sokat változott, hogy ma miért és miként ábrázolják kortárs alkotók modelljeiket. A decemberi kortárs aukciók anyagából a műtárgy.com olyan portréábrázolásokat válogatott, melyek művészek példaképeit, családtagjait örökítik meg, de találhatunk köztük humoros parafrázist is.

Személyes vonások - modellek és festők viszonya a kortárs művészetben



Fuchs Tamás egy festménysorozatában híres színésznők arcvonásaival kísérletezik. A médiában gyakran feltűnő portréfotókat számítógépes eljárással eltorzítja, majd a festészet hagyományos eszközeivel véglegesíti műveit. Mindeközben a néző szemével és fantáziájával játszik, hogy fel tudja-e építeni emlékeiből és asszociációiból a mozivásznakról vagy magazinokból ismert, sokat látott arcokat. A Liv című festmény Liv Tyler színésznő portréja. A kép különlegessége, hogy a test természetes színvilágához neonos fényeket társított, valamint a nő tekintetét szellemszerűvé modulálta. Ezeket az eszközöket Tapetum lucidum sorozatában állatok kísérteties megjelenítésekor is alkalmazta. Fuchs Tamás gyakran dolgozik set decoratoraként, így otthonosan mozog a filmek világában, ahonnan számos inspirációt merít.

Személyes vonások - modellek és festők viszonya a kortárs művészetben



A mű történetéből két művész kapcsolata fejthető fel. Nem véletlen tehát jelen esetben az ábrázolt és az ábrázoló viszonya. Szotyori László és El Kazovszkij is Kokas Ignác tanítványai voltak. A két művész jól ismerte egymást, gyakran beszélgettek festészettel kapcsolatos kérdésekről - erről maga El Kazovszkij számol be egy interjúban - és közös kiállításokon is szerepeltek 1993-ban és 1994-ben Kalocsán, Budapesten és Moszkvában is. A bemutatott szitanyomaton jól érzékelhető, hogy Szotyori milyen mélyen ismerte El Kazovszkij művészetét és személyét is. A mű drámaiságát a színvilág teremti meg. Az önmagával vívódó művész álomszerű közegbe helyezve jelenik meg két elmosódó körvonalú alak között. Egyikőjük kihívó beállítása ellentétben áll a másik visszafogottságával, ez a két tulajdonság a művészben folyamatos feszültséget okozott. A kompozíció egy lelki tusa szimbóluma, emberrajz és mementó egyszerre.

Személyes vonások - modellek és festők viszonya a kortárs művészetben



A festő, drMáriás művészettörténeti parafrázisokba bújtatja napjaink közéletének alakjait, akikkel kapcsolatban valamilyen abszurditásra szeretné felhívni a figyelmet, legyen szó színészekről, képzőművészekről vagy éppen politikusokról. Frappáns módon ötvözi más alkotók stílusát és kézjegyét azokkal a jellemvonásokkal, melyeket ábrázolt modelljein kiemel és eltúloz. Henri Rousseau korszakalkotó, francia naiv festőművész kifejezésmódját alkalmazva az egykori miniszterelnök nyilatkozatainak modorát karikírozza.

Személyes vonások - modellek és festők viszonya a kortárs művészetben



Zászkaliczky Ágnes Bécsben élő művésznő. Több szállal is kapcsolódik különféle művészeti ágakhoz. Már kisgyermek korától zenei képzésben részesült, és talán sokan zenei kötődéséről ismerik. Orgonaművészként férjével Bogányi Tiborral is gyakran koncertezik. Képzőművészettel 28 éves korában kezdett foglalkozni. Azóta is főleg portrékat alkot, méghozzá fotórealista stílusban. Legismertebb sorozata, zeneszeretetéről tanúskodva zenészekről készült, mely szériába tartozik a Fischer Annie-ról festett több darabos összeállítás is. Fischer Annie (1914-1995) a 20. század egyik legelismertebb zongoraművésze. Kiválóságát háromszor is Kossuth-díjjal tűntették ki. A világ legnevesebb koncerttermeiben varázsolta el a közönséget fantasztikus játékával. Bár kevés hangzó felvétel maradt fenn tőle, mert nem szerette a stúdiómunka fojtott hangzását, néhány dallamban azonban máig visszhangzik tehetsége. Az aukcióra kerülő portré világhírű zongoraművésznő emlékét őrzi.

Személyes vonások - modellek és festők viszonya a kortárs művészetben



Fehér László festészetében visszatérő arcokként vannak jelen családtagjai. Gyakran festi meg a hozzá közelállókat úgy, hogy közben a kiragadott pillanatokkal együtt érzelmeket, emlékeket is rögzít. A Vízparton című festmény is érezhetően egy kellemes momentumot őriz. A kompozíción tájképi elemek uralkodnak, de a festmény bal szélén feleségének, Editnek portréját láthatjuk. Hajviselete, napszemüvege és mosolya személyiségének lenyomata. Geisler Edit fontos szerepet tölt be Fehér László festészetében, hosszú évtizedek óta támogatja férjét, és természetesen múzsája is lett. Odaadása olyannyira példaértékű, hogy 2011-ben elsőként ő kapta meg a Krisztina-díjat, melyet művészek támogató társa számára adományoznak.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.