Részletes keresés

Virtuális kulturális kalandozások az otthonmaradóknak

 

Bezárt múzeumok és galériák, elhalasztott vagy épp lemondott események, kiállításmegnyitók, önkéntes karanténba vonulók, home officeban dolgozó munkavállalók. Szerencsére ez ma már korántsem jelenti azt, hogy el lennénk szigetelve a külvilágtól, sőt, azt sem, hogy távol kell maradnunk a képzőművészettől és a kulturális intézményektől. Ugyanis még ha fizikailag nem is léphetünk be ezen intézményekbe, az internet segítségével számos kiállítóhelyet bebarangolhatunk. Az alábbiakban egy csokorra való tippet gyűjtöttünk össze, hogy hol érdemes nézelődniük a művészetre szomjazó otthonmaradóknak. A lista természetesen csak egy ízelítő, elöljáróban azt tanácsolnánk minden kedves Olvasónak, hogy az őket érdeklő intézmények honlapját, gyűjteményi adatbázisát, közösségi média felületeit keressék fel hasonló tartalmakért.

 

Kép forrása

Kezdjük mindjárt egy hazai példával, aminek a kérdésfeltevése a jelen helyzetben különösen izgalmas lehet! A Ludwig Múzeum időszaki (a körülményekre való tekintettel éppen zárva tartó) kiállításában online is böngészhetünk. A tárlat 2023-ba repít bennünket, egy olyan disztópikus világba, amelyben összeomlik az internet. A The Dead Web az internet halála utáni időszak változásait járja körül.

Kimeríthetetlennek tűnő kulturális utánpótlást jelent a Google Arts & Culture oldala, ahol jó felbontású reprodukciókon túl épületsétákat is tehetünk, videókat nézhetünk, valamint izgalmas tanulmányokat is olvashatunk (angolul). Bejárhatjuk például a New York-i Guggenheim ikonikus spirális lépcsőjét is, közben meg-megállva, hogy alaposabban is szemügyre vegyünk egy, az érdeklődésünket felkeltő alkotást. Megtekinthetjük a washingtoni National Gallery of Art két online kiállítását is, amelyek közül az egyik az 1740-1895 közötti amerikai divatra, a másik pedig Vermeer munkásságára fókuszál. Áttekinthetjük a párizsi Musée d’Orsay történetét, képes vetítésen keresztül. Az amszterdami Van Gogh Museum azon túl, hogy bejárhatóvá tette a kiállítótereit, két igen érdekes tárlattal kedveskedik az online nézelődőknek. Amennyiben érdekli, hogy milyen könyveket olvashatott a festő, kattintson ide, ha inkább a szerelmi életére lenne kíváncsi, akkor pedig ide.

3-19. századi építészek, képzőművészek teljes munkásságát tekinthetjük át a Web Gallery of Art-on, és olyan ambiciózus virtuális túrákon is részt vehetünk, mint például az 1200-1800 között tevékenykedő szobrászok áttekintése vagy a Sixtus-kápolna bejárása.

Online tüzetesebben felfedezhetjük az egyes alkotások legapróbb részleteit is. Például Hieronymus Bosch Gyönyörök kertje triptichonjában interaktív virtuális túra keretében merülhetünk el, az élmény egyszerre borzongató és magával ragadó.

A múzeumok honlapján elérhető adatbázisok segíthetnek a gyűjtemények megismerésében, legyen szó a bécsi Kunsthistorisches Museum vagy a New York-i Metropolitan Museum kollekciójáról.  A MET esetében az online elérhető, illetve letölthető kiadványokra is érdemes vetni egy pillantást. A firenzei Uffizi a HyperVisions rovatában hozza közelebb a gyűjteményét az online látogatókhoz.

A költözés miatt nem látogatható Néprajzi Múzeum új online adatbázisokat hozott létre az érdeklődők számára, például Bíró Lajos (1856-1931) gyűjtő terepen készült feljegyzéseinek, tárgyainak és fotóinak is. A múzeum gyűjteményét az online gyűjteményekben tekinthetjük át, a honlapról kiadványokat is letölthetünk.

Még nem elérhető, de néhány napon belül az lesz: az Art Basel online bemutatótermekkel segíti a galériákat, egy galéria egyszerre tíz művet tud majd bemutatni a digitális platformon. (A fejlesztésről korábban itt írtunk.)

Az aukciósházak környékén az online árverések valószínűleg még hangsúlyosabbá válnak majd, a honlapokra feltöltött tételek böngészése azok számára is érdekes és informatív lehet, akik egyébként nem kívánnak vásárolni. A Christie’s és a Sotheby’s oldalát különösen ajánljuk az Olvasóknak, nem csak karantén idejére. Természetesen a műtárgy.com-on is érdemes az aukciós katalógusokat nézegetni.

Fentebb említettük a közösségi média felületeket is. Hogy egy konkrét példát is mutassunk: a madridi Prado nap mint nap élő bejelentkezésekkel örvendezteti meg az instagram követőit, ezekben az utólag is visszanézhető videókban a leggyakrabban restaurátorok, művészettörténészek mutatnak be egy-egy alkotást. Spanyolul értők előnyben!

A végére egy igazi csemege: kutatóknak, egyetemi hallgatóknak már biztosan nem kell bemutatni az Arcanum Digitális Tudománytárat, ahol rengeteg archivált, digitálisan kereshető folyóiratot, napilapot, magazint, dokumentumot böngészhetünk át. Az egyébként előfizetéssel használható oldalt a vírushelyzetre való tekintettel április 16-ig ingyenesen hozzáférhetővé tették minden érdeklődő számára, így aztán az adatbázisban való keresgélést meleg szívvel ajánljuk mindenkinek - garantáltan kincsekre lehet bukkanni! (Például a Művészet folyóiratot is olvasgathatjuk.)

 

Szerző: műtárgy.com

További cikkek
Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

2020-04-03

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

A SZÍNÉSZNŐ. PSOTA IRÉN- Online kiállítás

2020-04-02

A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész végrendeletében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetre hagyta művészi tevékenységével kapcsolatos dokumentumait, mindazt, amely színészi munkássága részeként keletkezett.

Műtárgy: más terek, más stílusok

Műtárgy: más terek, más stílusok

2020-03-27

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.