Részletes keresés

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

Ritkaságuk, történelmi jelentőségük, és persze az értékes anyagok felhasználása miatt kelhetnek el akár rekordmagas áron az aukciókon a Fabergé-tojások. Az utolsó tojás, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) értékesítették a Christie's New York-i árverésén.  Azonban 2014-ben előkerült egy újabb elveszett darab: a harmadik császári tojás megvásárlója akaratlanul 14 000 dollárt fizetett a 18 karátos tömör aranyból készült műtárgyért egy középnyugati antikváriumban. Ez a tojás az eredetivé nyilvánítása után egyes beszámolók szerint később 33 millió dollárért kelt el.

A Fabergé gyémántokkal díszített húsvéti tojásai az orosz önkényuralom jelképévé váltak. Az 1887-es húsvéti ünnepségek alkalmával III. Sándor orosz cár feleségének, Marija Fjodorovnának egy rubin medált tartalmazó, ékszerekkel borított húsvéti tojást ajándékozott. A tojás, amelyet a híres ékszerész, Peter Carl Fabergé tervezett, akkora sikert aratott a császári család körében, hogy Fabergé több tucatnyit készített még.

Ugyanebben az időszakban különböző forradalmi csoportok küzdöttek az autokrácia megdöntéséért. Amikor Vlagyimir Lenin bolsevikjai 1917-ben átvették az ország irányítását, a Romanovok aranyának, ékszereinek és egyéb kincseinek nagy részét elkobozták és a Kreml fegyvertárában helyezték el. Bár Lenin engedélyezte II. Miklós, utolsó orosz cár és családja likvidálását, a szépművészet iránti nagyrabecsülése megakadályozta, hogy zálogba adja vagy megsemmisítse örökségüket.

faberge-egg-workshop-1919-getty-1024x670
A Fabergé műhely Szentpéterváron, Oroszországban, 1919 körül.
Forrás: Eric Brissaud / Gamma-Rapho via Getty Images / Artnet

Ez az örökség - amely a Fabergé-tojásokat is tartalmazta - a fegyverraktárban maradt, majd 1927-ben Lenin utódja, Joszif Sztálin elkezdte eladni azt. A korábban az orosz birodalmi palotákban őrzött tárgyakat darabonként vitték ki az országból. A bolsevikok még Fabergé fiát is kiengedték a börtönből, hogy felbecsülje az ékszerek és drágakövek egy részét, de visszavitték, amikor túl nagy értéket tulajdonított nekik.

A feketepiacon keresztül sok tojás olyan tehetős vevők magángyűjteményébe került, mint Armand Hammer amerikai vállalkozó, az Occidental Petroleum elnöke. Más darabok a világban szétszórva, kis régiségboltokban kötöttek ki, ahol gyanútlan vásárlóknak adták el őket. Egy amerikai férfi 2014-ben kerül az újságok címlapjaira, amikor megtudta, hogy egy helyi boltban egy 33 millió dollár értékű tojást vásárolt mindössze 14 000 dollárért. A műtárgy évekig a konyhapultját díszítette.


A liliomos tojás egyike a császári Fabergé-tojásoknak, amelyeket Peter Carl Fabergé műhelye készített az orosz császári család számára. A tojás tetején II. Miklós orosz cár és két legidősebb lánya, Olga és Tatiana fényképe látható.
Forrás: Tony Evans / Getty Images / Artnet

A Fabergé által készített 50 császári tojásból hét még mindig nem került elő. A Fabergé-rajongók rövid ideig reménykedtek, amikor az amerikai hatóságok bejelentették, hogy találtak egy tojást Eduard Khudainatov, orosz oligarcha elkobzott szuperjachtján. Sajnos később kiderült, hogy csak hamisítvány.

A tökéletesen megmunkált Fabergé-tojások alkotója, amikor bolsevikok államosították szentpétervári cégét, felugrott a vonatra, és soha többé nem nézett vissza.

Ahogy a neves Fabergé-szakértő, Géza von Habsburg később írta: "Amikor Fabergé látta, hogy minden elveszett... úgy döntött, hogy ennyi volt, az egész világa összeomlott, és Svájcba menekült, ahol 1920-ban (mondhatni) összetört szívvel halt meg".

műt fabergé

A Fabergé 18kt rózsaarany Treillage Heart Surprise Egg nemű gyémánt és rubin nyaklánca.
Forrás: Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

Az idei Műtárgyak Éjszakája Fesztivál alkalmával, május 24-én Tamás Lóránt aranyműves mester tart előadást az ékszertörténet egyik legmeghatározóbb cégéről és fény derül a Fabergé-tojások titokzatos történetére. A Fabergé színes világát ismertető, exkluzív eseményen sor kerül a Fabergé aktuális ékszerkollekciójának bemutatására is. A program további részletei a MÉF weboldalán olvashatóak.

Forrás: Artnet, Index

Címlapkép: A harmadik Fabergé császári húsvéti tojás (Mária Fjodorovna cárnőjé) a londoni Court Jewellers Wartski kiállításon, 2014.

Címlapkép forrása: Peter Macdiarmid/Getty Images/Artnet


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

2024-05-23

A Mittersisters üzlete egy kreatív műhely, ahol bárki megtervezheti és elkészítheti álmai táskáját. A márka 9 évvel ezelőtt lakásstúdióként indult, de gyorsan kinőtte magát: három évvel ezelőtt, a tulajdonos Mitter Anna Róza vezetésével már a belvárosba költözhetett. A cég jelenlegi stúdiója igazi ékszerdoboz: a VI. kerületi, Dob utcában található üzlethelységbe lépve egy jól felszerelt, letisztult belső tér fogadja a látogatókat. Mindemellett több falnyi mini táska várja, hogy felfedezzék és megvásárolják őket.

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

2024-05-17

2024-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg a műtárgy.com vezető műkereskedelmi információs portál a Műtárgyak Éjszakája Fesztivált rekordszámú, 113 művészeti programmal. Tavalyhoz képest 22 új, összesen 71 helyszínen várják a műtárgyak szerelmeseit.  Az idei év központi tematikája a műtárgyak titokzatos történetére, provenienciájára fókuszál, ezért a restaurátor programok kiemelt szerepet kapnak. Ezeken a műtárgy „lecsupaszodik”, a restaurátorok előtt megelevenedik a műtárgy legféltettebb története: múltja, sérülései, hiányossága vagy éppen az alkotó személyisége is.

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

2024-05-15

A bolygó meghódítása címmel nyílt új időszaki kiállítás az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban. A tárlat Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő képviselőjének, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János, a geometrikus absztrakció alkotójának közös munkáján kíséri végig a látogatókat egy művészet- és kultúrtörténeti feldolgozás keretében. A Fajó Alapítvány támogatásával és Rieder Gábor kurátor közreműködésével megvalósuló kiállítás egészen szeptember 18-ig tekinthető meg. 

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

2024-05-11

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit a restaurálásnak köszönhetően. A nyolc réteg lakk idővel elnyomta az ikonikus festmény színeit, mivel a bevonat az oxidációtól megsárgult.

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

2024-05-10

Tudtad, hogy Ady Endre temetésén regisztrációs jeggyel lehetett részt venni? Vagy hogy Széchenyi Ferenc nem szeretett volna magáról szobrot? Hogyan kiabáltak túl egy termet a korszak szószóli? Tégy egy idő-és tér utazást az MNM épületében és ismerd meg Európa elsők között létrejött nemzeti múzeumát! 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.