Részletes keresés

Íme néhány színes téli tárlat az ünnepi időszakra – a műtárgy.com szubjektív kiállításajánlója

A december a kultúra és művészetek ünnepe is, a hideg téli napokon a múzeumok és kiállítótermek színt varázsolhatnak a mindennapjainkba. A műtárgy.com cikkében összegyűjtött néhány kiemelkedő hazai tárlatot.

Vagyok, aki vagyok – Magyar képzőművészet 1945 után / Válogatás a Jáky-gyűjteményből, Várkert Bazár, Déli palota

2023. 10. 14. – 2024. 06. 22.

A YBL6 Művészeti Térben tekinthető meg  a hazai műgyűjtés egyik legismertebb kollekciójának válogatása. A Jáky-gyűjtemény részét képező 120 festmény hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet 1945 utáni történetét a 1990-es évekig.   A „Vagyok, aki vagyok” című kiállítás különlegessége, hogy stílusirányzatoktól függetlenül képes felmutatni a kelet-nyugat közötti párbeszéd jegyeit a korszak összes uralkodó vagy éppen rejtőzködő művészeti alkotásában.

Jáky Balázs gyűjteménye az utóbbi évtizedek hazai műgyűjtésének kiemelkedő kollekciója. Nemcsak a 1940-es és 1950-es évek hazai haladó törekvéseit, az 1960-as évek Iparterv generációjának meghatározó főműveit, vagy éppen a korszak nagy „remetéinek” jellegzetes alkotásait, hanem a progresszív hagyományokra épülő, s az 1990-es években egyre inkább az új képtípusok felé forduló fiatal nemzedék egy-egy meghatározó munkáját is tartalmazza.

A kiállítás plakátja
Forrás: Várkert bazár

A tárlat három alappilléren nyugszik, melyeket időrendben az Európai Iskola hagyományai, az úgynevezett Iparterv-generáció meghatározó figuráinak életműve, valamint az 1980-as és az 1990-es évek Új szenzibilitása jelenti.

Renoir – A festő és modelljei, Szépművészeti Múzeum

2023. szeptember 22. – 2024. január 7.

Pierre-Auguste Renoirt (1841–1919) az egyik leghíresebb impresszionista festőként tartják számon, ugyanakkor hat évtizedet felölelő, az 1860-as évek elejétől egészen haláláig kibontakozó, gazdag és sokszínű életművének jelentős része kívül esik a mozgalom keretein. Fiatal, kezdő művészként bár egyike volt az új stílus megteremtőinek, 1881-ben sorsdöntő olaszországi útját követően elfordult az impresszionizmus megközelítésétől és célkitűzéseitől. Renoir azoban még élete végén, a 20. század első évtizedeiben is kísérletező és megújulásra képes alkotó tudott maradni, aki páratlan festőiségével, lenyűgöző termékenységével, példaértékű kitartásával inspirálta a következő generáció nagy alakjait.


Auguste Renoir, La Balançoire, 1876
Forrás: Musée d’Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt

A múzeum szeptember 22-én megnyílt kiállítása a festő alakábrázolásait állítja a középpontba. A tárlat kronologikus, egyben tematikus elrendezésben, festményeken, grafikákon, szobrokon keresztül vizsgálja Renoir viszonyát a művészetét inspiráló modellekhez. A kiállítás Szépművészeti Múzeum, a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie együttműködésben valósul meg.

Françoise Gilot, Reigl Judit, Gábor Áron és Gémes Péter kiállításai a Műcsarnokban

A Műcsarnokban jelenleg négy kiemelkedő művész pályáját reprezentáló tárlat is látogatható. A december 8-án nyílt (2024. február 4.-ig bejárható) Françoise Gilot: Felszálló Főnix című kiállítás a francia származású  festőművész munkásságának átfogó bemutatást adja. Az egészen korai, még a pályaindulást reprezentáló művektől kezdve az életmű kései szakaszát jelentő 2016-os papírmunkáig Gilot főbb korszakai, témái és sorozatai mind felvonulnak. Olyan meghatározó momentumai villannak fel az életműnek, mint a kezdeti, még a Picasso mellett töltött időszakából származó drámai önarcképe, a legendás párizsi Mourlot-műhelyben készített egyik első litográfiája, a ’80-as évek monumentális lebegővásznai, vagy a ’90-es évek kiemelkedő fontosságú sorozatának, a Vándornak a darabjai, melyek hosszú idő után újra együtt láthatók.


Françoise Gilot: Felszálló Főnix című kiállítás plakátja
Forrás: Műcsarnok

A Körkérdés című tárlat Gábor Áron (1954; festőművész, grafikus, szobrász és performer) eddigi életművének tizenhárom fő témájából hármat mutat be: a ’80-as és a ’90-es években készült műveire, valamint a legújabb alkotásira fókuszál. A kéz és a test emlékezete: Gémes Péter fotófestészete kiállítás a művész tragikusan rövid (1951. 04. 11. – 1996. 10. 22.) életének alkotásaiból válogat. Gémes kompozíciói van, hogy közvetlenül fotókból állnak és van, hogy a lefényképezett alakjait szórópisztollyal rajzolta föl a nagyméretű vásznakra. A Reigl Judit és a második párizsi iskola című tárlat az idén 100 éve született Reigl Juditra (1923 - 2020) emlékezik. Az intézmény a Kálmán Makláry Fine Arts Galériával együttműködve nagyszabású centenáriumi kiállítással tiszteleg a világhírű festőművész életműve előtt. A bemutatásra kerülő, több mint 80 festménye mellett a Második párizsi iskola olyan kiemelkedő alkotóinak művei szerepelnek a tárlaton, mint Jean Dubuffet, Hans Hartung, Jean-Paul Riopelle és Jean Degottex. Az utolsó szekcióban az alkotó papírra készített gesztusai szerepelnek.

Mind a három kiállítás 2024. január 28.-ig tart nyitva.

TechnoCool - Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001), Magyar Nemzeti Galéria 2023. október 27. – 2024. február 11.

A TechnoCool című kiállítás a 1990-es években indult művészgenerációnak a gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás utáni évtized gazdasági és kulturális nyitottságát felszabadító élményként élte meg. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra és a partik új látványvilága meghatározó inspirációt jelentett, ami a művek vizualitásában, az általuk felvetett kérdésekben is megjelent. A kiállítás több mint félszáz alkotó művein keresztül a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és kis mértékben a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be.


Beöthy Balázs – Németh Hajnal: Néha Hajnal, Bárhol Balázs IV., 1997–1999, számítógépes nyomat, vászon
Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

A tematikus tárlat szekciói olyan témaköröket mutatnak be, melyek ma is frissen és relevánsan hatnak. A műalkotásokat a korszakban Magyarországon nagy hatású külföldi alkotók egy-egy művével helyezték nemzetközi kontextusba.

A kétely felfüggesztése - A művész tekintete 1., Néprajzi Múzeum

2023. november 30. - 2024. június 22.

Albert Ádám, Kristóf Krisztián és Trapp Dominika képzőművészek a Néprajzi Múzeum meghívására három éven keresztül dolgoztak együtt múzeumi kutatókkal. A szemináriumok, raktárbejárások, közös elvonulások és intenzív párbeszédek eredményeként múzeumi témákat, kortárs kérdéseket, gyűjteményi tárgyakat és saját alkotásokat építettek össze: egy-egy installatív művészeti munkába, végül egy összehangolt térbe és kiállításba. A tárlat egyúttal első epizódja a Néprajzi Múzeum MaDok programja által indított Művész tekintete című sorozatnak, amely már a 2024 májusában nyíló állandó gyűjteményi kiállításhoz kapcsolódik.


Trapp Dominika munkái A kétely felfüggesztése című kiállításon a Néprajzi Múzeumban
Forrás: Néprajzi Múzeum

A projekten belül megvalósuló, az első műalkotásokat bemutató kortárs művészeti kiállítás címe, A kétely felfüggesztése leginkább a színházi irodalomból ismert fogalom, arra utal, ahogy megpróbáljuk felfüggeszteni a bennünk rejlő kétséget az élvezet és az élmény kedvéért.  Az igazság látszata felszabadítja a képzeletet a színház, az irodalom, a film mellett a múzeumban is.  Mindez azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy benézzünk a színfalak mögé. Erre vállalkoztak a kiállító művészek is. A kiállítás kulcstémái a táj, az állatok és az emberek találkozása, az ismerhető valós és a nehezen megismerhető fiktív történetek, illetve a rituális és mágikus tárgyak mögött rejlő sejtett világok ábrázolása. A kutatás terepe a múzeum gyűjteménye, célja a műtárgyakból kibontható – gyakran ismeretlen – tudás művészi megformálása.  

Schönbrunn kincsei, Gödöllői Királyi Kastély

2023. szeptember 8 – 2024. január 28.

Wittelsbach Erzsébet kétségkívül a 19. századi európai történelem egyik legérdekesebb személyisége. Rajongóinak száma világszerte egyre nő. Életét most az ő, illetve közvetlen családtagjai használatából megmaradt különleges tárgyak segítségével mutatják be Gödöllőn.

Július 18-án Bécsben Dr. Ujváry Tamás a Gödöllői Királyi Kastély, és Mag. Klaus Panholzer, a Schönbrunn Group igazgatója aláírták azt a szerződést, mely alapján a különleges schönbrunni gyűjtemény kiemelkedő, Erzsébet királynéhoz köthető személyes tárgyainak gyűjteménye először hagyja el Ausztriát a Sisi on Tour kiállítás keretében és első útja Gödöllőre vezet.


Schönbrunn kincsei kiállítás plakátja
Forrás: Gödöllői Királyi Kastély

A tárlaton a császári család tagjait ábrázoló portrék mellett dokumentumok, porcelánok, textilek, valamint metszetek és grafikák is láthatók.

A ResoArt állandó Zsolnay kiállítása, Kőrössy-villa

2023 szeptember második felében megnyílt a nagyközönség előtt Budapest legnagyobb Zsolnay magángyűjteménye. A Resonator Kulturális és Művészeti Alapítvány által kezelt Zsolnay gyűjtemény közel 1000 darabból áll, gerincét a Zsolnay gyárban az 1870-es évek közepétől a századfordulóig tartó historizmus stílusperiódusa alatt készült műtárgyak alkotják. Ezen időszakon belül az 1878-1885 közötti évek voltak azok, amelyeket a Zsolnay első aranykorának tekinthetünk technikai és művészi szempontból egyaránt.


A ResoArt által frissen felújított, szecessziós Kőrössy-villa
Forrás: Etienne

A bemutatásra kerülő kollekció Szabó András műgyűjtő magángyűjteménye, amely bemutatja a Zsolnay márkanév sikertörténetét az 1870-es évektől az 1920-as évek végéig alkotott díszkerámiákon keresztül.

Forrás: Várkert Bazár, Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Magyar Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum, Gödöllői Királyi Kastély, ResoArt

Címlapkép: Tárlatvezetés a Renoir – A festő és modelljei című kiállításon a Szépművészeti Múzeumban. A képen látható festmény: Pierre-Auguste Renoir, Ebéd után, 1879

Címlapkép forrása: műtárgy.com / Szántó András


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

2024-06-11

A 2024-es Art Basel több, mint 285 nemzetközi galériát és művészt vonultat fel, akik festményeket, szobrokat, fotókat, digitális alkotásokat, a 20. század eleji modern úttörők és feltörekvő kortárs művészek munkáit mutatják be. Maike Cruse az Art Basel igazgatója elmondta, hogy idén 22 galéria csatlakozik újonnan az vásárhoz, ebből öt a rendezvény fő szekciójában vesz majd részt. Az esemény helyszíne idén is a Messe Basel lesz június 13. és 16. között, Preview napjai pedig június 11. és 12. között kerülnek megrendezésre.

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

2024-06-07

A nyár az intézmények számára jellemzően lassabb időszak. Idén viszont a szokásosnál élénkebb, és olyan nagyszabású bemutatókkal teli, amelyek általában a tavaszi és őszi szezont jellemzik. A műtárgy.com most összegy

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

2024-06-06

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres „Help!” Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban, így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVII.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVII.

2024-06-04

Az Octogon magazin és az Art Advisory Budapest közös cikksorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel a figyelmet. A Fiatalok – gyerekek / élhető városok fókuszunknak megfelelően ezúttal Gaál Kata Protective Grund című művét mutatjuk be.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.