Részletes keresés

MAGYAR POWER 50: MÚZEUMI EMBEREK A LEGBEFOLYÁSOSABBAK LISTÁJÁN



Műértő idén is elkészítette a magyar Power 50 listáját, az ArtReview folyóirat hagyományos Power 100-ának mintájára, némileg más, a hazai viszonyokra adaptált módszerekkel. Mi pedig idén is megnézzük, hol helyezkednek el a múzeumok vezetői, munkatársai. 

 

Picasso kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (Villányi Csaba /Flashback Photo / MúzeumCafé)

Ahogy az elmúlt években, ezúttal is Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója áll az első helyen. Őt a tavalyi harmadikról eggyel előrébb lépő Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum főigazgatója követi. Mélyi József negyedik helyezésében nyilvánvalóan közrejátszottak emlékezetes kurátori munkái a tavalyi évben, többek között a Budapest Galériában és a Fővárosi Képtárban. Kilencedik a tavaly óta hat helyet javító Sasvári Edit a Kassák Múzeum éléről. Az MNG Jelenkori osztályának vezetője, Petrányi Zsolt a tizenötödik, előkelő pozícióját bizonyára az idei Velencei Biennále magyar pavilonja programjának is köszönheti, amelynek kurátora lesz. Egy hellyel mögötte áll a Műcsarnokot vezető Szegő György. A negyvenedikről a huszadik helyre lépett Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, huszonnegyedik Kőrösi Orsolya, a Capa Központ és a Mai Manó Ház vezetője. Négy hellyel mögötte található Prosek Zoltán, a Paksi Képtár igazgatója, harminchatodik Geskó Judit, a Szépművészeti Múzeum Modern gyűjteményének vezetője, a füredi Vaszary Villa több képzőművészeti programjának kurátora. Tímár Katalin kurátor (Ludwig Múzeum) a negyvenkettedik, őt Százados László (MNG, Jelenkori gyűjtemény) követi. Fehér Dávid (Szépművészeti Múzeum) a negyvenötödik, Róka Enikő, a Fővárosi Képtár igazgatója pedig a negyvenkilencedik helyen fért még fel a listára.

 

A Power 50 elsősorban a kortárs képzőművészet világára fókuszál.

 

Forrás: MúzeumCafe Reblog

2017.03.23

 

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.