Részletes keresés

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Az 1907-es dublini kastélyrablásban minden benne van: királyi ékszerek, botcsinálta arisztokraták, okkultizmus, és a drámai hatás kedvéért Sir Arthur Conan Doyle közreműködése. Képzeljük el a jelenetet. Négy nappal azelőtt, hogy VII. Edward király meglátogatná az Ír Nemzetközi Kiállítást (Irish International Exhibition), egy világkiállítást, az ír koronaékszereket eltűntnek nyilvánítják. A király rendkívül elégedetlen.

Hogy tisztázzuk, az ékszerek pusztán ceremoniálisak voltak - a királynak megvoltak a sajátjai. IV. Vilmos 1830-ban adományozta őket a Szent Patrik-rendnek, Írország földbirtokos, szakszervezetpárti elitjének. Hetvenöt évvel később az ír nacionalizmus újra fellángolt, és az ékszerek szimbolikus célponttá váltak.

Ez a szimbolika magára az ékszerekre is kiterjedt. A csillagot, a jelvényt és a gallérokat IV. Vilmos anyja, Charlotte királynő gyűjteményéből származó drágakövekkel ékesítették. A csillagon páratlan brazil gyémántok voltak láthatók, és egy smaragd-shamrockot és egy rubinból készült keresztet foglalt magába. A jelvény is ezt a mintát követte. Ma 5,5 millió dollárt érnének.

Védelmük az ulsteri fegyvernökre, Sir Arthur Vicarsra hárult, aki azonban nem végezte túl jól a munkáját. Bár felújíttatta a dublini kastély Bedford-tornyát, hogy egy új páncéltermet építsen, de a széf túl nagy volt ahhoz, hogy beférjen az ajtón. Ehelyett az ékszereket a könyvtárban őrizték, ahol egy őr állt kint. Sajnos a könyvtárnak több ajtaja is volt. Vicars arról is ismert volt, hogy el szokta veszíteni a kulcsait. Erre példa, hogy Lord Haddo egyszer ellopta az ékszereket, majd visszaküldte őket postán.

 

Sir Arthur Vicars portréja
Forrás: HUM Images/Universal Images Group via Getty Images

A király közelgő látogatása miatt stresszelő Vicars figyelmen kívül hagyta a számos biztonsági hiányosságot (eltűnt kulcsok, titokzatosan kinyitott ajtók), amely nagy hiba volt. Elküldött egy aranygallért javításra, és amikor az ékszerész visszavitte, majdnem üresen találták a széfet.

Akkor 1000 font (ma 140 000 dollár) jutalmat tűztek ki az ékszerekre, és amikor a dublini rendőrség erőfeszítései eredménytelennek bizonyultak, a Metropolitan Police-t hívták segítségül. A rendőrség gyorsan jelentést tett. Ezt elutasították, a szőnyeg alá söpörték. Sokan úgy vélik, hogy a Scotland Yard egy olyan történetet leplezett le, amely túl botrányos volt ahhoz, hogy akár az ír rendőrség, akár a királyi család kezelni tudja.

A dublini rendőrség által kihelyezett hirdetmény a koronaékszerek ellopásáról
Forrás: Dublin Metropolitan Police

Vicars, aki kétségbeesetten próbálta bizonyítani ártatlanságát, egyre hihetetlenebb forrásokhoz fordult. Egy szeánsz azt mondta Vicarsnak, hogy az ékszerek egy dublini temetőn kívül vannak elásva. Azonban ott nem járt szerencsével. Pedig még távoli unokatestvére, Sir Arthur Conan Doyle is felajánlotta szolgálatait, de hiába.

A lehetséges bűnösök száma sok volt, az indítékok pedig végtelenek. Néhány parlamenti képviselő az unionistákat hibáztatta, akik az ír nacionalistákat akarták zavarba hozni. Mások fordítva.

A helytartók Francis Shackletont, a híres antarktiszi felfedező, Ernest Shackleton testvérét hibáztatták. Az ulsteri fegyvernöknek három segítője volt: Pierce Gun Mahony, az unokaöccse, Francis Bennett-Goldney és Shackleton. Mindhármuknak volt kulcsa. Mindhármukat bűnösnek tekintették.

Vicars úgy vélte, hogy Shackleton, a folyton pénzszűkében lévő társasági ember, Richard Gorges kapitánnyal együttműködve lopta el az ékszereket. A két férfi szerető volt, és ez utal arra, hogy a nyomot miért nem követték soha nyilvánosan. A homoszexualitás abban az időben illegális volt, és egy nyilvános tárgyalás azzal járt volna, hogy fényt derítenek a brit-ír társadalom legmagasabb rangú tagjainak homoszexuális csoportjára.

Az ékszerek soha nem kerültek elő, bár egyesek szerint titokban a királyi családnak adták át őket. Vicarst a király elbocsátotta posztjáról, és 1921-ben az Ír Köztársasági Hadsereg megölte.

Forrás: Artnet

Címlapkép: Remigius Parr metszete (1750 körül) a dublini kastély udvaráról, később kiszínezve

Címlapkép forrása: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

További cikkek
Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

2024-05-23

A Mittersisters üzlete egy kreatív műhely, ahol bárki megtervezheti és elkészítheti álmai táskáját. A márka 9 évvel ezelőtt lakásstúdióként indult, de gyorsan kinőtte magát: három évvel ezelőtt, a tulajdonos Mitter Anna Róza vezetésével már a belvárosba költözhetett. A cég jelenlegi stúdiója igazi ékszerdoboz: a VI. kerületi, Dob utcában található üzlethelységbe lépve egy jól felszerelt, letisztult belső tér fogadja a látogatókat. Mindemellett több falnyi mini táska várja, hogy felfedezzék és megvásárolják őket.

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

2024-05-17

2024-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg a műtárgy.com vezető műkereskedelmi információs portál a Műtárgyak Éjszakája Fesztivált rekordszámú, 113 művészeti programmal. Tavalyhoz képest 22 új, összesen 71 helyszínen várják a műtárgyak szerelmeseit.  Az idei év központi tematikája a műtárgyak titokzatos történetére, provenienciájára fókuszál, ezért a restaurátor programok kiemelt szerepet kapnak. Ezeken a műtárgy „lecsupaszodik”, a restaurátorok előtt megelevenedik a műtárgy legféltettebb története: múltja, sérülései, hiányossága vagy éppen az alkotó személyisége is.

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

2024-05-15

Ritkaságuk, történelmi jelentőségük, és persze az értékes anyagok felhasználása miatt kelhetnek el akár rekordmagas áron az aukciókon a Fabergé-tojások. Az utolsó tojás, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) értékesítették a Christie's New York-i árverésén.  Azonban 2014-ben előkerült egy újabb elveszett darab: a harmadik császári tojás megvásárlója akaratlanul 14 000 dollárt fizetett a 18 karátos tömör aranyból készült műtárgyért egy középnyugati antikváriumban. Ez a tojás az eredetivé nyilvánítása után egyes beszámolók szerint később 33 millió dollárért kelt el.

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

2024-05-15

A bolygó meghódítása címmel nyílt új időszaki kiállítás az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban. A tárlat Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő képviselőjének, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János, a geometrikus absztrakció alkotójának közös munkáján kíséri végig a látogatókat egy művészet- és kultúrtörténeti feldolgozás keretében. A Fajó Alapítvány támogatásával és Rieder Gábor kurátor közreműködésével megvalósuló kiállítás egészen szeptember 18-ig tekinthető meg. 

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

2024-05-11

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit a restaurálásnak köszönhetően. A nyolc réteg lakk idővel elnyomta az ikonikus festmény színeit, mivel a bevonat az oxidációtól megsárgult.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.