Részletes keresés

10 éven belül 50%-kal növekedhet a világ teljes műtárgyvagyona

A Deloitte 2017-ben is nyilvánosságra hozta az egyik legismertebb és legelfogadottabb műtárgypiaci elemzésének, az Art&Finance Reportnak a 2017-es kiadását, a műtárgy.com most ennek a legfontosabb megállapításai közül szemezget. A teljes tanulmány itt érhető el.

Nehéz lenne az elemzés minden részeredményre kitérni, mivel riport majdnem 300 oldalas: 69 privát bank, 27 vagyonkezeléssel foglalkozó családi iroda, 155 műtárgypiaci szakértő és 107 jelentős műgyűjtő megkérdezésével készült.

Az elemzés fő fókuszában az áll, hogy a műtárgyak milyen szerepet játszanak a befektetésekben és a vagyonkezelésben. Ehhez pedig nem csak a múlt folyamatait elemzi, hanem azzal kapcsolatban is végez becsléseket, hogy várhatóan mik lesznek a következő évtized tendenciái. Eszerint míg 2016-ban 1.600 milliárd dollár volt a világ teljes műtárgyvagyona, addig ez 2026-ra 2.700 milliárd dollár lesz. Azonban nem csak a mennyiség, hanem a megoszlás is változni fog: míg ma Európa és Észak-Amerika adja ennek a 60%-át, addig egy évtized múlva csak 52% lesz a részesedésük, miközben Ázsiáé 21%-ról 29%-ra fog növekedni.

10 éven belül 50%-kal növekedhet a világ teljes műtárgyvagyona


A világ műtárgyvagyona 2016-ban és 2026-ban. Forrás: Deloitte Luxemburg&ArtTactic Art & Finance Report 2017

Az aukciós piacra fókuszálva, mely a globális műtárgypiacnak még mindig a legátláthatóbb része, az elemzés arra a meglepő eredményre jut, hogy 2017 első félévében az aukción leütött műtárgyak száma erősen csökkent.

10 éven belül 50%-kal növekedhet a világ teljes műtárgyvagyona


A Sotheby's, a Christie's és a Phillips aukcióin leütött alkotások száma 2016 és 2017 első felében. Forrás: Deloitte Luxemburg&ArtTactic Art & Finance Report 2017

Ez azonban nem a piaci visszaesés, hanem épp hogy a növekedés jele. Amíg 2016 egy nehezebb év volt a műtárgypiacnak, addig ezt 2017-re maga mögött hagyta, így az eladások összértéke még a csökkenő tételszám ellenére is növekedni tudott, 4,8 milliárd dollárról 5,7 milliárdra.

10 éven belül 50%-kal növekedhet a világ teljes műtárgyvagyona


A Sotheby's, a Christie's és a Phillips aukcióin leütött alkotások összértéke 2016 és 2017 első felében. Forrás: Deloitte Luxemburg&ArtTactic Art & Finance Report 2017

Izgalmas eredmény az is, hogy míg általában az elemzők a kínai piacot szokták a nagy, szinte kockázatos növekedéssel azonosítani, addig most a New York-i és londoni aukciós eladások erősebb növekedést produkáltak, mint a kínaiak. Míg Kínában 21%-kal nőtt a forgalom, addig Londonban 31%-kal, New Yorkban pedig 29%-kal.

10 éven belül 50%-kal növekedhet a világ teljes műtárgyvagyona


A Sotheby's, a Christie's és a Phillips aukcióin leütött alkotások összértéke 2016 és 2017 első felében városok szerint. Forrás: Deloitte Luxemburg&ArtTactic Art & Finance Report 2017

Ha azt vizsgáljuk, hogy a különböző művészeti korszakok és irányzatok milyen arányban vannak jelen az aukciósházak forgalmában, érdekes eredményre juthatunk. A régi mesterek forgalma az elmúlt 17 évben szinte változatlan volt, így ez a piac legstabilabb része. Ehhez képest az impresszionista, modern és kortárs művészet forgalma dinamikusan növekedett, de ezek az irányzatok jobban ki voltak téve a visszaeséseknek is. A legkockázatosabb, azonban a legnagyobb haszonnal is kecsegtető szegmens egyértelműen a kínai művészeté. Ennek a forgalma 2000-ben szinte elhanyagolható volt, míg 2014-re a két vezető aukciósház eladásainak már körülbelül a 20%-át tette ki. Azonban 2017 első félévében nagyon rosszul muzsikáltak a kínai műtárgyak, az eladások ekkor már a 2005-ös értékeket idézték.

10 éven belül 50%-kal növekedhet a világ teljes műtárgyvagyona


A Sotheby's és a Christie's forgalma 2000 és 2017 között. Forrás: Deloitte Luxemburg&ArtTactic Art & Finance Report 2017

Azonban érdemes a piaci változásokat nem csak egy éves távlatban vizsgálni, hanem hosszabb távon is összehasonlítani. Ha megnézzük a Sotheby's és a Christie's forgalmát 2000 és 2017 között, akkor egy alapvetően növekvő tendenciát láthatunk, amiben 2000 és 2014 közt majdnem meghétszereződött a forgalom. Ezt csak a gazdasági világválság miatt 2009-es visszaesés szakította meg, de nem érdemes elsiklani afelett sem, hogy a 2015 és 2017 közötti évek forgalma egyszer sem érte el a 2014-es csúcsot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egész műtárgypiac lefele tartana, hanem inkább egy belső átrendeződésről árulkodik, amit más elemzések is megerősítenek. Eszerint a 2000-es évek nagy felfutása után az aukciósházak veszíthetnek a pozíciójukból, míg a műkereskedők és galériák növelhetik a piaci részesedésüket. Ez az átrendeződés távlatilag kiegyensúlyozottabb műtárgypiaci struktúrához is vezethet.

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.