Részletes keresés

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!

A grafika, különösen a kortárs magyar művészek grafikái a műtárgypiacnak abba a szegletébe tartoznak, ahol érdemes elkezdeni a műgyűjtést - írja a műtárgy.com a legfrissebb ajánlójában.

A grafika a műtárgypiac egy méltatlanul alulértékelt szegletébe tartozik, mivel ez a piac jellemzően az olaj-vászon képeket helyezi a legmagasabb polcra. Ennek ellenére a grafika művészeti értéke semmivel sem kisebb, mint a festményeké. Sőt, a grafikák apróbb méretükből fakadóan sokszor ideálisabbak is egy otthon falára.

A grafikák közt léteznek sokszorosított és egyedi művek is. Az előbbiekből a művész egy, jellemzően kis példányszámú sorozatot készít, még az egyedi grafikákból (például a rajzokból), csak egy megismételhetetlen példány létezik. A sokszorosított grafikák, melyeket a művészek sokszor szignóznak is, az azonos minőség mellett jellemzően kedvezőbb áron érhetőek el a piacon, így ezt az ajánlót is döntően az ilyen jellegű művek dominálják.

Az alábbiakban bemutatott grafikák közt találhatunk befutott és fiatalabb alkotókat is, de műveik, talán köszönhetően a kortárs és magyar voltuknak, jellemzően baráti árakon érhetőek el. Így bárkinek, aki most kezd el ismerkedni a műgyűjtéssel, vagy limitált összegekért szeretne kiváló műtárgyakat vásárolni, jó döntést jelenthetnek ezek a grafikák.

Az alábbiakban bemutatott művek mind licitálhatóak lesznek a következő hetek hazai aukcióin.

A szentendrei művészet egyik fenegyerekének, az A. E. Bizottság zenekar alapítójának, az idén 66 éves ef Zámbó Istvánnak a képeit nem csak az aukciókon érdemes keresni. A most kalapács alá kerülő Álom című nyomatához stílusukban nagyon közel álló képeiből október 23-ig látható A gyönyör visszhangja című kiállítás Szentendrén.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!


ef Zámbó István: Álom /Dream (1994), Szitanyomat, papír 45,5 × 57,5 cm
Kikiáltási ár: 36.000 Ft


Fajó János a magyar grafika egyik kortárs nagy örege, aki 1971-ben részt vett a Budapesti Műhely nevű grafikai alkotóközösség megalapításában is. Fajó régóta várt életmű-katalógusa pedig éppen idén ősszel fog megjelenni Az út címmel.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!


Fajó János: Kompozíció, 1971, szitanyomat, papír, Fajó 71., 21,6 × 20,6 cm
Kikiáltási ár: 50.000 Ft


Tomasz Piars bár Lengyelországban született, de a Képzőművészeti Egyetemet már Budapesten végezte el. Piars, nem csak művészként dolgozik, hanem ő felel a budapesti Lengyel Intézet kiállításaiért is.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!


Piars, Tomasz: Kék szarvas, 2011, papír, színes ceruza, jho., 70 x 50 cm
Kikiáltási ár: 45.000 Ft


A pár éve elhunyt Gross Arnold a magyar rézkarcművészet egyik kiemelkedő alakja volt. Ez a képe a művészre jellemző varázslatos, mesebeli hangulatban mutatja be Amszterdamot.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!


Gross Arnold: Amsterdam, színes rézkarc, papír 12,5 × 11,9 cm, Jelezve jobbra lent: Gross Arnold
Kikiáltási ár: 28.000 Ft


A Zuzu-Vető páros műve, amely Méhes Lóránt 2007-es, az Ernst Múzeumban rendezett retrospektív tárlatán is ki volt állítva, jó példája a páros 1980-as évekbeli művészetének, melyben groteszk, dadaista módszerekkel nevettették ki az államszocializmust.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!


Zuzu-Vető (Méhes Lóránt és Vető János): Forog a szocialista kerék, 1985, vegyestechnika, papír, 48 × 48 cm
Kikiáltási ár: 260.000 Ft


Az 1997-ben elhunyt Vasarely talán még épp belefér a kortárs művészek kategóriájába, de annak, akit felcsigázott az idén nyári fociláz, nem szabad kihagynia ezt a szitanyomatot.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!


Vasarely, Victor: Kapus, szita, 4/90, jjl., 59 x 36,5 cm
Kikiáltási ár: 45.000 Ft


Swierkiewicz Róbertnek ez a nagyméretű litográfiája ősi művészeteket idéző, sajátos szín- és forma kavalkáddal dicsőíti a teremtést.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!


Swierkiewicz Róbert: A teremtés örömei II, 1993, litográfia, papír, 107 x 76 cm
Kikiáltási ár: 46.000 Ft


Szalay Lajos, a 20. századi magyar grafika egyik legfontosabb figurája élete jelentős részét külföldön,, Párizsban, Dél-Amerikában és az USA-ban töltötte, és így fordulhatott elő, hogy még Pablo Picasso is megismerte a munkáit, melyekért lelkendezett is.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!


Szalay Lajos: Lovas, tus, papír 27,5x31,5 cm, Jelezve jobbra lent: Szalay
Kikiáltási ár: 140.000 Ft


A hat éve elhunyt Kass János ugyancsak központi figurája volt a 20. század magyar grafikájának. Ez a rézkarca azt a legendát idézi fel, hogy Assisi Szent Ferenc, akit az állatok védőszentjeként is tisztelnek, madaraknak és állatoknak és prédikált.

A kortárs magyar grafika mindenkinek elérhető!


Kass János: Assisi Szent Ferenc, rézkarc-papír, j,j,l,: Kass 19,5 × 9,5mm keret nélkül
Kikiáltási ár: 15.000 Ft


Szerző: Nagy Kristóf, műtárgy.com
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.